Stala sa reštauráciou roka 2024 a spĺňa štandardy michelinských reštaurácií. Slovenský podnik nenecháva nič na náhodu
- ECK zabodovala v Gurmán Award 2024, a to hneď na niekoľkých frontoch
- Má ocenenie najlepšia reštaurácia či najlepší šéfkuchár, ktoré bolo udelené Danielovi Tilingerovi
- ECK zabodovala v Gurmán Award 2024, a to hneď na niekoľkých frontoch
- Má ocenenie najlepšia reštaurácia či najlepší šéfkuchár, ktoré bolo udelené Danielovi Tilingerovi
Ambiciózny projekt rodiny Tkáčovcov, pod kreatívnym a šéfkuchárskym vedením Daniela Tilingera, neušiel ani pozornosti širšej verejnosti. Nádherná reštaurácia na devínskom kopci púta pozornosť aj ľudí mimo gurmánskych kruhov. Píšu Kávičkári.
Dôvodov je hneď niekoľko, no všetky sa odzrkadlili v zisku titulu Reštaurácia roka, a to len niekoľko týždňov po jej otvorení. Dámy a páni, poďme znovu s nami na návštevu do ECK Restaurant.
ECK Restaurant – nepoznaná úroveň dizajnu, kvality a pohostinnosti
Milovníkom dobrého jedla, rovnako ako našim čitateľom, ECK Restaurant netreba predstavovať, určite ju poznajú. Gastronomický projekt, ktorý sa pripravoval takmer štyri roky a svoje umenie na tanieri prezentuje od konca roka 2022, zarezonoval naprieč celým Slovenskom, aj za hranicami. A právom. Priniesol úroveň dizajnu, kvality a pohostinnosti, ktorá je typická pre európske a svetové reštaurácie, zalistované v bedekri Michelin. Čo robí túto reštauráciu takou výnimočnou?
ECK Restaurant – sofistikovaná a rafinovaná zároveň
Poloha ECK Restaurant je v skutku unikátna a len málo podnikov sa môže pýšiť krajším výhľadom. Scenéria hradu Devín je pri západe Slnka ako vystrihnutá z romantického filmu. Celá reštaurácia je oddelená od okolitého sveta veľkou bránou a vysadenými vinicami.
Ponúka tak intímny pocit súkromia. Veľká transparentná stena prináša na oplátku pocit spojenia s okolitou prírodou a stiera rozdiely medzi „tým vonku“ a „tým vo vnútri“. Skladáme klobúk pred sofistikovaným a rafinovaným priestorom, ktorý je otvorený, no zároveň aj uzavretý, a tak poskytuje dostatok súkromia, ale aj prehľad o dianí v kuchyni či okolí reštaurácie.
V ECK Restaurant nič nenechali na náhodu
Dizajn v sebe spája množstvo funkčných prvkov, ktoré sú typické pre tie najlepšie reštaurácie sveta. Účelný a jednoduchý štýl, vytvorený z prémiových materiálov, vyvoláva teplý pocit domova, umocnený otvoreným ohňom v kuchyni a krbom pri vstupe do reštaurácie.
Pri plánovaní nenechali nič na náhodu a oku lahodiace sú nielen fantastické jedlá, ale aj vkusne inštalované umelecké diela, ktoré pretkávajú všetky časti budovy. Od príjazdovej cesty cez vstupnú bránu, salónik, reštauráciu až po toalety sa môžete kochať množstvom umeleckých inštalácií.
Dokonale vystihujú filozofiu reštaurácie, niektoré sú aj poriadne provokatívne, čo ale v kontexte samotného zážitku vôbec nevadí. Dokonca si trúfneme povedať, že kto nemá fotku z toaliet v ECK-u, akoby tam ani nebol.
Slovenská reštaurácia svetového kalibru
ECK Restaurant funguje ako jeden dobre namazaný stroj. Každý prvok prevádzky je pre finálny dojem rovnako dôležitý a jeden do druhého zapadajú ako ozubené kolieska. Od rezervačného systému cez privítanie, welcome drink, samotný zážitok z reštaurácie až po odchod vás sprevádza nesmierna pohostinnosť, profesionalita a srdečnosť. Pridanej hodnoty, ktorá nám v gastronómii u nás mnohokrát chýba a nachádzame ju v zahraničí v tých najlepších podnikoch, majú v ECK Restaurant na rozdávanie.
Rozdiel medzi ECK-om a hviezdami ocenenými prevádzkami je takmer nulový. Kvalita servisu, jedál a párovania vín, spolu s profesionálnym personálom, dizajnom a filozofiou celého projektu, robia z ECK Restaurant jednoznačného ašpiranta na získanie michelinskej hviezdy, pokiaľ k nám samotní hodnotitelia raz prídu.
