Slovenský mäsiarenský gigant končí: Je v strate takmer 2 milióny
- Na Slovensko sme za rok 2023 doviezli mäso za takmer 600 miliónov eur
- Jeden z najväčších bitúnkov končí
- Mäso dovážame z Poľska, ale aj Afriky
- Na Slovensko sme za rok 2023 doviezli mäso za takmer 600 miliónov eur
- Jeden z najväčších bitúnkov končí
- Mäso dovážame z Poľska, ale aj Afriky
Najväčší bitúnok na Slovenksu je Istermeat Dunajská Streda. Firma má vybudovanú výrobnú vertikálu, tá pozostáva z porážky, rozrábky a výroby mäsových výrobkov. Firma dokonca prevádzkuje aj niekoľko maloobchodov v regióne južného Slovenska a v Bratislave. Aj napriek všetkému úsiliu mal Istermeat Dunajská Streda pri výnosoch 64 miliónov eur hospodársky výsledok vo výške 92-tisíc eur.
Chýba nám aj hydina
Náročné obdobie pre slovenský mäsový priemysel sa prejavil aj na jednom z popredných dodávateľov hydiny. Firma HYDINA SK sa ocitla ešte začiatkom roka 2024 v konkurznom konaní, pričom jej daňové nedoplatky dosahovali alarmujúcu výšku viac ako 6 miliónov eur. Informoval kryptomagazín.sk v inom článku. Košický súd v závere roka 2023 vyhlásil konkurz na majetok spoločnosti.
Mäso dovážame, príležitosti však máme
Slovensko čelí prílivu lacnejších importovaných produktov, ktoré zaplavujú pulty obchodov a vytvárajú silnú konkurenciu pre domácu produkciu. Paradoxom zostáva, že hoci slovenskí farmári majú kapacity na produkciu dostatočného množstva hovädzieho dobytka, ekonomické faktory ich nútia k neočakávaným krokom. Namiesto predaja domácim spracovateľským podnikom sa pre nich stáva výhodnejším export živých zvierat do zahraničia. Tento trend nielen oslabuje pozíciu domácich spracovateľov, ale aj prehlbuje krízu v celom odvetví mäsového priemyslu na Slovensku.
Ako ešte v apríli 2024 informovala RTVS, v roku 2023 sme na naše územie doviezli hovädzie a bravčové mäso za viac ako 520 miliónov eur. Aj napriek tomu, že poväčšine kupujeme mäso z európskych krajín, malá časť k nám dorazila aj z Afriky či Južnej Ameriky. Zatiaľ čo hovädzie mäso najčastejšie z Nemecka, Írska, Holandska, Poľska a Česka, bravčové dovážame najmä zo Španielska, z Nemecka, Česka, Poľska a Belgicka.
„V rámci bravčového mäsa sme dlhodobo odkázaní na dovoz. Na Slovensku je jednak nedostatok tohto mäsa, ale sú aj obrovské cenové rozdiely, ktoré spotrebiteľ jednoducho neakceptuje, aj okolo 30 %,“ vysvetlil riaditeľ Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič pre RTVS.
Slovensko sa tak v produkcii mäsa stáva postupne nesebestačným. „Keď vychádzame z hypotézy, že čerstvé mäso slúži na zásobovanie obyvateľstva prioritne na lokálnej úrovni, tak áno, považujeme to za zníženie potravinovej sebestačnosti,“ povedala riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.