„Superpotraviny“ zabíjajú nebezpečné baktérie v črevách: Tieto máš doma aj ty
- Majú nezastupiteľné miesto najmä v kuchyni
- Účinne bojujú proti bakteriálnym ochoreniam
- Majú nezastupiteľné miesto najmä v kuchyni
- Účinne bojujú proti bakteriálnym ochoreniam
Salmonella je jedným z najbežnejších patogénov prenášaných potravinami, a to nielen vo svete, ale aj u nás. Nedávno bola napr. prítomnosť Salmonelly potvrdená v mäse u slovenského výrobcu, o čom sme ťa informovali v tomto článku.
Vzhľadom na časté sťahovanie balených potravín z predaja je vhodné mať po ruke účinné prostriedky, ktoré by si mohol použiť v prípade núdze, ak by si sa ty alebo niekto z tvojich blízkych nakazil. Dobrou správou je, že tieto prírodné liečivá máš s najväčšou pravdepodobnosťou doma aj ty.
Cesnak
Cesnak bol pre svoje liečivé vlastnosti cenený už dávno pred objavom antibiotík. Táto univerzálna surovina poskytuje ochranu pred širokým spektrom baktérií, vírusov a plesní, čím prispieva k posilneniu zdravia a zvýšeniu odolnosti organizmu.
V jednej štúdii sa skúmali účinky konzumácie extraktu z čerstvého cesnaku na Salmonellu typhi, pôvodcu brušného týfusu, ktorý môže byť pre človeka smrteľný. Táto baktéria bola v minulosti rozšírená najmä v exotických krajinách, no v súčasnosti sa ňou môžeme nakaziť aj u nás. Výsledky štúdie ukázali, že konzumácia cesnaku výrazne inhibovala rast S. typhi, pričom účinnosť tejto inhibície prevyšovala väčšinu bežne používaných antibiotík.
Ďalšia štúdia sa zamerala na pôsobenie olejov z cesnaku a zázvoru. Spoločné použitie týchto dvoch olejov významne redukovalo prítomnosť salmonely na kuracej koži, a to až o 99 %. Pri bližšom skúmaní antibakteriálneho mechanizmu účinku týchto olejov bolo zistené, že majú schopnosť obmedziť priľnutie salmonely k hostiteľským bunkám, čím znižujú riziko infekcie.
Zázvor
Ako už bolo vyššie naznačené, zázvor je ďalšou bežne dostupnou surovinou, ktorá preukázala účinnosť voči viacerým druhom patogénov, vrátane salmonely. Je známe, že ľudia používali zázvor ako koreninu a liečebný prostriedok už od dávnych čias.
Cieľom tejto štúdie bolo overiť účinnosť extraktu zo zázvoru proti Salmonelle. V priebehu šesťmesačného obdobia bolo odobratých 50 vzoriek krvi od pacientov, ktorí boli s podozrením na brušný týfus hospitalizovaní v nemocnici Al Fayhaa v meste Basra.
Výsledky preukázali, že najvyšší priemer inhibičnej zóny rastu S. typhi bol výrazne zvýšený pôsobením zázvorového extraktu, čo poukazuje na značnú účinnosť zázvoru proti Salmonelle. Tento nález poskytuje cenné dôkazy o potenciálnom prínose v liečbe a prevencii ochorení spôsobených Salmonellou.
Paradajky
Najnovší výskum ukázal, že paradajka, jedna z najčastejšie konzumovaných druhov zeleniny, obsahuje okrem cenných antioxidantov a vitamínov aj špecifické zlúčeniny, ktoré sú mimoriadne účinné v boji proti salmonelóze.
Vedecký tím detailne skenoval genóm paradajok (Solanum lycopersicum) s cieľom identifikovať gény, ktoré kódujú peptidy vykazujúce antimikrobiálne účinky. Medzi štyrmi potenciálnymi kandidátmi boli identifikované dva antimikrobiálne peptidy. Tie dokázali eliminovať patogény narušením bakteriálnej membrány (ochrannej vrstvy, ktorá obklopuje patogén), a to len behom 45 minút. Informoval o tom Science Alert.
Tieto peptidy nielen že inhibovali rast Salmonelly typhi, ale tiež účinne zneškodnili kmeň rezistentný voči ciprofloxacínu, ktorý je primárnym antibiotikom používaným na liečbu brušného týfusu. V ďalších experimentoch tieto peptidy úspešne zlikvidovali aj kmeň netyfoidnej Salmonelly, ktorý je príčinou menej závažných, ale stále problematických potravinových otráv.
Zdroje: Science Alert, Research Gate, Pubmed