Slovenské „snacky“ dominovali vo svetovom rebríčku. Ikonická pochúťka obsadila prvú priečku

  • V rebríčku obľúbených snackov excelovali slovenské pochúťky
  • Takmer každá stará mama na ne mala unikátne recepty
  • Nejde o žiadne fitness jedlá
langos
reprofoto: Instagram/langos.bar
  • V rebríčku obľúbených snackov excelovali slovenské pochúťky
  • Takmer každá stará mama na ne mala unikátne recepty
  • Nejde o žiadne fitness jedlá

Portál Taste Atlas vydal ďalší rebríček, v ktorom sa tentokrát pozrel na najlepšie snacky zo strednej Európy. Prekvapivo sa v rebríčku umiestnilo hneď niekoľko klasík našich starých mám.

Nielen, že sme sa dostali do TOP 50, ale dokonca sme rozmetali umiestnenia aj v najlepších 5. 

Jedlo, ktoré polarizuje spoločnosť

Začnime snackmi, ktoré sa síce nedostali do vrcholovej 10, ale aj tak ich veľmi dobre poznáme. V tomto prípade ostaneme krátku chvíľu pri našich južných priateľoch.

Je len veľmi málo jedál, ktoré dokážu polarizovať spoločnosť tak ako langoš. Na Slovensku sa môžu ľudia rozdeľovať na konzervatívcov a liberálov či na ateistov a veriacich. Skutočná názorová hádka vzniká až v momente, keď treba rozlúsknuť, či je lepší langoš s kečupom alebo smotanou. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Langos bar (@langos.bar)

Langoš je však v Maďarsku podstatne pestrejší, keď príde na suroviny. Nájdeš tam skutočne množstvo variantov, či na slano alebo aj na sladko. Niet divu, že sa dostal na 12. miesto. Nadýchaný obláčik cesta, do chrumkava vysmažený, je nepochybne súčasťou kuchyne strednej Európy. 

Chlieb vo vajíčku

Nie je krajšieho rána, ako keď sa prebudíš na zvuk syčiaceho oleja z panvice tvojej babky. Vo vzduchu je cítiť jemne prepálený olej a prvé chlebíky vo vajíčku sú už na olejom nasýtenej servítke.

Teplý ovocný čaj alebo kakao a k tomu niekoľko kúskov chleba vo vajíčkovej perinke. Podobne ako langoš, tak ani toto jedlo nepatrí medzi tie diétne, no radosť chuťovým bunkám zaručene prinesie. 

Bundás kenyér sa dostal na zaslúžené 11. miesto. Podobne ako pri langoši, tak aj tu sa vedie odveká diskusia o tom, čo naň patrí. Niekto si ho vychutná úplne čistý, niekto s kečupom a syrom a niekto dokonca siahne aj po horčici s chrenom.

Keď sa nad tým však človek zamyslí, tak ani sladké verzie nie sú úplný nezmysel. Ak by si naň dal tekutý karamel, posypeš ho škoricou alebo cukrom, tak ti vlastne vznikne french toast.

Slovenské chuťovečky v TOP 5

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Taste Atlas, AI, Taste Atlas/Lokše

Najnovšie videá

Trendové videá