Slovenskí vedci vyvinuli netradičné a zdravé vianočné koláčiky z podivnej suroviny

  • Medovníky miluje každý, kto oslavuje Vianoce
  • Šikovný tím Slovákov však vyvinul zdravé pečivo
  • Je zložené z niečoho, čo sa v kuchyni tradične nepoužíva
medovníky
V Nitre vyvíjali recept na zdravé pečivo a oblátky Unsplash/Anna Peipina
  • Medovníky miluje každý, kto oslavuje Vianoce
  • Šikovný tím Slovákov však vyvinul zdravé pečivo
  • Je zložené z niečoho, čo sa v kuchyni tradične nepoužíva

Okrem klasických, bezlaktózových a bezlepkových medovníkov, zázvorníkov a ďalšieho pečiva pripravovali v predvianočnom období v Potravinovom inkubátore Výskumného centra AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre aj netradičné mlátové medovníky. Vyvíjali tam inovatívne a zdravé vianočné pečivo, píše SITA.

„Časť klasickej pšeničnej múky sme nahradili mlátom, čo je vedľajší produkt pri výrobe piva v našom experimentálnom pivovare,“ priblížila vedeckovýskumná pracovníčka Potravinového inkubátora Eva Kováčiková.

Mláto je mimoriadne nutrične zaujímavé a zdravé, obsahuje veľké množstvo vlákniny a polyfenolov. Väčšinou sa však v praxi využíva len ako krmivo pre zvieratá. „Je veľká škoda ho nevyužívať aj ako potravinu pre človeka,“ podotkla Kováčiková.

Zdravé pečivo aj oblátky

Vedeckovýskumní pracovníci tiež pracovali na vývoji optimálnych receptúr oblátok. Vo vegánskej verzii použili ovsené mlieko, do ďalších išli prísady ako zelená káva, arónia, zelený jačmeň, medovka, perníkové korenie či kúsky sušeného pomaranča. Venovali sa aj príprave inovatívnych potravinových produktov z ovocia a koreňovej zeleniny, napríklad zdravých čipsov či čajov.

„Ovocné pyré sme vyrobili napríklad s prídavkom mäty, rakytníka či mrkvy. Ovocie a zeleninu nám dodáva Demonštračná záhrada SPU, takže všetko je lokálne a bio,“ povedala Kováčiková. Cieľom je vyvíjať zdravé, nutrične hodnotné a inovatívne potraviny zo surovín z lokálnych zdrojov.

„V prvom kroku našu receptúru overujeme v laboratórnych podmienkach a v Potravinovom inkubátore už priamo v poloprevádzkových podmienkach zhodnotíme, či je receptúra vhodná aj do väčších prevádzok,“ dodala.

Projekt na testovanie inovatívnych nápadov

Potravinový inkubátor vznikol v zrekonštruovanej budove v areáli univerzity v rámci projektu Drive4SIFood. Vytvára priestor pre pilotné testovanie produktov.

Firmy, študenti a startupy si v ňom vďaka modernej infraštruktúre budú môcť otestovať svoje inovatívne nápady. Pre začínajúcich podnikateľov v oblasti potravinárstva sa chystajú nové programy formou mentoringu a koučingu, ktoré budú cennou pomocou pri vývoji inovatívnych produktov či vylepšovaní ich receptúry.

Po schválení potravinárskej prevádzky budú môcť študenti a zamestnanci SPU nájsť niektoré produkty v bufetoch a verejnosť ich bude môcť ochutnať na podujatiach organizovaných univerzitou.

Obľúbená pochúťka kraľuje svetovému rebríčku

Ako sme ťa informovali v našom ďalšom článku, portál Taste Atlas nedávno zostavil rebríček najchutnejších tradičných vianočných sladkých pečív na svete. To, čo mnohí Slováci obľubujú každý deň na raňajky, svieti na čele zoznamu. Možno už si uhádol, o aké pečivo ide.

Ak si si myslel, že to bude istotne vianočka, uvažoval si správne. Nejde však pôvodne o slovenskú tradíciu, pretože recept na vianočku pochádza od našich českých susedov.

Recepty na vianočky sa líšia podľa krajiny. V Česku sú tradičnou súčasťou vianočnej večere, zatiaľ čo v Anglicku a iných krajinách sa často podávajú s maslom alebo džemom ako dezert.

V niektorých krajinách sú s vianočkou spojené aj rôzne tradičné rituály. Napríklad v niektorých oblastiach Česka sa vianočka rozlomí medzi všetkých prítomných ľudí, verí sa, že to prinesie šťastie.

Vianočka má svoje korene v stredoveku a je spojená s vianočnou tradíciou. Názov „vianočka“ pochádza z latinského slova „panis natalis“, čo znamená „vianočný chlieb“.

Vianočky sú často zdobené rôznymi druhmi ovocia, orechov, sušených marhúľ a dokonca aj cukrovou polevou alebo inými glazúrami. Tieto dekorácie môžu byť veľmi náročné a umelci v oblasti pečenia často súťažia o to, kto vyrobí najkrajšiu vianočku.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroje: SITA, Redakcia

Najnovšie videá

Trendové videá