Strojár Tomáš: Vďaka pandémii som si otvoril bistro aj bez úveru, zákazníci sa čudovali, že sme do toho išli
- V Senci nevedeli s manželkou nájsť miesto, kde by si dali raňajky na takej úrovni, ako v Bratislave
- Akonáhle sa na trhu uvoľnil vhodný priestor, mladý Slovák zobral svoje úspory a vrazil ich do vlastného gastro biznisu
- V Senci nevedeli s manželkou nájsť miesto, kde by si dali raňajky na takej úrovni, ako v Bratislave
- Akonáhle sa na trhu uvoľnil vhodný priestor, mladý Slovák zobral svoje úspory a vrazil ich do vlastného gastro biznisu
Hoci je Tomáš Belko vyštudovaný strojár, v gastre sa pohybuje od svojich 15-tich rokov, kedy začínal rôznymi brigádami v stánkoch s rýchlym občerstvením či prípravou miešaných nápojov na letných festivaloch.
Neskôr pričuchol aj k eventom, kde s tímom robil cateringy pre 200 a viac osôb.
„V tomto obore som sa našiel. Práca s ľuďmi ma ako extroverta dobíja energiou a robí mi radosť. Posledných 12 rokov som strávil v päťhviezdičkovom Boutique hoteli v centre Bratislavy, kde som sa od čašníka za tri roky posunul až na pozíciu F&B Managera. Mal som na starosti hotelovú reštauráciu, kaviareň a celkový chod gastro úseku hotela,“ objasňuje Tomáš Belko pre Startitup.
Biznis vďaka problémom iných
Tomáš o vlastnom projekte rozmýšľal veľmi dlho, dokonca ho dlho presviedčalo aj okolie. Finálnym impulzom však bol až koronavírus, nakoľko počas pandémie, ako jeden z mnohých v tomto odvetví, prišiel o prácu.
Veľa voľného času, ktorý zrazu mal, mu umožnil prehodnotiť, čo ďalej. Utvrdil sa v rozhodnutí pustiť sa do vlastného projektu a robiť to, čo ho napĺňa a baví.
„Aj korone vďačíme za to, že sa nám podarilo nájsť vhodný priestor. Po priestore v Senci sme pokukovali dlhšie, avšak vhodné miesta tu dlhodobo neboli. Kvôli pandémii, žiaľ, niektoré podniky skončili a po jednom z nich sa nám podarilo získať priestor, ktorý nás oslovil na prvý pohľad.“
Tomáš aj v týchto dňoch do bistra investuje značné peniaze, či už ohľadom technológií, údržby či marketingu.
„Investovali sme naše niekoľkoročné úspory, ktoré sme si odkladali na cestovanie alebo investíciu do nehnuteľnosti. Srdce však rozkázalo, oslovil nás priestor a tak sme neváhali. Nestojí za nami žiaden investor, ani sme nevyužili úvery z banky. Návratnosť očakávame do dvoch rokov, avšak v časoch korony sme s takýmito vyhláseniami opatrní a hlavne pokorní.“
Byrokracia, papierovačky…
Objasňuje, že začať podnikať v gastre si vyžaduje vybavenie mnohých povolení a podanie viacerých žiadostí, čo bolo byrokraticky stále pomerne náročné.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Ako vznikol nápad otvoriť bistro v Senci, a čo s tým má Bratislava
- Kto je šéfkuchárom v Tomášovom bistre? A prečo by si mal pri tomto mene spozornieť?
- Ako sa im podarilo nájsť vhodný priestor a ako využili koronavírus
- Či potrebovali úver z banky, alebo im stačili vlastné zdroje
- Koľko tu stojí denné menu, káva alebo koláčik? Odpoveď ťa prekvapí
- To všetko nájdeš v článku po jeho odomknutí
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy