Špacírka: Bratislavské bistro kde si dáš vegánsky brunch a cold brew do ruky
- I na prvý pohľad neútešné situácie prinášajú so sebou nové príležitosti. Presne taká bola i koronokríza – okrem množstva starostí a problémov priniesla podnikateľom v gastronómii možnosť spomaliť, zamyslieť sa a prehodnotiť
- Ako ďalej, čo zlepšiť, čoho sa vzdať, čo nové skúsiť, ktorým smerom sa ďalej uberať. Nie je to tak dávno, čo sme vám priniesli článok zo Špacírky v Bratislave
- I na prvý pohľad neútešné situácie prinášajú so sebou nové príležitosti. Presne taká bola i koronokríza – okrem množstva starostí a problémov priniesla podnikateľom v gastronómii možnosť spomaliť, zamyslieť sa a prehodnotiť
- Ako ďalej, čo zlepšiť, čoho sa vzdať, čo nové skúsiť, ktorým smerom sa ďalej uberať. Nie je to tak dávno, čo sme vám priniesli článok zo Špacírky v Bratislave
Písali sme o mladučkom podniku, ktorý má potenciál rásť. A práve majitelia Roman a Mari sa v čase koronokrízy pustili do brúsenia svojho konceptu. K lepšiemu?
Pepsiny, cold brew a mikiny
Na situáciu, akou je koronokríza, sa nedá pripraviť, no dá sa rýchlo reagovať a hľadať cestičky, ako pokryť aspoň časť nákladov. Roman s Mari začali rozmýšľať čo s tým. Viacerí gastropodnikatelia skúšali výpadok príjmov riešiť darčekovými poukážkami, táto cesta sa im však veľmi nepozdávala.
Namiesto toho začali vyrábať Pepsiny. Miešané nápoje to-go, napríklad gin-tonic či kávove cuba libre vo fľaške vymyslené práve v čase, keď sa nedali vychutnať priamo v podniku alebo na terase.
Prečo práve tento názov?
Drinky ho dostali práve po treťom, tichom spoločníkovi: ich psíkovi Pepsim, ktorého nájdete aj na etikete. K nápojom sa pridalo fľaškové cold brew a nad očakávania si viedli i minimalistické mikiny. Jednoduché kúsky s nápisom KAFE si majitelia vymysleli primárne pre seba, no keď vzbudili záujem, rozhodli sa o ne podeliť so záujemcami. Dobrá správa: zaradili sa do trvalej ponuky.
Pokojná terasa na rušnej Pražskej
Podobne ako Ministerstvo zahraničných vecí či Správa štátnych hmotných rezerv, i Špacírka sídli na Pražskej v Bratislave. Pomerne rušná ulica s úzkym chodníkom zrejme neprináša veľa možností na pokojnú terasu – poviete si.
Vďaka svojej polohe si však bistro našlo skvelé miesto na vonkajšie posedenie: od cesty ju chránia schody s múrikom, okoloidúci chodia práve po týchto schodoch, takže vás tesne nemíňajú a chrbát vám kryje betónová stena, ktorá v lete príjemne chladí a o tieň sa starajú nad vami rastúce stromy. Výborné miesto na víkendový brunch či rannú kávu.
Brunche a výberová káva
Ďalšou zmenou bolo jasné pomenovanie toho, akým kávovým smerom sa ďalej uberať. S prehľadom zvíťazili pražiari v Brne, ktorých poznáme ako Rusty Nails Coffee Roasters.
Výberová káva v Špacírke tak dostáva priestor na svoju show nielen v klasikách, ale aj alternatívach, ako filter, či dokonca v osviežujúcich nápojoch – napríklad kávové negroni či espresso s pomarančovým freshom. Bláznivá kombinácia? Určite, no prekvapivo dobrá.
Novinkou sú aj výborné víkendové brunche, ktoré si doprajete v štandardnej i vegánskej verzii. My sme vyskúšali vegánsky hot-dog: správne nasladlé pečivo tak, aby pohladilo, jeho chuť vyvažuje svieža vegánska majonéza, dokonalá skaramelizovaná cibuľka podčiarkuje sladkasté tóny a tofu párok s čedarom hrajú prím.
Vybrať si však môžete z oveľa širšej ponuky: chlebíčky s pomazánkami, sendviče, croissanty či toasty. Počas týždňa však tiež nezostanete hladný, v ponuke sú raňajky a bistro menu, ktorým dominujú sendviče a hot-dogy v klasickej i vegetariánskej verzii. A teda späť k otázke z úvodu: vybrúsili koncept k lepšiemu? Niekedy nútená prestávka padne vhod – utriedite si myšlienky, pretavíte svoje nápady v skutočnosť a vyladíte ponuku. V Špacírke sa to podarilo na výbornú.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroj: kavickari.sk