Svet pozná najlepšie sladké pečivá vôbec. Na Slovensku ich TOP alternatívy nájdeš v týchto podnikoch

  • Portál Taste Atlas uverejnil zoznam tých najlepších pečív na svete
  • My sme ti pripravili zároveň aj tipy, v ktorých podnikoch tieto pečivá nájdeš
pečivo
reprofoto: Instagram/fleurbakeryslovakia, la_donuteria_official
  • Portál Taste Atlas uverejnil zoznam tých najlepších pečív na svete
  • My sme ti pripravili zároveň aj tipy, v ktorých podnikoch tieto pečivá nájdeš

Portál Taste Atlas uverejnil nový gastronomický rebríček, kde zhodnotil najlepšie sladké pečivá z celého sveta. Žiadna zo slovenských pochúťok sa tam, bohužiaľ, nedostala. Aj napriek tomu, že nejeden Slovák by si vedel predstaviť trdelník alebo bratislavský rožok na zozname, prvým priečkam dominuje Francúzsko alebo dokonca aj Čína.

Okrem pečiva portál zoradil aj najlepšie pekárne a podniky s pečivom. Keďže ani sem sa žiaden slovenský reprezentant nedostal, tak sme vzali veci do vlastných rúk a ku každému pečivu ti odporučíme to najlepšie miesto, kde si ho najviac vychutnáš. 

Croissant

Croissanty sú jedným z najobľúbenejších pečivových výrobkov po celom svete a nie je vôbec na počudovanie, že obsadili prvú priečku. Ich výnimočný tvar, krehké cesto a bohatá chuť ich robia neodolateľnými pre mnoho ľudí. Vieš si predstaviť dokonalé raňajky bez tohto krehkého maslového pokladu, ktorý sa doslova rozplynie na tvojom jazyku?

Je to skvelá možnosť nielen pre sladké raňajky, ale aj pre tie slané. Ich výroba je zvyčajne náročná a prácna, ale existujú aj jednoduchšie recepty, ktoré si môžu ľudia pripraviť doma. Pre mnohých sú croissanty symbolom francúzskej kultúry a štýlu, a preto sa stali veľmi populárnymi. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa FLEUR BAKERY (@fleurbakeryslovakia)

Poďme sa pozrieť na to, ktorý podnik by sme ti odporučili. Croissanty sú tak veľmi rozšírené, že vybrať len jeden podnik by bol hriech. Obzvlášť croissantová scéna je napríklad len v Bratislave skutočne silná a je mnoho prevádzok, ktoré ich robia fantasticky. Ak by sme však mali vybrať tú skutočne najvyššiu topku, nemohli by chýbať pekárne Le Fleur a určite aj remeselná pekáreň Kruh

Donut

Donut sa právom dostal na tretiu priečku. Tento krúžok kalórií pochádzajúci z USA sa stal populárnym hlavne pre jeho rôznorodosť. Samozrejme, existujú nejaké základne typy.

Čo je však na tomto kúsku vyprážaného cesta najlepšie, je, že naň a doň môžeš dať čokoľvek, čo by si len chcel. Mnoho kaviarní a pekární na celom svete ponúka donuty v rôznych chutiach, druhoch a pre mnohých sú jedným z obľúbených dezertov.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa La Donuteria® (@la_donuteria_official)

Ktoré slovenské podniky však robia tie najlepšie donuty? Podľa mňa nie je lepší adept ako mega úspešná firma La Donuteria, ktorá má pobočky po celom Slovensku a ich donuty zlepšujú náladu ľuďom už dlhé roky. 

Éclair

Poďme sa opäť vrátiť naspäť do mesta módy, Francúzska. Šieste miesto obsadila sladká pochúťka z odpaľovaného cesta. Je vyrobená z veľmi krehkého cesta, ktoré je naplnené lahodným krémom a obalené v jemnej čokoládovej poleve.

Éclair je obľúbený pre svoju vynikajúcu chuť a jedinečný vzhľad. Môže sa podávať ako dezert počas dňa alebo je aj skvelá súčasť sladkého bufetu na oslavách a rôznych podujatiach. Existuje mnoho variácií, ktoré sa líšia v náplni a poleve, vrátane bavorského krému, vanilkového alebo čokoládového, ale napríklad aj ovocných príchutí.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Colette | Modern French Cuisine (@colette.jadore)

Pokiaľ by sme ti mali odporučiť jeden podnik, kde zažiješ autentický Paríž a aj lahodný éclair, tak jedine Collete. Je to podnik, ktorý sa svojou kvalitou najviac približuje francúzskemu nebu. Pokiaľ by si sa chcel o tomto skvelom podniku dozvedieť viac, neváhaj si prečítať našu recenziu

Šiška

Aj keď sa ti môže zdať, že šiška patrí k slovenským pečivám, musíme ťa poopraviť. Ich pôvod sa totiž pripisuje Rakúsku pod názvom Krapfen. Nič to nemení na fakte, že mnoho európskych krajín má svoje alternatívy, či už ide o šišku, fánky alebo českú koblihu.

Stále sa rozprávame o sladkom bochníčku kysnutého cesta, ktoré je do zlatista vyprážané a obaľované v práškovom cukre. Vychutnať si ju môžeš bez náplne, ale rovnako aj s množstvom plniek od ovocných až po krémové.

Aj keď sa nedostala šiška ani do vrchnej desiatky a obsadila jedenáste miesto, pre mnohých Slovákov je to stále číslo jeden. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa šiškáreň_pekáreň (@siskaren_pekaren)

V prípade klasických šišiek je veľmi ťažké hľadať dobré podniky alebo pekárne. Najpopulárnejšie je predsa len si túto lahôdku kúpiť v miestnom supermarkete a vyhnúť sa sklamaniu. Pokiaľ si však chceš kúpiť naozaj poriadnu šišku, Šiškáreň vo Freshmarkete v Bratislave je za nás absolútna špička v obore. 

Cinnamon roll 

Škoricové hniezdo je dezert, ktorý buď miluješ, alebo nenávidíš. Aj keď nie som osobným fanúšikom tohto pečiva, tak očividne dosť ľudí áno, keďže obsadilo úctyhodné 21. miesto.

Je to skutočne jednoduchý recept a podobne ako pri donutoch, ani tu sa kreativite medze nekladú. Základ je z kysnutého cesta, ktoré je spolu s maslom a škoricou zavinuté do malých slimákov. Po dopečení sa vrch potiera cukrovou polevou. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa CinnamonDreamBakery (@cinnamondreambakery)

Takmer každá lepšia kaviareň už skúšala do svojej ponuky zakomponovať aj tento dezert. Pre tie najlepšie osie hniezda však precestujeme na východné Slovensko. Konkrétne v Košiciach sa nachádza Cinnamon Dream Bakery, kde majú v ponuke naozaj bohatú selekciu.

Čítajte viac z kategórie: Food biznis

Zdroj: Taste Atlas

Najnovšie videá

Trendové videá