Slovenka pobláznila Barcelonu koláčmi. Ľudia na ne stoja v radoch až na ulicu
- Lucia sa počas študentských čias dostala do Barcelony, kde brigádovala ako čašníčka na pobreží
- Neskôr v Španielsku pôsobila aj ako realitná maklérka, no napokon ju zlákalo gastro
- Otvorila si dve vlastné reštaurácie a cukráreň, kde na jej koláče stoja zástupy zákazníkov
- Lucia sa počas študentských čias dostala do Barcelony, kde brigádovala ako čašníčka na pobreží
- Neskôr v Španielsku pôsobila aj ako realitná maklérka, no napokon ju zlákalo gastro
- Otvorila si dve vlastné reštaurácie a cukráreň, kde na jej koláče stoja zástupy zákazníkov
Keď sa našinec pustí do podnikania vo svete, väčšinou to fakt stojí za to. Dôkazom je aj mladá podnikateľka Lucia, ktorá si otvorila podnik v španielskej Barcelone. Jej fenomenálne koláče tu spôsobili doslova šialenstvo a Lucia sa dnes môže pochváliť nielen úspešným biznisom, ale aj úspechom na sociálnych sieťach.
Lucia Kuráková je 33-ročná Slovenska a gastro podnikateľka, ktorá svojím kuchárskym a pekárskym umením dobyla Barcelonu. Do slnečnej metropoly najskôr doniesla burgre, ktorými chcela miestnych presvedčiť, že hamburger nemusí byť vyslovene len nezdravou pochúťkou. O tom, že sa jej to podarilo, svedčí aj skutočnosť, že jej hamburgery boli zaradené medzi top 10 v meste.
Podnikavá Lucia však cítila, že má aj na viac. Bývalá realitná maklérka si zobrala v banke 40-tisícový úver a otvorila si tapas reštauráciu El Desván, v ktorej zároveň vypekala koláče, keďže pečenie bolo vždy jej srdcovou záležitosťou.
Vedela, že reštaurácia jej ponúka možnosť zužitkovať jej cukrárenskú vášeň. Medzi dezerty začala zaraďovať krehké cookies sušienky s čokoládou. „Keďže mali veľký ohlas, začala som ich robiť s rôznymi ingredienciami a v rôznych formách.“
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Jej koláče začali medzi ľuďmi veľmi rýchlo bodovať. Keďže sú nielen chutné, ale aj pastvou pre oko, fotky sladkých výtvorov začala Lucia pravidelne zdieľať na Instagrame. Bolo to dobré rozhodnutie, lebo sa, na Luciino veľké prekvapenie, stali doslova virálnymi.
Keďže prišla pandémia a s ňou spojené uzatvorenie prevádzok, cukrárka s jej tímom zákazníkom predstavila online obchod s koláčmi. Objednávky jej začali razom prichádzať z rôznych kútov Slovenska.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
„Všetci naši klienti sa nás pýtali, kam by si mohli naše sušienky prísť kúpiť. Nakoniec sme podľahli a založili biznis s koláčikmi, ktorý začal len ako doplnok našej reštaurácie, no dnes už má svoju vlastnú identitu. Za dva mesiace od otvorenia cukrárne sa nám vrátili náklady spojené s otvorením a nákupom všetkého zariadenia.“
Základom ponuky El Desván Bakery sú cookies, cheesecakes a brownies, ale v Luciinej cukrárni sa pripravujú aj mrkvové torty, linecké koláčiky, tartaletky či muffiny. Len pre predstavu, jeden cookies koláčik stojí asi 3,50 eur a čerstvý ti vydrží 3 až 5 dní.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
„Môže sa to zdať ako klišé, no odkedy sme prvýkrát otvorili naše brány, vyberáme tie najlepšie ingrediencie, zdokonaľujeme naše pracovné postupy a naše recepty, aby si ľudia mohli pochutnať a odniesť si domov zážitok.“
El Desván Bakery sleduje na Instagrame úctyhodných 444 000 ľudí. V marci minulého roka sa internetom masívne šírilo video, ktoré zachytáva desiatky metrov dlhý rad ľudí, ktorí čakajú na to, aby ochutnali sladkosti z dielne mladej Slovenky. To sa až dodnes nezmenilo, na koláče si ľudia radi vystoja rad až na ulicu.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
„Video má viac než 10 miliónov videní len na našom Instagrame. Plus ďalších 9 miliónov na TikToku. Toto je čisté šialenstvo,“ napísala Lucia na svojom Instagrame.
Aj keď si Lucia aktuálne užíva vysokú návštevnosť jej cukrárne, priznáva, že pandemické obdobie bolo skúškou ohňom. „Bolo to o tom, kto prežije a kto nie. Tí, čo boli pripravení, prežili, aj keď s ujmami. My tiež, ale len vďaka úsporám. Pretože sme museli platiť dane, ktoré sú tu veľmi vysoké, nájmy a živnostenské odvody tiež.“
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Vysvetľuje, že nie je sranda, keď sa podnikateľ zo dňa na deň ocitne bez príjmu. Lucia konštatuje, že finančné straty boli citeľné pre každého v gastre. Ak by mala cukráreň otvárať ešte raz, tvrdí, že by to urobila hneď na začiatku pandémie.
Lucia sa chce vrátiť aj domov na Slovensko, no momentálne nepociťuje, že v tomto čase by to bolo správne rozhodnutie. Uvedomuje si, že pustiť sa do gastro biznisu v našich končinách vie byť náročné.
„Skláňam sa pred všetkými podnikateľmi v gastre na Slovensku, nemajú to vôbec jednoduché.“
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Zručná pekárka by do budúcna rada jej prevádzky manažovala skôr s menším nasadením. „Nemohla by som byť bez práce, ale mojím cieľom je trochu zmierniť tempo.“
Tvrdí, že si váži voľný čas, pretože doteraz sa nezastavila. Je síce len tridsiatničkou, no uznáva, že niekedy má pocit, že pracuje dobrých 40 rokov. Na teraz má však jasný cieľ, a to rozrásť sa s jej cukrárenským biznisom.
Text sme upravili, doplnili o nové informácie a vydali nanovo. Článok bol pôvodne publikovaný 16. marca 2022.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroj: eldesvanbakery.com