Slovensko spoznalo najlepšie reštaurácie a šéfkuchárov roka 2024 (NOVÝ REBRÍČEK)
- Ocenenia pre najlepšie reštaurácie a šéfkuchárov na Slovensku, pod názvom Gurmán Award, sú rozdané
- Ktorý šéfkuchár a ktorá reštaurácia získali umiestnenie?
- Ocenenia pre najlepšie reštaurácie a šéfkuchárov na Slovensku, pod názvom Gurmán Award, sú rozdané
- Ktorý šéfkuchár a ktorá reštaurácia získali umiestnenie?
Ani tento rok sme nechýbali na slávnostnom odovzdávaní ocenení Gurmán Award 2024, ktoré môžeme pokojne nazvať slovenskou verziou Michelina. Píšu Kávičkári.sk.
Tento rok sa odborné ocenenia pre tých najlepších z gastronómie odovzdávali na brehu Dunaja, v priestoroch Ponton – Bubbles.
Príjemná atmosféra a hojná účasť tohto podujatia, ktoré vzdáva hold gastronómii na Slovensku, určite potešila aj organizátora Radoslava Nackina. Na odovzdávaní sa stretli špičkoví šéfkuchári, reštaurácie, ale aj vinári a someliéri. Poďme však k samotným oceneniam a víťazom.
Najlepší šéfkuchári:
- miesto: Daniel Tilinger, ECK Restaurant
- miesto: Lukáš Hesko, IRIN Restaurant
- miesto: Martin Novák, SOGU
Gurmán top 29 reštaurácií powered by S. Pellegrino:
- miesto: ECK Restaurant
- miesto: Gašperov Mlyn
- miesto: Irin.
Zlaté vidličky 2024:
Tri zlaté vidličky: Irin. a ECK restaurant
Dve zlaté vidličky: Reštaurácia Franz Josef (Hotel Lomnica)
Jedna zlatá vidlička: Edomae Sushi Natsuki, ARTE Restaurant (Kaštieľ Pálffy), Sogu by Martin Novák, Pivnica u zlatej husi, Bubbles restaurant and bar, Colette
Zelená vidlička: Za udržateľný a zero waste prístup k prevádzke svojej reštaurácie – Sýpka u Ludvíka
Najlepšie prémiové reštaurácie:
- ECK Restaurant
- Gašperov mlyn
- Irin.
Najlepšie tematické reštaurácie:
- Edomae Sushi Matsuki
- IASAI Food bar
- Penzión a reštaurácia Villa Rosa
Najlepšie hotelové reštaurácie:
- Reštaurácia Franz Josef, Hotel Lomnica
- Grand restaurant, Grand Hotel Kempinski High Tatras
- Reštaurácia Sissi, Hotel Lomnica
Someliér roka:
- Patrícia Bačová
Grand Prix – cena za celoživotné dielo:
- Richard Cisár
Kuchár roka:
- Daniel Tilinger, ECK restaurant
Hospitality Award:
- Irin.
Na jednom z najkrajších námestí v Bratislave, v centre mesta priamo pod Dómom sv. Martina ponúka svojim hosťom veľmi uvoľnený fine dining v tom najlepšom slova zmysle, píše Čiližrút.
„Musím povedať, že za tú dobu sa to usadilo, vykryštalizovalo a dnes ide o dobre namazaný stroj s naozaj výborným servisom a jedlami, z ktorých hneď viaceré sú nezabudnuteľné. Vínne párovanie je tiež pomerne podarené a kombinácia tohto všetkého s pohodovou atmosférou pôsobia extra pozitívne.“
Celú recenziu podniku si prečítaš tu:
Objav roka:
- Lukáš Heuser, Origin
„Veľmi sme na začiatku váhali a rozmýšľali, že kde by sme našu reštauráciu chceli otvoriť. Keďže sme si boli viac istí, že v takej Bratislave by sa niečo podobné určite chytilo kvôli väčšiemu dopytu a počtom, či už turistov, ako aj miestnych, no náklady na začatie a konkurencia sú tam o dosť väčšie, a takisto by nám tam chýbala rodina, ktorá nám takto vie viac pomôcť,“ prezradil pre Startitup Lukáš Heuser.
„No a v neposlednom rade nás lákala myšlienka priniesť do nášho rodného mesta niečo nové, čo ľudia len tak ľahko v tomto regióne nenájdu, a tým chceme, aj keď len z malej časti, ale predsa, prispieť k rozvoju tohto regiónu.“
- Matej Bakoš, Bakoš Bistro
Bakoš Bistro je bistro založené na unikátnosti a dokonalosti tradičných a slovenských jedál v „trochu inom“ prevedení. Stále sa snažia veci robiť aspoň na 101 % a hlavne nepoľavovať a držať či dokonca zvyšovať ich štandard.
Kvalita surovín je pre nich priorita, aj preto podporujú lokálnych farmárov a malých podnikateľov.
„Je však náročné zohnať všetky suroviny na Slovensku, preto mnohokrát siahame aj po zahraničných výrobkoch,“ tvrdí.
Je pravdou, že v okolí Bakoš bistra sa nachádza množstvo reštaurácií s obedovým menu či raňajkami.
„Sme radi, že vôkol nás vznikajú nové a moderné reštaurácie, my im to len prajeme. Každá reštaurácia sa snaží získať zákazníkov vlastným štýlom a práve zákazníci sú hnacím motorom, kvôli ktorému sa snažíme neustále zdokonaľovať a prinášať nové a zaujímavé koncepty jedla,“ ozrejmuje Matej.
Zdroje: Kávičkári.sk, archív Startitup