Slovenskí podnikatelia s medovými produktmi, ktorí vedia, ako na tekuté zlato
- Med má mnohoraké využitie. Je nielen zdravým variantom sladidiel, ale aj overenou domácou medicínou. Obsahuje vitamíny A, B, D, K, E a dôležité minerálne látky. Prispieva k posilňovaniu imunity, je prírodným antibiotikom, zaručeným zdrojom energie a svoje využitie má aj v kozmetike. Veď napokon, nie nadarmo sa hovorí, že med je tekuté zlato. Aj preto môžeme byť hrdí na to, že Slovensko patrí aj, vďaka úspechom týchto podnikateľov, medzi skutočné medové veľmoci.
- Med má mnohoraké využitie. Je nielen zdravým variantom sladidiel, ale aj overenou domácou medicínou. Obsahuje vitamíny A, B, D, K, E a dôležité minerálne látky. Prispieva k posilňovaniu imunity, je prírodným antibiotikom, zaručeným zdrojom energie a svoje využitie má aj v kozmetike. Veď napokon, nie nadarmo sa hovorí, že med je tekuté zlato. Aj preto môžeme byť hrdí na to, že Slovensko patrí aj, vďaka úspechom týchto podnikateľov, medzi skutočné medové veľmoci.
Bee2Bee
zdroj: archív Bee2Bee
Matúš Krajčí a Adam Bartánus sú síce ešte len študenti, no urobili veľmi dobre, keď sa rozhodli oprášiť takmer zabudnuté včelárske remeslo. Pod značkou Bee2Bee ponúkajú prvotriedny slovenský med, ktorý pochádza od včiel, ktoré žijú v prírodných drevených úľoch uprostred nedotknutej horskej prírody Nízkych Tatier. Ich včely tak zbierajú nektár z kvetov, ktoré neobsahujú zdraviu škodlivé pesticídy a následne ich prepracujú na med. Medom to však v prípade Bee2Bee nekončí. Títo mladí podnikatelia majú so svojimi včelami ešte veľké plány. Za cieľ si kladú nielen rozšíriť svoju výrobu, aby sa ich sladký produkt dostal na stoly viacerých domácností, ale taktiež priniesť do tohto segmentu viacej inovácií a podporiť agroturizmus na Slovensku.
Včelárstvo Dedinský
zdroj: facebook.com/Včelárstvo Dedinský
Pravý a nefalšovaný slovenský med majú aj v Devínskej Novej Vsi. Chovu včiel a výrobe kvalitného medu sa tu venujú už celé tri generácie rodiny Dedinských. V takmer storočnej tradícii momentálne pokračuje šesťdesiatročný Dušan Dedinský, ktorý sa včelárskemu remeslu priučil od svojho otca Eduarda a deda Gabriela. O tom, že med z tohto rodinného včelárstva so storočnou tradíciou možno považovať za tekuté zlato svedčí aj fakt, že za svoj kvalitný produkt si Včelárstvo Dedinský v roku 2005 odnieslo zlatú medailu zo svetovej výstavy v Bruseli. Včely Dušana Dedinského pochádzajú od včelstiev z chránenej krajinnej oblasti Devínska Kobyla, a ich med je navyše spracúvaný špeciálnou technológiou, pri ktorej sa zahrieva len na veľmi nízku teplotu a zachováva si tak svoje skvelé vlastnosti. V ponuke Včelárstva Dedinský nájdeš tak agátové, kvetové, lesné aj medovicové medy, ale aj krémové medy s kakaom, vanilkou, zázvorom, škoricou či tymiánom, ktoré určite potešia všetkých maškrtníkov.
BeeLOL
zdroj: facebook.com/beeLOL
Rád maškrtíš? Čo tak skúsiť sladkosti zo slovenského medu vyrobené bez konzervantov a umelých farbív? Tento originálny projekt trnavskej spoločnosti Trnavské Športové Centrum vznikol už v roku 2011 a odvtedy sa v BeeLOL venujú ručnej výrobe cukroviniek, ktorých hlavnou ingredienciou je slovenský med. Okrem cukríkov a lízaniek sa v BeeLOL vyrábajú aj naozaj zdravé bio guľôčky so sušenými slivkami alebo brusnicami. Sladkosti od BeeLOL sú však unikátne tým, že sú vyrobené výlučne z prírodných surovín čiže sú bez konzervačných látok, umelých aróm, farbív, či umelých vitamínov. Všetky ingrediencie, ktoré sa pri ich výrobe používajú, navyše pochádzajú od regionálnych dodávateľov.
Apimed
zdroj:facebook.com/trnavskamedovina
Vedel si, že u nás na Slovensku máme najlepšiu medovinu na svete? Týmto prvenstvom sa môže hrdo pochváliť firma Apimed z Dolnej Krupej. Ich zlatistý nápoj vyrobený z vysoko kvalitného slovenského medu spomedzi 800 vzoriek z celého sveta očaril na súťaži Mazer CUP, ktorá sa konala iba nedávno v americkom Colorade, aj odbornú porotu. Základom úspechu je vraj precízny výber kvalitných surovín a špeciálne vyvinuté kvasinky.
Včelovina
foto: YouTube/VCELOVINA
To, že Slovensko patrí medzi popredných výrobcov špičkovej medoviny, dokazuje aj slovenská Včelovina zo Smoleníc, za ktorou stoja traja dlhoroční kamaráti Pavol Kudláč, Radoslav Opalek a Edo Štibraný. Svoju prvú Včelovinu vyrábali popri zamestnaniach v pivnici rodinného domu, no prvotný úspech vo svetovej súťaži ich presvedčil, že ich produkt má svetový potenciál. Výnimočná chuť tejto medoviny je vraj výsledkom kombinácie troch rôznych druhov medov, kvalitnej vody z Malých Karpát a kvasiniek Saccharomyces cerevisiae. Niet divu, že v súčasnosti majú títo medovinári na konte už viac ako dvadsať ocenení.
Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska