Slovenské gastro „ryžuje“ milióny eur. 10 podnikov s najtučnejšími tržbami

  • Gastro biznis je skutočne náročne odvetvie
  • My sme sa pozreli na tie najsilnejšie mená
pohlad na Bratislava a Baja ludia fotiací są s jedlom
Unsplash/Martin Katler, EDO-KIN Group
  • Gastro biznis je skutočne náročne odvetvie
  • My sme sa pozreli na tie najsilnejšie mená

Nedostatok zamestnancov

Ďalším výrazným faktorom, ktorý v súčasnosti ubližuje gastru, je nedostatok zamestnancov. Toto odvetvie je preferované najmä mladou generáciou aj z dôvodu, že sa tu dá popri škole alebo po škole začať aj bez skúseností a praxe. Problémom však je, že stále viac a viac ľudí o prácu v tomto sektore stráca záujem. 

Spôsobili to prevažne lockdowny, ktoré navodili dojem, že práca v gastre môže byť nestabilné riešenie. S tým sa spájali aj zmluvy, ktoré mnohí gastro podnikatelia nastavovali tak, že na papier bola písaná minimálna možná čiastka a zvyšok vyplácali na ruku. 

šefkuchár
zdroj: Aaron Thomas

Otázka však znie, ako sa dokážeme vyhnúť tomuto problému v budúcnosti? To, čo by skutočne mohlo viac pomôcť tomuto sektoru s nedostatkom ľudí, by bola väčšia podpora a propagácia duálneho vzdelávania. Pritom pred pandémiou sa tešilo narastajúcemu trendu. Zamestnávatelia spolupracovali so strednými školami a vytvárali tak pracovné príležitosti pre študentov z odboru. Ak by si sa chcel o duálnom vzdelávaní dozvedieť viac, tak na našom webe v článku.

Pre pandémiu dovtedy narastajúci trend výrazne padol hlavne pre neistotu v gastro prevádzkach. Aktuálne dúfajme v to, že sa podarí opäť naštartovať toto vzdelávanie aspoň do formy, akú sme poznali pred covidom. Práve toto opätovné naštartovanie by výrazne mohlo pomôcť celému gastru na Slovensku. 

Aj zamestnávatelia a vedúci by sa však mali spamätať

Stále sa pozeráme na to, čo všetko chýba podnikateľom. Dôležité je však poznamenať, že bez správneho prístupu k svojim zamestnancom nemôžeš očakávať priaznivé výsledky v podnikaní. Samozrejme, nemôžeme hádzať všetkých do jedného vreca, a preto nezabúdajme na prevádzkarov a majiteľov reštaurácií a podnikov, ktorí to robia inak.

Gastro je známe tým, že v prevádzkach býva často chaos. Zamestnanci by mali zo svojho nadriadeného cítiť skutočnú zodpovednosť. Majiteľ alebo prevádzkar, ktorý sa zapíše v dobrom svetle, je ten, ktorý pri vzniku akéhokoľvek problému nedeleguje, ale chopí sa riešenia problému. Správny majiteľ či prevádzkar by tiež nemal riadiť svoju firmu len cez emócie, pretože to uberá na serióznosti a profesionalite celého podniku.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Finstat, Finstat, Finstat, Finstat, Finstat, Finstat, Finstat, Finstat, Finstat, Finstat

Najnovšie videá

Trendové videá