Sushi majsterka Katka Nguyen si v Modre s partnermi otvorila vlastnú kaviareň, jej hitom zďaleka nie je len káva
- Nie, nenechajte sa pomýliť názvom About Coffee
- Hoci je aj o káve, v drobnej prevádzke na námestí v Modre nájdete skvelé jedlo, remeselné čaje, domáce koláče a príjemnú atmosféru plnú usmiatych ľudí
- Tu sa budoval sen a je to aj cítiť. Poďte sa s nami pozrieť
- Nie, nenechajte sa pomýliť názvom About Coffee
- Hoci je aj o káve, v drobnej prevádzke na námestí v Modre nájdete skvelé jedlo, remeselné čaje, domáce koláče a príjemnú atmosféru plnú usmiatych ľudí
- Tu sa budoval sen a je to aj cítiť. Poďte sa s nami pozrieť
Je jesenné ráno a historické mestečko pod Karpatmi sa len prebúdza. Prevádzky chystajú terasy, otvárajú sa obchodíky a po ulici sa začínajú motkať ľudia. Pozor, sme v Modre a tá žije najmä počas mestských akcií súvisiacich s keramikou či vinohradmi. Inač je tu príjemný pokoj a na ulici sú len domáci. Píšu Kávičkári.sk.
Napriek tomu, do prevádzky smerujú ľudia. Na rannú kávu, koláč či raňajky od šéfkuchárky a spolumajiteľky bistra Katky Nguyen. Tá je vo svete gastronómie známym pojmom – bola jednou z prvých sushi majsteriek na Slovensku a jej láskou je ázijská kuchyňa.
Nečudo, veď sama je polovičná Vietnamka a tradičné recepty od detstva nasávala priamo od svojho otca. Jej jedlá si môžete vychutnať aj na obed – denne pripravuje šesť druhov rozličných menu, z ktorých si iste každý vyberie.
Tepnou prevádzky sú manželia a majitelia pôvodnej prevádzky About Coffee, ktorá vznikla v Modre pred troma rokmi. S príchodom korony však šikovná gastronómka Kristína Fričová a jej manžel, remeselný stolár, Ján Frič nezaháľali a zamysleli sa nad úplnou zmenou nielen konceptu, ale aj miesta.
A tak, počas dlhej vlny vznikala v blízkosti sochy Ľudovíta Štúra nová prevádzka pod pôvodným názvom. Teraz však aj s ich dobrou priateľkou, Katkou Nguyen, ktorá si pod palce vzala kuchyňu.
Zatiaľ čo Kristína vizualizovala, jej manžel remeselný stolár Ján spolu s kolegom, architektom Matejom Balážikom, prevádzke dávali kontúry. Milovníčka prírody, rastlín, slobody a cestovania si pobyt vo svojej prevádzke vychutnáva každý deň a s radosťou poukazuje na každý detail.
Hrdá je najmä na živé kvety, o ktoré sa poctivo stará a ktoré jej bohato rodia. Pripomínajú jej cesty po Ázii, ktoré absolvovala s manželom v predkoronovom období.
Priestor sa skladá z troch častí – prvou je terasa, ktorá aj napriek sviežejším dňom funguje a je pripravená s kožušinkami na posedenie. Druhou je predná časť zložená z dlhej čalúnenej lavice, malých stolčekov a sympatického miesta v okne.
Jej súčasťou je aj bar. Treťou je akoby „salónik“, vhodný aj na rezervácie či menšie oslavy s kávou a koláčom. No a káva, iste ste zvedaví. Keď si dajú odvážny názov About Coffee, káva v Modre by nemala byť sklamaním. A veruže ani nie je. Na dvoch mlynčekoch sa striedajú výbery z menších pražiarní, ale aj klasika, stálica zo Žiliny, 9 Grams Coffee.
Ku káve patrí niečo sladké. Hriešny dezert z dielne ich domácej cukrárky láka. A tak, ako pri všetkých druhoch jedál a ponuke, myslia aj na ľudí s intoleranciou. Bezlepkové jedlo, bez laktózy či vegán.
To bol cieľ Kristíny, ponúknuť každému niečo, čo môže. A tak ako aj mne, a tak snáď po prvýkrát v živote chutnám cappuccino s hráškovým mliekom. Mierne slaná chuť prekvapí, avšak po chvíli si ju zamilujem. Neviem sa dočkať, kým to ochutnám znovu.
Je čas obeda. Kto sem prichádza? Sú to ľudia z Modry, blízkeho okolia, ale vybehnú si sem aj na výlet z iných miest. Výnimkou nie sú Senčania, či Trnavčania. Nečudo, veď About Coffee za to iste stojí.
Tento článok vznikol v rámci projektu Kávičkári.sk.
Zdroj: Kávičkári.sk