Čierny cesnak, pochádzajúci z východnej Ázie, oslovil veľké množstvo ľudí. Či už si nadšenec zdravých potravín alebo iba milovník cesnaku, ohúria ťa jeho zdravotné prínosy. Vzniká zrením tradičného bieleho cesnaku za špecifických podmienok nízkej teploty a vysokej vlhkosti. Hoci ide o malinkú ingredienciu, je výsledkom týždňov starostlivého spracovania.
Profesorka Susanne Schmidt z Univerzity Queensland, ktorá spolupracuje s firmou Empathy Herbal prostredníctvom grantového programu Kickstarter Alliance pre agropotravinársku inováciu, vysvetlila zložitý proces. „Čierny cesnak je v podstate surová biela cibuľa cesnaku, ktorá bola pomaly pečená tak, aby vyvolala Maillardovu reakciu. Tá nielen zmení chuť cesnaku na sladšiu a príjemnejšiu, ale tiež si uchová cesnakové zdravotné prínosy,“ uviedla.
Na rozdiel od svojho bieleho príbuzného, čierny cesnak nespôsobuje typický „cesnakový dych“. Kuchári ho tiež považujú sa za variabilnejší vo svojich kulinárskych využitiach. Môžeš ho jesť priamo ako „snack“ alebo použiť na infúzovanie olejov.
Vedci ho milujú
Výskumy naznačujú, že čierny cesnak má kopu zdravotných benefitov. Nielenže ti zlepší mikrobióm čriev a funkciu imunitného systému, tiež vykazuje protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Pomáha pri manažmente cholesterolu, podporuje zdravie ciev, reguluje krvný cukor a môže dokonca pomôcť pri regulácii hmotnosti.
Ekológov zas teší, že zamietnutý biely cesnak vedia transformovať na ten čierny, čím efektívne riešia problém s plytvaním potravín. To, čo by farmári zvyčajne zahodili, sa premení na cennú a udržateľnú superpotravinu.
Jedna štúdia dokonca preukázala, že môže pomôcť predchádzať zápalom, ktoré môžu časom zhoršiť pamäť a zhoršiť funkciu mozgu. Vedci si myslia, že zápal nervového systému môže zohrávať úlohu pri vzniku Alzheimerovej choroby.
V tejto štúdii, ktorá bola realizovaná na potkanoch zistili, že čierny cesnak by mohol znížiť zápaly v mozgu spôsobený „beta amyloidom“ a dokonca zlepšiť krátkodobú pamäť. Okrem iného je však možné, že bráni aj vytvoreniu rakoviny viac, než obyčajný cesnak.
Cesnakom proti rakovine
To, že cesnak je prírodné antibiotikum už je verejne známe. No dnes už vieme aj to, že pomáha ničiť abnormálne bunky, akými sú aj tie nádorové. To znamená, že znižuje riziko rôznych druhov rakovín.
Odborníci pomocou výskumu, v ktorom testovali krv 21 dobrovoľníkov zistili, že extrakt z čierneho cesnaku vykazoval silnejšie imunostimulačné, antioxidačné a protirakovinové účinky ako extrakt zo surového cesnaku.
Preto, ak miluješ všetko čo je cesnakové, určite si skús kúpiť túto superpotravinu. Zaručí ti zdravý organizmus a ani nie za cenu „cesnakového dychu“.