Svet spoznal nový rebríček najlepších reštaurácií planéty. Hviezdy gastronómie roka 2024 sú aj kúsok od Slovenska
- Prestížny rebríček The World’s 50 Best Restaurants 2024 priniesol zoznam top reštaurácií sveta
- Niektoré podniky nájdeš blízko od našich hraníc
- Prestížny rebríček The World’s 50 Best Restaurants 2024 priniesol zoznam top reštaurácií sveta
- Niektoré podniky nájdeš blízko od našich hraníc
Tento rok sa na vrchol dostali kuchári a reštaurácie z celého sveta, predstavujúc rôznorodé kulinárske zážitky od argentínskej steakovej kultúry po avantgardné dánske divadlo na tanieri.
Prezri si podrobný prehľad desiatich najlepších reštaurácií, ktoré tento rok dominujú svetovej gastronómii.
10. Don Julio, Buenos Aires
Don Julio, ikonická parrilla v Buenos Aires, bola otvorená Pablom Riverom v roku 1999. Rivero, vtedy len vo svojich dvadsiatich rokoch, premenil svoju vášeň pre organické poľnohospodárstvo a miestne suroviny na rodinný podnik, ktorý teraz reprezentuje Argentínu na najväčších gastronomických pódiách.
Hlavný šéfkuchár Guido Tassi vytvára menu, sústreďujúc sa na sezónnosť a lokálne plodiny, pričom vyberá iba trávou kŕmený dobytok Aberdeen Angus a Hereford pre najlepšie steaky a úžasné remeselné údeniny.
Vína v Don Julio sú kapitola sama o sebe, s pivnicou obsahujúcou viac ako 14 000 argentínskych etikiet patria medzi créme de la créme. Riverova vášeň mu priniesla aj ocenenie Beronia World’s Best Sommelier Award 2024.
9. Gaggan, Bangkok
Indický šéfkuchár Gaggan Anand má misiu posúvať hranice fine dining zážitkov a vytvárať „kulinárske dobrodružstvo zmyslov a emocionálnu horskú dráhu“. Menu ponúka progresívnu indickú kuchyňu s vplyvmi francúzskej, thajskej a japonskej kuchyne.
Hostia sú tu povzbudzovaní jesť rukami alebo dokonca k tomu, aby oblizovali tanier. Gaggan bol zvolený za No.3 v Asia’s 50 Best Restaurants 2024 a získal titul The Best Restaurant in Asia 2024.
8. Alchemist, Kodaň
V tomto podniku sa priprav sa na cestu, akú si ešte nezažil v žiadnej reštaurácii. Dve ťažké bronzové dvere ťa zavedú do tajomného sveta Alchemist. Divadelné a pohlcujúce stravovacie zážitky pod vedením Rasmusa Munka sa odohrávajú pod klenutou strechou s rôznymi grafikami, ktoré sa menia podľa jedál.
Munk plynule spája klasické techniky, moderný výskum a najlepšie dostupné suroviny, výsledkom čoho sú jedlá plné chuti, ale aj silných odkazov na životné prostredie a iné dôležité spoločenské témy.
7. Quintonil, Mexico City
Quintonil, pomenovaný po zelenej byline, ktorá sa objavuje v niektorých jedlách a nápojoch, je ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú čerstvé, miestne suroviny a tradičné mexické chute. Reštaurácia je dielom šéfkuchára Jorgeho Valleja a jeho manželky Alejandry Flores, ktorá prináša výnimočnú pohostinnosť.
Sezónne degustačné menu obsahuje kreatívne jedlá ako tamales z kačacieho pibilu s kukuričným krémom, dusený hovädzí chvost v tradičnej čiernej recado omáčke, crème fraîche s medom melipona, kôstkovým ovocím a kaviárom alebo sneh z opuncie.
6. Atomix, New York
Atomix predstavuje vrchol kórejskej gastronómie v sofistikovanom a chutnom prevedení. Jedlá vychádzajú z dedičstva, ale zároveň sú aj odlišné a inovatívne. Ellia Park a jej manžel, šéfkuchár Junghyun „JP“ Park, poskytujú dokonalý gastronomický zážitok K-Wave fenoménu.
Každé jedlo je servírované v krásnej keramike a sprevádzané vysvetľujúcou kartou s informáciami o ingredienciách, pôvode a inšpirácii, čím sa Atomix stáva Najlepšou reštauráciou v Severnej Amerike 2024.
