Slovenská syrová špecialita získala priazeň Európanov. V rebríčku predstihla aj niektoré talianske syry
- Slovenský syr sa zaradil medzi stovku najlepších polomäkkých syrov Európy
- Prvé priečky obsadili Francúzi, Portugalci a Íri
- Slovenský syr sa zaradil medzi stovku najlepších polomäkkých syrov Európy
- Prvé priečky obsadili Francúzi, Portugalci a Íri
Tradičný slovenský syr si vyslúžil celosvetové uznanie. Dostal sa na zoznam Taste Atlas ako jeden zo 100 najlepších polomäkkých syrov v Európe.
Ovčí hrudkový syr – salašnícky, známy svojím jedinečným chuťovým profilom a dlhoročnou tradíciou remeselného umenia, si vybojoval pozíciu medzi najlepšími polomäkkými syrmi v Európe a ukazuje bohatú kulinársku históriu Slovenska.
Tento syr si vyslúžil pozornosť za svoju jedinečnú chuť. Jeho zaradenie do zoznamu je uznaním pre slovenské mliekarenské remeslo. Úspech nielenže zdôrazňuje mimoriadnu kvalitu syra, ale tiež ukazuje na zvyšujúce sa postavenie Slovenska v medzinárodnom kulinárskom svete.
Jedinečná chuť
Ovčí hrudkový syr – salašnícky sa na zozname ocitol na 62. mieste.
Je známy aj ako Salaš, čo odkazuje na jeho pomenovanie Salašnícky, je to ručne tvarovaný syr z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Vyrába sa na salašoch v horských oblastiach Slovenskej republiky, kde získava svoju jedinečnú chuť prostredníctvom tradičného procesu kvasenia.
Tento syr môže mať až 5 kilogramov a jeho suchý povrch je posiaty drobnými dierkami a prasklinami. Farbu má od bielej po bledožltú. Chuť má jemnú, čistú, sviežu a mierne kyslú, čo je typické pre syry z ovčieho mlieka. Jeho textúra je dostatočne pevná, no zároveň elastická a pružná.
Skombinovať ho možno s nakrájanými hruškami, čerstvým pečivom alebo sladkými vínami.
TOP 3-ka európskych polomäkkých syrov
Prvé miesto obsadil francúzsky Reblochon. Ide o polotvrdý, lisovaný syr vážiaci približne 500 gramov. Vyrobený je z nepasterizovaného kravského mlieka, ktoré musí dozrievať minimálne 15 dní v departementoch Savojsko a Haute-Savoie vo Francúzsku.
Jeho existencia sa spája so starou rozprávkou, podľa ktorej farmár vyrábal tento syr z časti mlieka, aby si znížil „dane z mlieka“, ktoré platil majiteľom pastvín.
Na druhom mieste sa umiestnil portugalský syr Serra da Estrela. Tento polomäkký syr vyrábajú z mlieka oviec plemien Bordaleira Serra da Estrela a Churra Mondegueira. Mlieko doja ručne, potom ho zohrejú, osolia a zrazia pomocou extraktu z bodliaka.
Tretie miesto obsadil írsky syr Gubbeen, ktorý vyrábajú z kravského mlieka. Tento syr má pod kôrou krémovú a voľnú štruktúru. Jeho chuť je orechová, mliečna a maslová s náznakmi trávy a húb. Kým mladý Gubbeen má tóny kvetov a lieskových orieškov, zrelý syr sa vyznačuje tónmi húb a lesnej pôdy.
Ďalší slovenský „syrový kráľ“
Ako sme ťa informovali v našom článku, v inom rebríčku Taste Atlas sa umiestnil ďalší slovenský syr.
Oštiepok, ktorý je oslavovaný pre svoj jedinečný chuťový profil a stáročia trvajúce remeselné umenie, si vydobyl svoje miesto medzi najvýznamnejšími syrmi kontinentu a prezentuje bohaté dedičstvo Slovenska v oblasti gastronómie.
Pre svoj osobitý tvar a pozoruhodnú chuť je na miestnej úrovni už dlho oceňovaný a jeho zaradenie do tohto prestížneho zoznamu znamená významnú pochvalu pre slovenské mliekarenské remeslo.
Slovenský oštiepok sa na zozname ocitol na úctyhodnom 37. mieste. Ako milovaná slovenská pochúťka stelesňuje pri svojej výrobe stáročné tradície.
Tento polotvrdý syr, starostlivo vyrobený z polotučného ovčieho, kravského mlieka alebo ich zmesi, sa vyznačuje pozoruhodnou rozmanitosťou chutí. Jeho charakteristický vzhľad pripomína vajce alebo šišku a vyznačuje sa zlatohnedým, údeným povrchom, ktorý pokrýva krémovo žltý vnútrajšok.
Oštiepok si najlepšie vychutnáš spolu so suchými bielymi vínami a poznáme ho v údenej, ale aj neúdenej forme.
Zdroje: Taste Atlas, Archív SIU