Sme majstri Európy: „Street food“ spod Tatier je absolútnym víťazom prestížnej súťaže. Stojí za ním 28-ročný Mikuláš

  • European Street Food Awards je súčasťou najväčšej svetovej súťaže pouličného jedla
  • Zahŕňa aj British Street Food Awards a USA Street Food Awards
  • Tohtoročným víťazom sú Slováci
Miki street food
European Street Food Awards
  • European Street Food Awards je súčasťou najväčšej svetovej súťaže pouličného jedla
  • Zahŕňa aj British Street Food Awards a USA Street Food Awards
  • Tohtoročným víťazom sú Slováci

Pod Tatrami sa zrodil príbeh, ktorý by mohol byť námetom pre hollywoodsky film. Mladý podnikateľ Mikuláš Sisák, ktorý pred štyrmi rokmi začínal s malým food truckom na troch kolesách, sa stal víťazom najprestížnejšej európskej súťaže v oblasti pouličného občerstvenia – European Street Food Awards 2024.

Cesta k úspechu

Mikuláš Sisák vyrastal v rodine, ktorá sa venovala zážitkovej gastronómii. Jeho rodičia prevádzkujú reštauráciu Víno & Tapas v Spišskej Sobote, kde ponúkajú fine dining zážitky vo forme viacchodových degustačných menu. Napriek tomu sa Mikuláš rozhodol ísť vlastnou cestou.

„Našou malou ambíciou je povýšenie postavenia street foodu ako formy stravovania v regióne,“ vyjadril sa Mikuláš. Táto ambícia ho viedla k založeniu vlastného street food projektu.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MIKI Streetfood (@miki_streetfood)

V roku 2020, ešte ako 24-ročný študent ekonómie a riadenia cestovného ruchu na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, investoval všetky svoje úspory do kúpy a prestavby malého Piaggia na pojazdný food truck. Tak vznikol projekt Miki Streetfood & Catering.

„V oblasti, kde žijem, mi street food chýbal, takže som to videl ako zaujímavú príležitosť aj z pohľadu podnikania,“ vysvetľoval Mikuláš svoju motiváciu.

Od hot-dogov k tacos s lokálnymi ingredienciami

Spočiatku sa Mikuláš a jeho priateľka Mária Kováčová, ktorá sa k projektu pridala, zameriavali na predaj netradičných hot dogov. Ich „Avocadog“ sa stal hitom letných mesiacov. V zime zas bodovali s domácimi lokšami plnenými trhaným kačacím mäsom a dusenou červenou kapustou.

„Cieľ je však ten istý. Priniesť hosťovi gastrozážitok. Robiť street food môže vyzerať jednoducho, ale je to náročná práca, pokiaľ to myslíte vážne.“ 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa European Street Food Awards (@europeanstreetfoodawards)

Postupom času sa menu rozširovalo a vyvíjalo. Zlomovým momentom bolo, keď Mikuláš začal experimentovať s tacos plnenými lokálnymi slovenskými ingredienciami. Práve toto spojenie sa ukázalo ako kľúčové pre ich úspech na European Street Food Awards.

„Sme majstri Európy! Bolo nám obrovským potešením a cťou postúpiť na Európske Grand Finále EUROPEAN STREETFOOD AWARDS 2024 a súťažiť s najlepšími foodtruckmi spomedzi 17 krajín. Stať sa ale absolútnym európskym víťazom a môcť tak reprezentovať nielen naše milované Slovensko, ale aj Európu v Spojených štátoch amerických? To je viac než sen! Stále tomu nemôžeme uveriť! Ďakujeme všetkým za podporu!“

Víťazi súťaže:

  • Prvé miesto: MIKI zo Slovenska
  • Druhé miesto: KUKU z Dánska
  • Tretie miesto: Buli Foodtruck z Fínska

Cesta na vrchol európskeho street foodu

Súťaž European Street Food Awards je najväčším podujatím svojho druhu na svete. V roku 2024 sa do nej zapojilo 17 krajín a viac ako 100 000 ľudí hlasovalo za svojich favoritov. Finále sa konalo v nemeckom Saarbrückene, kde sa stretla elita európskeho street foodu.

Mikuláš a Mária predstavili porote, zloženej z michelinských šéfkuchárov, food blogerov a legiend street foodu, svoje inovatívne menu. Hlavnou hviezdou boli „Smoked Pork Knuckle Tacos“ – tacos s údeným bravčovým kolenom, slovenským syrom, tradičným šalátom z kyslej kapusty, chipotle majonézou a praskajúcou bravčovou kožou.

Čo stojí za úspechom slovenského street foodu?

Porota ocenila nielen chuť a kreativitu Mikulášových jedál, ale aj jeho prístup k podnikaniu a udržateľnosti. MIKI sa stal víťazom nielen hlavnej kategórie, ale získal aj ocenenie v kategórii „Najlepší snack“.

Mikuláš pripisuje veľkú časť svojho úspechu tímu, ktorý ho podporuje. Aj jeho mama Zuzana Sisáková, skúsená šéfkuchárka, zohráva kľúčovú úlohu v príprave jedál.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MIKI Streetfood (@miki_streetfood)

„Kvalita a čerstvosť sú pre nás hlavné priority, preto musíme všetky tieto procesy zvážiť a naplánovať tak, aby sme minimalizovali straty a zároveň zachovali kvalitu a čerstvosť.“

Ich cieľom je, aby si ľudia v celom Slovensku mohli vychutnať ich street food. Vylúčené nie je ani otvorenie kamennej prevádzky. 

Príbeh Mikuláša Sisáka a jeho Miki Streetfood & Catering je inšpiráciou pre všetkých mladých podnikateľov. Ukazuje, že s vášňou, odhodlaním a trochou kreativity je možné dosiahnuť aj tie najvyššie méty. A čo je najdôležitejšie, robí Slovensko viditeľným aj na svetovej gastroscéne.

Mikuláš by dal všetkým ľuďom, ktorí sa chcú pustiť do podnikania v gastro segmente, jednu užitočnú radu: „Nepodceňujte kvalitnú prípravu a predovšetkým logistiku. Tá najťažšia a zároveň najdôležitejšia práca sa zväčša odohráva za zatvorenými dverami kuchyne alebo foodtrucku, hodiny pred samotným otvorením prevádzky. To si často ľudia neuvedomujú, keďže vidia len samotný predaj a prípravu jedla z pohľadu hostí.“

Zdroje: Miki street food, European Street Food Awards

Najnovšie videá

Trendové videá