Personál maximálne odovzdaný svojmu remeslu
Dva nosné elementy otvorenej kuchyne sú oheň a šéfkuchár Daniel Tilinger. S bohatými zahraničnými skúsenosťami, aj z reštaurácií ocenenými michelinskou hviezdou, prijal svoju prvú šéfkuchársku pozíciu a zvládol to na výbornú. Podarilo sa mu vybudovať okolo seba silný tím ľudí.
Spoločne zdieľajú víziu konceptu, vďaka čomu sa dokážu maximálne odovzdať svojmu remeslu. Nemalý podiel na tom, že celý systém dokonale funguje, má Danielova aktívna spoluúčasť pri tvorbe a kreslení projektu. Aj vďaka nemu je priestor nielen pekný, ale aj funkčný. Presne taký, aby mu z hľadiska práce dokonale vyhovoval.
Opísať ECK je veľmi náročné. Cítite sa byť stredobodom vesmíru, máte pocit výnimočnosti a luxusu, no bez zbytočného ťaživého pocitu. Celý zážitok je výnimočný, no zároveň „casual“. Už po pár návštevách sa poznáte s celým personálom. Vedia, čo vám odporučiť, čo naopak nie, a aj to, čo máte radi.
V kuchyni nájdete šéfkuchára Daniela Tilingera s jeho tímom, ktorý tvorí šesť kuchárov. Starajú sa o šesť stolov v reštaurácii a jeden stôl v privátnej miestnosti. Súčasťou tímu je aj personál, ktorý sa postará o hostí pri príchode, v salóniku, na bare či má na starosti obsluhu, debarasovanie, párovanie nealko nápojov a nalievanie vín.
Párovanie vín na svetovej úrovni
Meno, ktoré nemožno nespomenúť, je someliér Peter Lunter, ktorý sa už v mladom veku radí medzi našu someliérsku špičku. Vďaka skúsenostiam, aj z takých reštaurácií, ako je viedenský Steirereck (dve michelinské hviezdy), dokáže ponúknuť párovanie vín na svetovej úrovni.
Pomáha mu aj skvelo zariadená a vybavená vínna pivnica, nachádzajúca sa pod reštauráciou. Ukrýva takmer desaťtisíc fliaš svetových mien, značiek aj výnimočných ročníkov. Bezpochyby, Peter Lunter dokáže ulahodiť aj tým najväčším znalcom vína.
Počas našich návštev hodnotíme párovanie vín, ale aj ich prezentáciu, ako vysoko nadpriemernú až jedinečnú. A keď už Peter pozná váš vkus, dokáže vám pripraviť aj párovanie na mieru, s vínami vyššej cenovej kategórie. Pri plnom stole sa to rozhodne oplatí a určite odporúčame vyskúšať vína zo someliérovej voľby.
Lokálnosť v ECK Restaurant nie je len bezduchý pojem
Menu v ECK-u je výkladnou skriňou lokálnosti a tradície, s prvkami netradičných postupov a inovácií. Nie však v duchu vyprázdneného pojmu „slovenských jedál“, ktoré sú akýmsi neexistujúcim konceptom. Lokálnosť sa tu prejavuje v zmysle geografickej blízkosti, historických odkazov a lokálnych surovín. Poloha reštaurácie umožňuje čerpať inšpiráciu v okolitých štátoch, ktoré boli historicky spolu s našou krajinou súčasťou väčšieho celku.
Jednotlivé suroviny tak boli typické pre širší región než je súčasné Slovensko. Používajú množstvo vlastných produktov, ktoré si pestujú. Snažia sa o čo najväčšiu udržateľnosť a sebestačnosť celého konceptu.
Kvalitná surovina je alfou a omegou kvalitnej gastronómie, a v konečnom dôsledku aj chuti. Umožňuje kreatívnejší prístup a neortodoxné techniky, ktoré v prípade ECK-u znamenajú oheň. Každý určite pozná rozdiel, keď varí doma na plyne, elektrike či indukcii, a keď griluje vonku na záhrade.
Oheň zanecháva v jedle svoju nezameniteľnú stopu, sálavé a intenzívne teplo vplýva na suroviny jedinečným spôsobom. Preto sú jedlá pripravované takýmto spôsobom skutočne nezameniteľné.
Umenie na tanieri
To, že Chlieb s Maslom patrí do repertoáru fine diningu, je neodškriepiteľný fakt. To, kam posúva túto definíciu Daniel so svojím tímom, je brilantné. Veľké písmená v predchádzajúcej vete sú použité zámerne, pretože Chlieb vlastnej produkcie, Maslo vyrobené z mlieka vlastných kráv, pasúcich sa na vlastných lúkach, vo viacerých prevedeniach, by mali mať svoje miesto v gastronomických učebniciach.
A k tomu, jednoznačne, pohár bubliniek. To, akým spôsobom pracujú aj s obyčajnými a jednoduchými surovinami ako kaleráb, karfiol, mrkva, pripomína katalánsku gastronómiu, ktorá pomaly na tróne strieda francúzsku. Jednoduchosť Škandinávie, použitie viacerých textúr, malého množstva surovín a ich úprava na ohni, to je to pravé umenie, ktoré je podpisom šikovnosti skúseného šéfkuchára.
