Slovenskí vedci vyvinuli netradičné a zdravé vianočné koláčiky z podivnej suroviny
- Medovníky miluje každý, kto oslavuje Vianoce
- Šikovný tím Slovákov však vyvinul zdravé pečivo
- Je zložené z niečoho, čo sa v kuchyni tradične nepoužíva
- Medovníky miluje každý, kto oslavuje Vianoce
- Šikovný tím Slovákov však vyvinul zdravé pečivo
- Je zložené z niečoho, čo sa v kuchyni tradične nepoužíva
Potravinový inkubátor vznikol v zrekonštruovanej budove v areáli univerzity v rámci projektu Drive4SIFood. Vytvára priestor pre pilotné testovanie produktov.
Firmy, študenti a startupy si v ňom vďaka modernej infraštruktúre budú môcť otestovať svoje inovatívne nápady. Pre začínajúcich podnikateľov v oblasti potravinárstva sa chystajú nové programy formou mentoringu a koučingu, ktoré budú cennou pomocou pri vývoji inovatívnych produktov či vylepšovaní ich receptúry.
Po schválení potravinárskej prevádzky budú môcť študenti a zamestnanci SPU nájsť niektoré produkty v bufetoch a verejnosť ich bude môcť ochutnať na podujatiach organizovaných univerzitou.
Obľúbená pochúťka kraľuje svetovému rebríčku
Ako sme ťa informovali v našom ďalšom článku, portál Taste Atlas nedávno zostavil rebríček najchutnejších tradičných vianočných sladkých pečív na svete. To, čo mnohí Slováci obľubujú každý deň na raňajky, svieti na čele zoznamu. Možno už si uhádol, o aké pečivo ide.
Ak si si myslel, že to bude istotne vianočka, uvažoval si správne. Nejde však pôvodne o slovenskú tradíciu, pretože recept na vianočku pochádza od našich českých susedov.
Recepty na vianočky sa líšia podľa krajiny. V Česku sú tradičnou súčasťou vianočnej večere, zatiaľ čo v Anglicku a iných krajinách sa často podávajú s maslom alebo džemom ako dezert.
V niektorých krajinách sú s vianočkou spojené aj rôzne tradičné rituály. Napríklad v niektorých oblastiach Česka sa vianočka rozlomí medzi všetkých prítomných ľudí, verí sa, že to prinesie šťastie.
Vianočka má svoje korene v stredoveku a je spojená s vianočnou tradíciou. Názov „vianočka“ pochádza z latinského slova „panis natalis“, čo znamená „vianočný chlieb“.
Vianočky sú často zdobené rôznymi druhmi ovocia, orechov, sušených marhúľ a dokonca aj cukrovou polevou alebo inými glazúrami. Tieto dekorácie môžu byť veľmi náročné a umelci v oblasti pečenia často súťažia o to, kto vyrobí najkrajšiu vianočku.