Startup prichádza s jedlými slamkami, ktoré môžu byť ideálnou náhradou tých plastových
- Nerecyklovateľné plasty v oceánoch, ale aj na skládkach, sú celosvetovým problémom už niekoľko rokov
- Jedným z najväčších produktov z plastov sú fľaše a jednorázové slamky
- Startup Loliware predstavil alternatívu z morských rias, ktoré sú bez zápachu a jedlé (ale neodporúčajú ich jesť)
- Nerecyklovateľné plasty v oceánoch, ale aj na skládkach, sú celosvetovým problémom už niekoľko rokov
- Jedným z najväčších produktov z plastov sú fľaše a jednorázové slamky
- Startup Loliware predstavil alternatívu z morských rias, ktoré sú bez zápachu a jedlé (ale neodporúčajú ich jesť)
Podľa odhadov spotrebujú Američania za jeden deň až 500 miliónov plastových slamiek a väčšina z nich skončí na skládkach, v oceánoch alebo len tak voľne pohodené v prírode, kde kvôli dlhej dobe rozkladu ostanú pravdepodobne stovky rokov.
Stále viac a viac krajín podniká radikálnejšie kroky a používanie plastových slamiek zakazujú resp. do výraznej miery obmedzujú. Niektorí však miesto toho, aby vyzývali ľudí k zníženému používaniu slamiek, volia iné spôsoby. Medzi nich patrí aj startup Loliware, ktorý zastáva názor, že ideálnym riešením je priniesť pre spotrebiteľov alternatívne riešenie, ktoré bude šetrné k životnému prostrediu a jedno takéto riešenie aj poskytol. Loliware navrhuje, aby ľudia popíjali svoje nápoje cez slamky z morských rias.
Loliware totižto vyvinul slamky, o ktorých poradkyňa startupu pre udržateľnosť Daniela Saltzman povedala pre Businessinsider.com, že „vyzerajú, používajú sa a sú na dotyk rovnaké, ako tie plastové.“ V skutočnosti sú vyrobené z kompostovateľných morských rias, ktoré sa rozkladajú rýchlo ako banánová šupka a vo vode sa rozložia za pár týždňov.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
„Výrobok na jedno použitie, ktorý vydrží stáročia – t.j. plastová slamka – nedáva žiadny zmysel. Ale ten, ktorý môže byť kompostovaný alebo bezpečne rozložený v oceáne, to je samozrejme v poriadku.“ dodáva Daniela Saltzman.
Už toto leto by spoločnosť mala začať dodávať svoje slamky prvým zákazníkom, medzi ktoré má patriť sieť hotelov Marriott a distribučná a výrobná spoločnosť špecializujúca sa na alkoholické nápoje a víno, Pernod Ricard.
Podľa odhadov spoločnosti Loliware, by mali byť do konca roka 2020 schopní vyrábať 30 miliárd slamiek v rôznych štýloch s výrobnou cenou rovnakou, ako je tomu pri plastových slamkách.
Nejedná sa o prvú spoločnosť, ktorá vyrába alternatívu k plastovým slamkách, ale existuje viacero dôvodov, prečo práve ich nápad využiť morské riasy, môže byť tým najlepším.
Máme tu síce slamky z nehrdzavejúcej ocele, ktoré čistiť musí byť utrpením, bambusové slamky, ktoré môžu zanechať drevenú pachuť v ústach alebo sklenené slamky, ktoré nebudú najšťastnejším riešením pre ľudí, ktorým často padajú veci z rúk.
Poslednou alternatívou, ktorá je pravdepodobne jednou z najideálnejších, sú papierové slamky, ktorých výhodou je ich jednorázovosť. Problémom je ich slabá odolnosť, pretože sa môžu začať rýchlo „rozpadať“ a zároveň môžu pri dlhšom používaní zanechať odpudivú chuť v ústach.
Slamky z morských rias od Loliware majú výhodu aj nad papierovými, veď podľa tvrdenia CEO spoločnosti Chelsea Briganti začnú ich slamky mäknúť až po 18 hodinách používania. Poznamenať však treba to, že ani po tom nebudú úplne biologický rozložené, kým nebudú riadne kompostované. Okrem toho sú bez akéhokoľvek zápachu a aj napriek tomu, že sú „jedlé“, konzumovať ich neodporúča.
„Môžu sa síce jesť, ale nejedná sa samo o sebe o jedlo alebo občerstvenie. Nečakajte, že zjete svoju slamku, ako keby to bol nejaký cukrík.“ uviedla s humorom Chelsea Briganti.
Všetko nasvedčuje tomu, že ak sú tvrdenia spoločnosti pravdivé, našli sme reálnu a prírode neškodlivú alternatívu k plastovým slamkám, ktoré budú kompletne recyklovateľné v priebehu niekoľkých týždňov. Na záver dodala poučenie pre budúcich užívateľov ich slamiek: „Nepodporujeme to, aby ľudia hádzali naše slamky do oceánov, ale ak sa tam niektorá z nich omylom ocitne, po niekoľkých týždňoch sa rozpadne a to bez negatívneho vplyvu na morské živočíchy,“ uzatvára.