Výnimočný kulinársky zážitok podčiarknutý skvelým servisom
Kreatívne poňatie preddezertu v ich ostatnom menu, v podobe obrázku čerešne Lothar na tanieri, ktorý bolo potrebné vylízať, bolo zábavné, drzé, interaktívne a chutné zároveň. Z akejkoľvek suroviny, ktorú vezmú v ECK-u do ruky, dokážu pripraviť výnimočné jedlo, ktoré zostane hosťom v pamäti veľmi dlho.
Výnimočný zážitok je podčiarknutý skvelým servisom, opisom jedál pri stole, pri ktorom sa počas večera vystriedajú všetci kuchári z celého tímu, ale aj umeleckými dielami v podobe tanierov, pohárov či iných doplnkov stolovania.
ECK Restaurant spĺňa štandardy michelinských reštaurácií
My sa do ECK-u radi vraciame. Od jeho otvorenia sme tu strávili niekoľko nezabudnuteľných večerov v starostlivosti celého tímu. Byť svedkami neomylnosti práce takého množstva ľudí, s takým zameraním na každý detail, je pre nás skutočne potešením. Ešte väčším nadšením nás napĺňa sledovanie progresu v ECK-u. Ak by sme porovnávali reštauráciu v časoch jej otvorenia a dnes, objavili by sme tam veľký posun.
Za viac než rok sa obrúsili hrany, vychytali všetky drobnosti a personál sa dokonalo zladil. Servis, ktorý ponúkajú dnes, skutočne spĺňa štandardy michelinských reštaurácií. Sú to detaily ako malé stolčeky na kabelku, uvítanie, signature welcome drink, nádherné jedlá, vždy zložený obrúsok pri návrate k stolu, párovanie nápojov, vozík so syrmi či koňakmi…
To všetko sú prvky, ktoré vo svete nachádzame v 1- až 2-hviezdičkových podnikoch. A tu ich máme na dosah ruky. ECK je rozhodne hviezda bez Michelina.
Najlepšie nealkoholické párovanie
Dôraz na proces asi najlepšie vystihuje vysadenie novej vinice v okolí reštaurácie, ktorá začne prinášať svoju úrodu najskôr o päť rokov. Veľkým progresom sa môže pýšiť aj nealkoholické párovanie. Z dobrého sa stalo postupom času to najlepšie, aké sme ochutnali.
Z čerstvých džúsových štiav presedlali na fermenty, viacvrstvové textúry, výrazné (zdanlivo antagonistické) chute, ktoré otvárajú chuťové poháriky a násobia intenzitu zážitku z jedla. Dokonca si dovolím odporučiť, aby ste si trúfli, aj vo svete vínového párovania a jedinečnosti osobnosti Petra Luntera, ochutnať nealko párovanie, sľubujem, nebudete o nič ukrátení.
ECK Restaurant čakajú silné roky
Vývojom prešiel aj exteriér reštaurácie, umelecké inštalácie, ale aj terasa, ktorá z pôvodného konceptu vína a snackov presedlá na grilovačku s teplou kuchyňou. To všetko uprostred vinice s nezabudnuteľným výhľadom. ECK má jednu etapu za sebou a čakajú ho, nepochybne, silné roky. Ak budú pokračovať v nastolených trendoch, v rozvoji vlastnej produkcie, udržateľnosti a inovácií, v najbližších rokoch tu budeme sledovať posúvanie hraníc a definovanie novej slovenskej gastronómie.
ECK Restaurant posúva hranice slovenskej gastronómie
ECK sa nedá opísať a zachytiť v texte. Je to niečo nehmotné, niečo medzi riadkami. Myšlienka, ktorú máte na jazyku a zrazu uletí. Prchavý moment, ktorý treba zažiť. A až vtedy človek pochopí, kde sú možnosti a hranice slovenskej gastronómie. Že aj keď sme krajina, ktorá patrí v mnohých oblastiach na okraj vyspelých štátov Európy, v segmente gastronómie tu máme obrovské množstvo talentu, skúseností a potenciálu excelovať. Dokážeme sa vyrovnať okolitým štátom.
Chce to len vytrvať, bojovať a pomaly pracovať so študentmi, s mladými ľuďmi, pritiahnuť talentovaných kuchárov, someliérov a personál zo zahraničia. Vybudovať tu udržateľnú sieť kvalitných lokálnych producentov využívajúcich potenciál, ktorý nám naše geografické pásmo ponúka. Aj Slovensko tak môže napísať úspešný príbeh, podobný krajinám, ako je Česko, Slovinsko či Chorvátsko. A ECK Restaurant je koncept, ktorý ukazuje, ako na to.
Zdroj: Kávičkári.sk