Sprout Me: Slovenka Katarína ťa naučí, ako si „postaviť“ súkromnú továreň na vitamíny
- Čo keby si vedel mávnutím prútika spraviť svoju kuchyňu zdravšou, chutnejšou a zábavnejšou? S pomocou Slovenky Kataríny Kopúnovej to hravo zvládneš a potrebuješ k tomu len jedno. Klíčky!
- Čo keby si vedel mávnutím prútika spraviť svoju kuchyňu zdravšou, chutnejšou a zábavnejšou? S pomocou Slovenky Kataríny Kopúnovej to hravo zvládneš a potrebuješ k tomu len jedno. Klíčky!
Zelenina a ovocie už dávno neobsahujú toľko vitamínov a minerálov, ako za čias našich babičiek. Cestou je nákup bio plodín od farmárov, ktoré však nemusia byť vždy dostupné pre každého. Nespoliehaj sa na pofidérne plodiny z obchodov a skús týchto malých zelených pomocníkov, ktorí sú nabití prospešnými látkami. A čo viac, zmestia sa do minibytíku aj intrákovej izby!
Foto: facebook.com/Sprout Me
Mladá Slovenka Katarína sa s klíčkami zoznámila asi pred šiestimi rokmi. „Klíčky sa mi do života zamiešali, keď sme v rodine riešili chorobu blízkej osoby. Vtedy som sa začala venovať zdravej strave vo všeobecnosti, no hľadala som aj „instantné“ lieky z prírody. Keďže klíčky sa pravidelne umiestňujú na prvých priečkach najzdravších potravín sveta, vedela som, že sa musíme skamarátiť,“ prezradila Katarína.
Foto: facebook.com/Sprout Me
Už po prvom ochutnaní zistila, že nie sú len výživné, ale aj chutné! Taký chrumkavý klíček dodá „šťavu“ aj obyčajnému chlebu s maslom. Spomínaš si, ako ti v detstve mama robievala chlieb so žeruchou? Tak aj tá je z klíčkov! Vypestovať si ich vieš z fazule, hrášku, šošovice, ale aj reďkovkových či brokolicových semien. Majú niekoľkonásobne viac enzýmov, bielkovín, vitamínov a minerálov, než dospelá plodina.
Foto: facebook.com/Sprout Me
Foto: facebook.com/Sprout Me
Zároveň pekne vyzerajú a zveľadia tvoj interiér. Podľa Katky už sledovanie rastu klíčkov urobí radosť každému. A ten pocit, že si si sám „vypestoval“ svoje jedlo, je na nezaplatenie. :) Všetky tieto benefity primäli mladú Slovenku k tomu, aby klíčky priblížila svetu. Vznikol projekt Sprout Me, pomenovaný ako inak po týchto zelených fešákoch.
Foto: facebook.com/Sprout Me
Foto: facebook.com/Sprout Me
Katka so doň pustila popri práci office manažérky v architektonickom štúdiu a jej kolegovia tak boli pravidelne kŕmení klíčkami. Volali ju preto Katklíčok. :) Ľuďom chce nielen predstaviť využitie tejto potraviny, ale najmä ukázať im, že je to nesmierne jednoduché. „Mnohí majú z klíčkov strach. Boja sa, čo všetko sa môže nepodariť, vravia, že nemajú čas sa o ne starať. Ja sa to snažím vyvrátiť,“ povedala Katka.
Foto: facebook.com/Sprout Me
Foto: facebook.com/Sprout Me
Sprout Me ti nielen poradí v tvojej klíčkovo-farmárskej ceste, ale poskytne ti aj všetko, čo na začiatok potrebuješ – semienka, nakličovacie nádoby a ďalšie doplnky. „Vybrala som si kvalitné semienka a veľmi praktické a navyše aj pekne vyzerajúce nakličovacie nádoby, ktoré prácu s klíčkami urobia nenáročnou, čistou a sú tiež pekným doplnkom kuchyne. Najmä ak sú plné drobných zelených hlavičiek klíčkov,“ myslí si Katka.
Foto: facebook.com/Sprout Me
Klíčenie je tiež ekologickou alternatívou pestovania potravín. Môžeš si ich vypestovať v ktoromkoľvek ročnom období, na kuchynskej linke a bez potreby zeminy či hnojiva. Klíčky rastú skutočne rýchlo, každý deň vidíš progres a už po pár dňoch môžeš konzumovať. Navyše je to zábava pre malých aj veľkých a spôsob, ako naučiť deti bližšiemu vzťahu k rastlinám aj zelenine.
Foto: instagram.com/sproutme.sk
Foto: facebook.com/Sprout Me
Dnes už Katka nie je office manažérkou, ale klíčky ju nakopli k tomu, aby sa vydala cestou gastronómie. Okrem Sprout Me má dnes na starosti školu varenia Jem iné. „S dievčatami z Jem iné sa poznám práve zo Starej tržnice, kde škola varenia sídli a kde predávam svoje produkty. Tieto dve veci sa ľahko prepájajú, pretože klienti zo školy vyhľadávajú zdravú stravu a aj kurzy varenia sa snažím spestrovať klíčkami,“ dodala Katka.
Sprout Me nájdeš pravidelne na trhu v Starej tržnici. Zastav sa a staň sa vlastným klíčkovým farmárom! :)
Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska