Najlepšie svetové syry sú ovčie. Tie slovenské v rebríčku lahôdok totálne bodujú

  • Slovenské syry sú medzi Slovákmi stále podceňované
  • Vo svete sú však naozaj populárne
Unsplash_Izzedine Rouichi, TASR_Erika Ďurčová
Unsplash/Izzedine Rouichi, TASR/Erika Ďurčová
  • Slovenské syry sú medzi Slovákmi stále podceňované
  • Vo svete sú však naozaj populárne

Slovenské ovčie syry sú charakteristické svojou výraznou chuťou, ktorá sa postupom času stáva jemnejšou a príjemnejšou. Výroba týchto syrov sa však nezaobíde bez zručných rúk syrárov, ktorí dodržiavajú tradičné postupy a starostlivo vyberajú suroviny.

Slovenské ovce sa pasú na lúkach, kde nachádzajú kvalitné krmivo, čo výrazne ovplyvňuje chuť a kvalitu mlieka.

Slovenské ovčie syry sa stali hrdým zástupcom slovenskej gastronómie a dostali sa do prestížneho rebríčka najlepších syrov sveta. V nedávnom rebríčku portálu Taste Atlas sa umiestnili viacerí zástupcovia našej rozmanitej tradície. Znova tým len dokazujeme, že slovenské syry sú svetový unikát a môžeme na ne byť právom pyšní. 

Bryndza z Liptova 

Buď ju miluješ, alebo ju nenávidíš. Bryndza sa v rebríčku umiestnila na 45. mieste. Toľko možností na úpravu, ako má bryndza, nemá azda žiaden ďalší syr v rebríčku. Len si predstav, pirohy, halušky, polievka, nátierky, ale aj na práve upečený chlebík.

Aj napriek tomu, že úplne pôvodne nepochádza zo Slovenska, tak sa stala výraznou súčasťou identity Slovákov. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Biofarma Príroda Stupava (@biofarma_stupava)

Bryndza má biely krémový vzhľad a je známa svojou charakteristickou výraznou vôňou a chuťou. Celkový chuťový vnem začína mierne jemne, potom prechádza do výraznejšej chuti a nakoniec sa vytráca do slaného záveru.

Oštiepok

Keď už sme pri tých haluškách, tak častou prílohou k haluškám je okrem slaniny a pažítky aj nastrúhaný oštiepok. Ide, rovnako ako v prípade bryndze, o veľmi charakteristický syr. Je to polotvrdý syr, ktorý sa robí zvyčajne z kombinácie kravského a ovčieho mlieka. 

Je to syr, ktorý ti hneď udrie do očí v akomkoľvek výklade v obchode. Zvyčajne býva formovaný do vajcového tvaru alebo do tvaru šišiek a mnohých ďalších.

Existuje hneď viacero variantov a môžeš ho ochutnať parený, neparený alebo údený a neúdený. V prípade neúdeného sa rozprávame skôr o jemnej chuti, zatiaľ čo pri údenej verzii práve dym robí svoju prácu a dodáva syru určitú celistvosť.

Výroba nie je limitovaná len na salaše, pre svoju popularitu sa totiž vyrába aj vo veľkých závodoch. Preto sa nemožno čudovať tomu, že sa umiestnil až na 33. mieste z 50. 

Parenica 

Nie je azda krajšie prepojenie hry a jedla, ako je parenica. Presne si pamätám, že ako dieťa som si ho spájal viac so zábavou ako so skvelou chuťou. Možno aj preto sa dostala na neskutočné 14. miesto v tomto rebríčku a prekonala naozaj známe a svetové syry. 

Slovenska5parenica1
zdroj: TASR/VUP

Je to mäkký parený syr, ktorý sa vyrába z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Toto mlieko by malo byť z plemien valaška, cigaja, východofrízska a vylepšená valaška.

Syr sa môže vyrábať však aj zo zmesi surového ovčieho a kravského mlieka, pričom obsah ovčieho mlieka musí byť najmenej 50 %.

Pecorino Romano 

Predtým, ako sa dostaneme k absolútnemu víťazovi rebríčku, si poďme predstaviť ešte striebornú priečku. Tvrdý zrejúci syr Pecorino Romano je skvelým príkladom talianskej gastronómie, ktorý je obľúbený po celom svete. Jeho intenzívna chuť a textúra ho robia ideálnym pre gurmánov, ktorí hľadajú jedinečné a výrazné chute v jedle.

pecorino
zdroj: Unsplash/ Samuele Pieretti

Pecorino, a nielen Romano (existuje viac druhov tohto syra), je skvelým doplnkom k rôznym jedlám a môže byť použitý ako prísada v mnohých talianskych jedlách, ako napríklad v cestovinách, na pizzu alebo v rôznych omáčkach.

Je to ovčí syr, ktorý má silnú chuť a korenistý charakter, preto sa ho treba používať s mierou, aby nezakryl chuť ostatných ingrediencií.

Serra da Estrela

Je celkom prekvapivé, že na prvom mieste nie je žiaden taliansky alebo francúzsky syr, keďže ich syrárska tradícia je preslávená. Serra da Estrela je však pôvodom z Portugalska. Ja osobne som tento syr v živote ešte neochutnal, a preto neviem celkom priblížiť jeho chuť. 

Na portáli Cheese sa však môžeme dočítať, že je to ovčí syr pripravovaný z ovčieho mlieka Bordalaira. Surové mlieko sa zráža pomocou špeciálneho bodliakového syridla. Pri výrobe sa srvátka musí rozbíjať ručne.

Serra da Estrela patrí medzi mäkké, roztierateľné syry s bohatou a intenzívnou chuťou, ktorá kombinuje sladkosť a jemnú kyselkavosť v kombinácii s ostrosťou. 

Zdroje: Cheese, Taste Atlas

Najnovšie videá

Trendové videá