Stravovanie v školských jedálňach: Ešte stále traumatický zážitok?
- Mnohí máme dodnes husiu kožu z pokrmov, ktoré nám tety kuchárky nakladali na taniere v školských jedálňach. Mdlé jedlo bez chuti a často z rôznych polotovarov a náhrad sa dalo jesť skutočne len výnimočne, a ani to nebol žiadny kulinársky zázrak. Platí to aj dnes alebo sme sa konečne dočkali revolúcie v školskom stravovaní?
- Mnohí máme dodnes husiu kožu z pokrmov, ktoré nám tety kuchárky nakladali na taniere v školských jedálňach. Mdlé jedlo bez chuti a často z rôznych polotovarov a náhrad sa dalo jesť skutočne len výnimočne, a ani to nebol žiadny kulinársky zázrak. Platí to aj dnes alebo sme sa konečne dočkali revolúcie v školskom stravovaní?
Skôr než o revolúcii môžeme hovoriť o evolúcii. Pomalým zlepšovaním a napríklad aktivitami bývalého ministra Draxlera, ktorý školám predstavil nové zdravé receptúry, sa školské stravovanie dostalo do úctyhodnej podoby. Jedlá sa stali zdravšími a lákavejšími a jedálne sa zbavili mnohých zlozvykov.
Foto: Pixabay
Dnešní školáci už poväčšine nemusia zažívať traumy, o akých mi rozprával otec z jeho školských čias, keď musel gumové mäso hádzať pod stôl, aby ho kuchárky nenútili ho zjesť. V jedálňach už dnes musia uprednostňovať kupovanie čerstvých a kvalitných potravín pred tými mrazenými a polotovarmi. Škodlivé vysmážanie nahrádzajú pečením, solenie bylinkami. Mäsové výrobky majú mať aspoň 80-percentný podiel mäsa a používať majú aj oleje s vyšším podielom omega 3.
Foto: facebook.com/Školská jedáleň pri Gymnáziu Ľ.Štúra Zvolen
Do jedálnička detí a tínedžerov pribudlo viac lokálneho ovocia, zeleniny, rýb, vegetariánskych jedál, ale aj pre mnohých netradičných potravín, ako tofu, bataty či bulgur. O tom, či deťom takáto strava chutí viac, môžeme len polemizovať, no uznaj, že tanier plný farieb a skutočného jedla je lepší ako obschnuté mäso so zemiakovou kašou z prášku.
Foto: facebook.com/Školská jedáleň pri Gymnáziu Ľ.Štúra Zvolen
V prípade všetkých týchto nariadení síce často ide len o odporúčania a je tam veľká vôľa, v ktorej sa jedálne môžu pohybovať. Dosť často záleží na iniciatíve kuchárok. Napríklad na Gymnáziu Ľ. Štúra vo Zvolene idú inovatívnejšou cestou a pripravujú naozaj zdravé kulinárske diela. Pravidelne servírujú jedlá z pohánky či bulguru, zeleninové tortilly, batatové pyré, lososa, kopu listovej zeleniny, šaláty či dokonca raw koláčiky. Taniere zdobia bylinkami, zeleninou a jedlými kvetmi!
Foto: facebook.com/Školská jedáleň pri Gymnáziu Ľ.Štúra Zvolen
Takýchto jedální je oveľa viac a určite je to „way to go“ aj pre tie zaostalejšie. Udivuje ma však, že napriek tomu sa aj dnes mnohí vyznávači racionálnej stravy, vegetariánstva či vegánstva sťažujú, že ich deťom dávajú neadekvátnu výživu. Veď našim rodičom či starým rodičom by sa o takých jedlách mohlo len snívať.
Foto: facebook.com/Školská jedáleň pri Gymnáziu Ľ.Štúra Zvolen
V mnohých jedálňach pritom bežne ponúkajú vegetariánske jedlá aspoň dvakrát do týždňa. Ubudlo tiež mäsa, smažených šišiek, presladených sirupov či kompótov bez vitamínov. Aj tie odporne sladké čaje už takmer zmizli zo sveta. Dokonca by som povedala, že v niektorých školských jedálňach sa už naješ ako v priemernej menučkovej reštaurácii.
Foto: Pixabay
Je vidieť, že školské stravovanie sa posunulo na vyšší level, niekde viac, inde menej. Rodičom sa tak určite oplatí posielať decká na pomerne lacné a zdravé obedy, než tŕpnuť, či cez obed nechodia na bagety a koláče. Aj keď tomu nikto a nič – ani ministri, ani tety kuchárky, ani zrušenie sladkostí v bufetoch, nezabráni. Veď školáci sú dosť inteligentný na to, aby zašli do obchodu o ulicu ďalej.