Slovenské gastro „ryžuje“ milióny eur. 10 podnikov s najtučnejšími tržbami
- Gastro biznis je skutočne náročne odvetvie
- My sme sa pozreli na tie najsilnejšie mená

- Gastro biznis je skutočne náročne odvetvie
- My sme sa pozreli na tie najsilnejšie mená
Slovensko ako krajina nie je na podnikanie v gastre úplne najjednoduchšie odvetvie. Svoje si prevádzkari mohli zažiť už počas pandémie. Následne im boli pod nohy hádzané len ďalšie a ďalšie polená, ktoré podnikanie ešte viac sťažovali.
A dlhodobo rezonuje aj nedostatok ľudí, ktorí by v tomto odvetví chceli pracovať. Obavy z neistoty u potenciálnych zamestnancov prehĺbilo obdobie lockdownov. Mnohí sa uplatnili na iných poliach, ktoré považujú za stabilnejšie. No nie je to zďaleko všetko, s čím sa táto branža trápi.
Najvyššia DPH v okolí
DPH je pre stravovacie zariadenie témou už nejaký ten piatok. V porovnaní s ďalšími krajinami je na Slovensku v niektorých prípadoch dvojnásobná, respektíve štvornásobná.
V celej strednej Európe totiž máme úplne najvyššiu daň v podobe 20 %. Stačí sa pritom pozrieť len pár kilometrov za hranice a v Českej republike je na hranici 10 %, v Poľsku už iba 8 %. V susednom Maďarsku a Rakúsku len 5 %. Aj Európska komisia vyzvala členské štáty, aby DPH znížili pre gastro aj cestovný ruch. Do dnešného dňa sa však naša vláda pre zníženie nerozhodla.
„Ak sa nezníži DPH, tak extrémne veľa malých podnikateľov skončí, pôjdu do konkurzu, pre štát to bude znamenať veľmi veľa stratených peňazí a úroveň v gastronómii sa vráti do 90. rokov, lebo to poskupujú za veľmi nízke peniaze ľudia, ktorí nemajú úplne čistý úmysel,“ povedal konzultant pre malých podnikateľov Oto Kóňa v minulosti v našom podcaste Let’s Talk Business.
Nedostatok zamestnancov
Ďalším výrazným faktorom, ktorý v súčasnosti ubližuje gastru, je nedostatok zamestnancov. Toto odvetvie je preferované najmä mladou generáciou aj z dôvodu, že sa tu dá popri škole alebo po škole začať aj bez skúseností a praxe. Problémom však je, že stále viac a viac ľudí o prácu v tomto sektore stráca záujem.
Spôsobili to prevažne lockdowny, ktoré navodili dojem, že práca v gastre môže byť nestabilné riešenie. S tým sa spájali aj zmluvy, ktoré mnohí gastro podnikatelia nastavovali tak, že na papier bola písaná minimálna možná čiastka a zvyšok vyplácali na ruku.
Otázka však znie, ako sa dokážeme vyhnúť tomuto problému v budúcnosti? To, čo by skutočne mohlo viac pomôcť tomuto sektoru s nedostatkom ľudí, by bola väčšia podpora a propagácia duálneho vzdelávania. Pritom pred pandémiou sa tešilo narastajúcemu trendu. Zamestnávatelia spolupracovali so strednými školami a vytvárali tak pracovné príležitosti pre študentov z odboru. Ak by si sa chcel o duálnom vzdelávaní dozvedieť viac, tak na našom webe v článku.
Pre pandémiu dovtedy narastajúci trend výrazne padol hlavne pre neistotu v gastro prevádzkach. Aktuálne dúfajme v to, že sa podarí opäť naštartovať toto vzdelávanie aspoň do formy, akú sme poznali pred covidom. Práve toto opätovné naštartovanie by výrazne mohlo pomôcť celému gastru na Slovensku.
Aj zamestnávatelia a vedúci by sa však mali spamätať
Stále sa pozeráme na to, čo všetko chýba podnikateľom. Dôležité je však poznamenať, že bez správneho prístupu k svojim zamestnancom nemôžeš očakávať priaznivé výsledky v podnikaní. Samozrejme, nemôžeme hádzať všetkých do jedného vreca, a preto nezabúdajme na prevádzkarov a majiteľov reštaurácií a podnikov, ktorí to robia inak.
Gastro je známe tým, že v prevádzkach býva často chaos. Zamestnanci by mali zo svojho nadriadeného cítiť skutočnú zodpovednosť. Majiteľ alebo prevádzkar, ktorý sa zapíše v dobrom svetle, je ten, ktorý pri vzniku akéhokoľvek problému nedeleguje, ale chopí sa riešenia problému. Správny majiteľ či prevádzkar by tiež nemal riadiť svoju firmu len cez emócie, pretože to uberá na serióznosti a profesionalite celého podniku.
