Slovenský výrobok patrí medzi najhnusnejšie na svete. V rebríčku nás predbehli iba susedia
- TasteAtlas zostavil rebríček najhnusnejších mäsových výrobkov
- Takmer na vrchole sa umiestnila aj tradičná saláma vyrobená v srdci Slovenska
- TasteAtlas zostavil rebríček najhnusnejších mäsových výrobkov
- Takmer na vrchole sa umiestnila aj tradičná saláma vyrobená v srdci Slovenska
Mäso sa vo svetovej kuchyni objavuje v rôznych podobách a chuťových variáciách. TasteAtlas nedávno zverejnil zaujímavý zoznam, v ktorom zhromaždil 79 najnechutnejších mäsových výrobkov na svete.
Tento zoznam spája mäsové pochúťky z rôznych krajín a kultúr, od tradičných delikates až po špeciálne miestne jedlá, ktoré mnohým možno pripadajú neobvyklé alebo priam odpudivé, ako aj zostavovateľom tohto rebríčka. Takmer na vrchole svetového zoznamu sa dokonca umiestnil tradičný slovenský výrobok.
Top trojka najnechutnejších mäsových výrobkov
Zoznamu TasteAtlas kraľuje poľský Salceson. Ide o výrobok, ktorý sa kedysi považoval za podradný, avšak dnes ho mnohí miestni vnímajú ako jedinečnú gastronomickú lahôdku. Existuje viac ako desať druhov Salcesonu, ktorý svojím vzhľadom náramne pripomína slovenskú tlačenku.
Čo sa týka jeho zloženia, suroviny často okrem korenín zahŕňajú hlavu, vnútornosti alebo krv prasaťa. Väčšinou sa pripravuje z bravčového mäsa, ale na niektoré druhy používajú výhradne teľacie mäso.
Hneď v tesnom závese na druhom mieste pristála tradičná Liptovská saláma. Táto špeciálna saláma sa vyrába v mäsokombináte v Dubnici nad Váhom. Unikátny recept na túto salámu siaha až do 70. rokov minulého storočia, a vďaka svojej charakteristickej chuti sa stala veľmi obľúbenou.
Liptovská saláma sa vyrába z hovädzieho a bravčového mäsa, ktoré sa mieša so špeciálnymi koreninami, ako sú čierne korenie, muškátový orech, mak, zázvor a cesnak. Po naplnení do obalov sa saláma suší a dymí, čo jej dodáva jemnú mäsitú chuť a intenzívnu vôňu muškátového orecha a zázvoru.
Top trojku uzatvára americká šunka značky Smithfield. Šunka je vyrobená z bravčového mäsa, pričom prasatá musia byť kŕmené výlučne stravou z arašidov a obilnín. V súčasnosti existuje široká škála verzií Smithfieldskej šunky, ako napríklad šunka s pečenými jablkami, šunka s hnedým cukrom, šunka s krehkou polevou alebo s polevou z pekanových orieškov.
Najhoršie slovenské jedlá
Nedávno sme ťa informovali aj o ďalšom zaujímavom rebríčku, v ktorom sa TasteAtlas zameral na najobľúbenejšie slovenské jedlá. Tí, čo tvorili tento zoznam, sa naň však pozerali z opačného uhla. Tieto jedlá sú podľa kritikov tie najhoršie, aké môže slovenská kuchyňa ponúkať:
- Kokosové ježe: Obľúbený dezert mnohých Slovákov, upečený z piškótového cesta, ktoré sa po vychladnutí namáča v čokoláde a obaľuje v kokose, je podľa portálu najhnusnejším miestnym jedlom.
- Liptauer: Na druhom mieste sa ocitlo jedlo nazývané „Liptauer“, čo je nemecký názov pre bryndzovú nátierku, ktorá obsahuje okrem bryndze aj nakrájanú cibuľu, červenú papriku a maslo. Pravý Liptauer má mať oranžový vzhľad a mierne štipľavú chuť.
- Medvedie labky: Sladká spomienka na detstvo takisto obsadila vrcholovú priečku nelichotiaceho zoznamu. Tieto dezerty sa vyrábajú z múky, masla, vajec a vlašských orechov a majú charakteristický tvar labiek. Medvedie labky patria k obľúbeným vianočným dezertom.
- Demikát: Bryndzová polievka, vyrobená z bryndze, vajec, sladkej smotany, dochutená soľou a prípadne aj červenou paprikou, petržlenom, pažítkou, strúhaným syrom alebo opečenou slaninou neminula top desiatku jedál, ktoré podľa TasteAtlas nestoja za ochutnanie.
Zoznam uzatvára tradičná treska v majonéze, bez ktorej si mnohí Slováci nevedia predstaviť raňajky. Nech už TasteAtlas hovorí, čo chce, našinec sa týmito pochúťkami pravdepodobne nenechá dvakrát núkať.
Zdroje: TasteAtlas, archív Startitup