Slovenskí vedci vyvinuli netradičné a zdravé vianočné koláčiky z podivnej suroviny

  • Medovníky miluje každý, kto oslavuje Vianoce
  • Šikovný tím Slovákov však vyvinul zdravé pečivo
  • Je zložené z niečoho, čo sa v kuchyni tradične nepoužíva
medovníky
V Nitre vyvíjali recept na zdravé pečivo a oblátky Unsplash/Anna Peipina
  • Medovníky miluje každý, kto oslavuje Vianoce
  • Šikovný tím Slovákov však vyvinul zdravé pečivo
  • Je zložené z niečoho, čo sa v kuchyni tradične nepoužíva

Okrem klasických, bezlaktózových a bezlepkových medovníkov, zázvorníkov a ďalšieho pečiva pripravovali v predvianočnom období v Potravinovom inkubátore Výskumného centra AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre aj netradičné mlátové medovníky. Vyvíjali tam inovatívne a zdravé vianočné pečivo, píše SITA.

„Časť klasickej pšeničnej múky sme nahradili mlátom, čo je vedľajší produkt pri výrobe piva v našom experimentálnom pivovare,“ priblížila vedeckovýskumná pracovníčka Potravinového inkubátora Eva Kováčiková.

Mláto je mimoriadne nutrične zaujímavé a zdravé, obsahuje veľké množstvo vlákniny a polyfenolov. Väčšinou sa však v praxi využíva len ako krmivo pre zvieratá. „Je veľká škoda ho nevyužívať aj ako potravinu pre človeka,“ podotkla Kováčiková.

Zdravé pečivo aj oblátky

Vedeckovýskumní pracovníci tiež pracovali na vývoji optimálnych receptúr oblátok. Vo vegánskej verzii použili ovsené mlieko, do ďalších išli prísady ako zelená káva, arónia, zelený jačmeň, medovka, perníkové korenie či kúsky sušeného pomaranča. Venovali sa aj príprave inovatívnych potravinových produktov z ovocia a koreňovej zeleniny, napríklad zdravých čipsov či čajov.

„Ovocné pyré sme vyrobili napríklad s prídavkom mäty, rakytníka či mrkvy. Ovocie a zeleninu nám dodáva Demonštračná záhrada SPU, takže všetko je lokálne a bio,“ povedala Kováčiková. Cieľom je vyvíjať zdravé, nutrične hodnotné a inovatívne potraviny zo surovín z lokálnych zdrojov.

„V prvom kroku našu receptúru overujeme v laboratórnych podmienkach a v Potravinovom inkubátore už priamo v poloprevádzkových podmienkach zhodnotíme, či je receptúra vhodná aj do väčších prevádzok,“ dodala.

Projekt na testovanie inovatívnych nápadov

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: SITA, Redakcia

Najnovšie videá

Trendové videá