Najlepšie tržby v gastro sektore
Pozreli sme sa aj to, ktorým firmám z gastro segmentu sa na Slovensku najviac darí. Medzi vrchnú špičku sa na Slovensku dostali nadnárodné spoločnosti, ktoré majú u nás desiatky reštaurácií. Dostali sa medzi ne aj mená zo slovenskej scény.
10. miesto – U Taliana
Na poslednom mieste sa umiestnila reštaurácia U Taliana. Reštaurácii sa síce úplne nedarilo, čo sa zisku týka, no podľa Finstatu jej tržby vlani narástli o 24 % na 1,871 milióna eur.
9. miesto – Bratislavský meštiansky pivovar
Toto miesto obsadila reštaurácia, ktorá sa nachádza na Dunajskej ulici 21. Reč je o Bratislavskom meštianskom pivovare. Podľa Finstatu podniku klesli aj tržby, aj zisky, avšak stále sa nachádza nad hranicou miliónu. Konkrétne sa ich tržby pohybovali v roku 2021 vo výške takmer 1,9 milióna eur.
8. miesto – EDO KIN
Reštaurácie siete EDO KIN si získali veľkú obľubu. Okrem 8 prevádzok dodávajú produkty napríklad do potravín YEME. Opäť, podľa údajov dostupných na Finstate, eseročke EDO-KIN GROUP sa síce v roku 2021 znížil zisk o 61 % na 8 354 eur, avšak tržby jej narástli o 43 % na 2,956 milióna eur.
7. miesto – Bistro Soho
Známe bistro sa stalo veľmi rýchlo obľúbenou voľbou, pokiaľ sa človek rozhodoval nad ázijskou kuchyňou. S viacerými prevádzkami sa aktuálne tomuto konceptu veľmi darí, keďže na portáli Finstat sa uvádza, že táto eseročka v roku 2021 zvýšila zisk o 146 % na 461 966 € a tržby jej narástli o 23 % na 3,279 milióna eur.
6. miesto – Glacio
Sieť kaviarní a cukrární Glacio sa umiestnila v rebríčku na pomerne vysokom mieste. Dokopy majú na Slovensku viacero prevádzok. Podľa Finstatu spoločnosť BP CAFFE, s. r. o., v roku 2021 zvýšila zisk z 59 eur na 6 541 eur a tržby jej narástli o 42 % na 3,376 milióna eur.
5. miesto – AmRest Slovensko
Od tohto miesta prichádzajú do hry už naozaj veľkí hráči zo zahraničia. Konkrétne skupina AmRest má na starosti reštaurácie, ako sú napríklad Burger King, Pizza Hut, Starbucks alebo KFC. Podľa Finstatu spoločnosť AmRest SK, s. r. o., v roku 2021 znížila stratu na -556 500 eur a tržby jej narástli na 4,806 milióna eur.
4. miesto – DORA Gastro
Táto firma nie je tak úplne bežná gastro firma. Spoločnosť DORA Gastro sa zameriava na nemocnice a podobné zariadenia, do ktorých dováža pravidelne a dlhodobo jedlá. Podľa portálu Finstat spoločnosť DORA Gastro Slovakia, a. s., v roku 2021 znížila zisk o 63 % na 146 191 eur a tržby jej narástli o 20 % na 6,760 milióna eur.
3. miesto – X-BIONIC SPHERE
Rezort zameraný na relax a šport so sebou priniesol v Šamoríne aj priestor pre 4 reštaurácie a 2 bary. Podľa Finstatu spoločnosť X-BIONIC® SPHERE, a. s., v roku 2021 znížila stratu o na -11,67 milióna eur a tržby jej narástli na 10,75 milióna eur.
2. miesto – Medusa Restaurant
Spoločnosť Medusa aktuálne disponuje až 20 prevádzkami, medzi ktoré patria napríklad Mint, Klubovne alebo aj nočný Klub Trafo. Okrem iného prevádzkujú reštaurácie aj pre Volkswagen či Amazon. Na Finstate sa uvádza, že eseročka Medusa Restaurants sa v roku 2021 dostala do zisku z -704 068 eur na 89 362 eur a tržby jej narástli o 12 % na 11,81 milióna eur.
1. miesto – McDonald’s
Známy reťazec rýchleho občerstvenia má k tomuto roku v júni na Slovensku celkovo 38 reštaurácií. Spoločnosť McDonald’s Slovakia spol. s r. o. v roku 2021 zvýšila zisk o 37 % na 8,209 milióna eur a tržby jej klesli o 7 % na 50,15 milióna eur, ako uvádza portál Finstat.
Čítajte viac z kategórie: Food biznis
Zdroje: Finstat, Finstat, Finstat, Finstat, Finstat, Finstat, Finstat, Finstat, Finstat, Finstat