5. Maido, Lima
Elegantná reštaurácia v trendy štvrti Miraflores v Lime bola otvorená v roku 2009 uznávaným šéfkuchárom Mitsuharu „Micha“ Tsumurom. Charizmatický Micha kombinuje japonské techniky a peruánske ingrediencie do Nikkei kuchyne.
K dispozícii je degustačné aj à la carte menu, ktoré obsahuje delikatesy ako The Triple, kombináciu avokáda, vajec, paradajok a chashu (dusenej bravčovej pancety); a caracoles al sillao (sójová omáčka), morské slimáky s penou zo žltého chilli a Nikkei omáčkou.
Micha bol hlasovaním svojich kolegov zvolený za víťaza Estrella Damm Chefs’ Choice Award na The World’s 50 Best Restaurants 2024.
4. Diverxo, Madrid
Šéfkuchár Dabiz Muñoz opisuje svoju kuchyňu ako hedonistickú, kreatívnu a nepredvídateľnú. To presne môžu očakávať hostia v Diverxo.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Muñoz rád posúva gastronomické hranice na maximum. Všetko v tejto reštaurácii je umeleckým dielom, od odvážnej dekorácie po divadelné jedlá s jedinečnými kombináciami ako japonská paella alebo pečený kaviár s vindaloo karí a gréckym jogurtom. Nezabudni spárovať jedlo s úžasným výberom vín od Najlepšieho someliéra sveta 2023 Miguela Ángela Millána.
3. Table by Bruno Verjus, Paríž
Table disponuje dlhým pultom navrhnutým ako vlna, ktorá vytvára súkromné zákutia a otvorenú kuchyňu.
Nadšení hostia môžu sledovať každý pohyb, vidieť každé servírovanie vrátane Colours of the Day – denne meniaceho sa jedla z najsezónnejších bylín a zeleniny – a sledovať, ako Verjus podáva veľké zelené špargle pošírované s riasami alebo pripravuje homára s cukrovými hráškami, žihľavou a kapari remuládou.
Priateľská obsluha, ohromujúce vína a úžasné jedlo spôsobili, že reštaurácia dosiahla vzácny úspech vstupu do top 10 už pri svojom prvom objavení v The World’s 50 Best Restaurants zozname v roku 2023 a ešte vyššie stúpla v roku 2024.
2. Asador Etxebarri, Atxondo
Tento magický podnik, nachádzajúci sa v pokojnej baskickej dedine obklopenej horami a bujnou zeleňou, priťahuje gurmánov z celého sveta, aby ochutnali mimoriadne jedlá vytvorené Victorom Arguinzonizom.
Šéfkuchár zdôrazňuje prirodzené chute a uprednostňuje ingrediencie v oboch, à la carte aj 14-chodovom degustačnom menu. Každé jedlo je pripravované na grile, od ančovičiek na toaste a šťavnatých červených kreviet Palamós po mliečnu zmrzlinu s cviklou, ktorá predstavuje skvelú bodku na záver. Asador Etxebarri sa neustále umiestňuje vysoko v rebríčku The World’s 50 Best Restaurants a len raz chýbala v zozname od roku 2009.
1. Disfrutar, Barcelona
Šéfkuchári Oriol Castro, Eduard Xatruch a Mateu Casañas majú tento rok veľa dôvodov na oslavu. Okrem toho, že oslavujú 10. výročie reštaurácie, získali aj najvyššie pocty. Disfrutar bola menovaná Najlepšou reštauráciou sveta 2024. Trio si tiež odnáša trofej za Najlepšiu reštauráciu v Európe 2024.
Castro, Xatruch a Casañas sa stretli v El Bulli pred otvorením Disfrutar v roku 2014. Jedlá sú tu pripravené s výnimočnou technickou zručnosťou a servírované najhravejším spôsobom. Ponúkajú sa dve paralelné menu o 30 chodoch: The Classic a The Festival.
Prvé obsahuje jedlá ako kalamáre v thajskom štýle a holub s kombu špagetami, mandľou a hroznom, zatiaľ čo v The Classic sa nachádzajú slávne luxusné kaviárové panchino šišky a brilantný mrazený gazpacho sendvič. Bez ohľadu na zvolené menu je isté jedno: budeš mať životný zážitok z jedla.
Rebríček The World’s 50 Best Restaurants 2024 opäť priniesol pestrú a fascinujúcu škálu kulinárskych zážitkov, ktoré oslavujú jedinečnosť a kreativitu najlepších kuchárov sveta. Tieto reštaurácie dokazujú, že gastronómia je umením, ktoré neustále posúva hranice a očakávania.
Zdroj: The World’s 50 Best Restaurants