Slovenské gastro „ryžuje“ milióny eur. 10 podnikov s najtučnejšími tržbami

  • Gastro biznis je skutočne náročne odvetvie
  • My sme sa pozreli na tie najsilnejšie mená
pohlad na Bratislava a Baja ludia fotiací są s jedlom
Unsplash/Martin Katler, EDO-KIN Group
  • Gastro biznis je skutočne náročne odvetvie
  • My sme sa pozreli na tie najsilnejšie mená

Slovensko ako krajina nie je na podnikanie v gastre úplne najjednoduchšie odvetvie. Svoje si prevádzkari mohli zažiť už počas pandémie. Následne im boli pod nohy hádzané len ďalšie a ďalšie polená, ktoré podnikanie ešte viac sťažovali. 

A dlhodobo rezonuje aj nedostatok ľudí, ktorí by v tomto odvetví chceli pracovať. Obavy z neistoty u potenciálnych zamestnancov prehĺbilo obdobie lockdownov. Mnohí sa uplatnili na iných poliach, ktoré považujú za stabilnejšie. No nie je to zďaleko všetko, s čím sa táto branža trápi.

Najvyššia DPH v okolí

DPH je pre stravovacie zariadenie témou už nejaký ten piatok. V porovnaní s ďalšími krajinami je na Slovensku v niektorých prípadoch dvojnásobná, respektíve štvornásobná. 

V celej strednej Európe totiž máme úplne najvyššiu daň v podobe 20 %. Stačí sa pritom pozrieť len pár kilometrov za hranice a v Českej republike je na hranici 10 %, v Poľsku už iba 8 %. V susednom Maďarsku a Rakúsku len 5 %. Aj Európska komisia vyzvala členské štáty, aby DPH znížili pre gastro aj cestovný ruch. Do dnešného dňa sa však naša vláda pre zníženie nerozhodla. 

kasa
zdroj: Unsplash/StellRweb

„Ak sa nezníži DPH, tak extrémne veľa malých podnikateľov skončí, pôjdu do konkurzu, pre štát to bude znamenať veľmi veľa stratených peňazí a úroveň v gastronómii sa vráti do 90. rokov, lebo to poskupujú za veľmi nízke peniaze ľudia, ktorí nemajú úplne čistý úmysel,“ povedal konzultant pre malých podnikateľov Oto Kóňa v minulosti v našom podcaste Let’s Talk Business. 

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Finstat, Finstat, Finstat, Finstat, Finstat, Finstat, Finstat, Finstat, Finstat, Finstat

Najnovšie videá

Trendové videá