Slovensko je lídrom v rakovine hrubého čreva, situácia sa zhoršuje. Odborníci odhaľujú príčiny
- Slovensko patrí medzi krajiny s najvyššou úmrtnosťou na kolorektálny karcinóm
- V posledných rokoch narastá výskyt tohto ochorenia aj u mladých ľudí
- Slovensko patrí medzi krajiny s najvyššou úmrtnosťou na kolorektálny karcinóm
- V posledných rokoch narastá výskyt tohto ochorenia aj u mladých ľudí
Podľa údajov z posledných rokov má Slovensko v rámci Európy, ale aj celosvetovo jednu z najvyšších úmrtností na rakovinu hrubého čreva a konečníka. Aj keď sme v roku 2019 zaviedli skríning kolorektálneho karcinómu, zdá sa, že väčšina Slovákov túto možnosť bezplatného vyšetrenia stále nevyužíva.
Tichý zabijak
Ako informuje Svetová zdravotnícka organizácia, rakovina hrubého čreva je celosvetovo druhou najčastejšou príčinou úmrtí súvisiacich s rakovinou. Odhaduje sa, že kolorektálnemu karcinómu ročne podľahne viac ako 930 000 ľudí. Ide o druhé najčastejšie zhubné ochorenie u mužov a tretie najčastejšie u žien.
Znepokojujúce je najmä zistenie, že zatiaľ čo v minulosti postihovala osoby staršie ako 50 rokov, dnes sa lekári bežne stretávajú aj s prípadmi 30-ročných pacientov, ktorí už majú kolorektálny karcinóm v pokročilom štádiu. Vývoj rakoviny hrubého čreva pritom trvá aj niekoľko rokov.
Počiatočné príznaky, ako chudnutie, únava, bolesti brucha, krvácanie z konečníka alebo strata chuti do jedla, môžu byť subtílne alebo sa neprejavia vôbec. Častým indikátorom kolorektálneho karcinómu je tiež zmena v pohyboch čriev, teda striedanie zápchy a hnačky. Tieto symptómy sa však vyskytujú aj pri iných zdravotných problémoch, ako sú zápalové ochorenia čriev alebo hemoroidy.
V pokročilom štádiu sa môžu rakovinové bunky z primárneho nádoru dostať aj do lymfatického systému alebo krvného obehu. Týmto spôsobom dochádza k vzniku sekundárnych nádorových ložísk (metastáz). Rakovina hrubého čreva a konečníka má tendenciu metastázovať do pečene, ale môže postihnúť aj pľúca, kosti a iné orgány.
Fastfoody a moderný spôsob života
Vznik kolorektálneho karcinómu ovplyvňuje viacero faktorov, ako sú napr. nedostatok pohybu, rodinná anamnéza, nadmerné fajčenie a konzumácia alkoholu. Avšak vzhľadom na výrazné geografické rozdiely v prevalencii a mortalite sa za hlavný rizikový faktor považujú nevhodné stravovacie návyky.
Štatistiky ukazujú, že najhoršie je na tom stredná Európa. „Dve krajiny Európskej únie, a to Slovensko a Maďarsko, majú najvyšší výskyt, ako aj úmrtnosť na kolorektálny karcinóm vo svete. V súčasnosti má približne 25 % pacientov pri určení diagnózy kolorektálneho karcinómu už prítomné metastázy,“ uviedol primár oddelenia klinickej onkológie v Národnom onkologickom ústave Jozef Dolinský pre agentúru SITA.
Naopak v stredomorských krajinách, ako sú Grécko, Španielsko či Taliansko, je výskyt tohto ochorenia nízky v porovnaní s Európou, Spojeným kráľovstvom a USA. Viaceré štúdie už poukázali na to, že „západná strava“ prispieva k vzniku rakoviny, najmä nádorov hrubého čreva a konečníka.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Aké faktory ovplyvňujú vznik kolorektálneho karcinómu
- Ktoré krajiny majú najnižší výskyt rakoviny hrubého čreva a prečo to tak je
- Aký model stravovania považujú odborníci v rámci prevencie za najlepší
- Aké sú najnovšie metódy diagnostiky a liečby kolorektálneho karcinómu
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko