Tajomstvo dlhovekosti sa skrýva v bežnej rannej rutine. Stačí dodržať jedno pravidlo (ŠTÚDIA)
- Dobré správy pre každého kávičkára
- Vedci zistili, že pitie kávy znižuje riziko cukrovky
- Má to však jeden háčik

- Dobré správy pre každého kávičkára
- Vedci zistili, že pitie kávy znižuje riziko cukrovky
- Má to však jeden háčik
Ak aj ty poznáš ten pocit, keď ráno vstaneš a okamžite potrebuješ kofeín, pretože inak si mrzutý na celé svoje okolie, tento fakt ťa pravdepodobne poteší. Vedci z Harvardovej univerzity zistili, že pitie tohto nápoja môže znížiť riziko cukrovky typu 2.
Skvelá správa prichádza pre všetkých milovníkov kávy. Ako informuje Tn.cz, pitie jednej až dvoch šálok kávy denne znižuje napríklad riziko srdcového zlyhania alebo napredovania Parkinsonovej či Alzheimerovej choroby. Pri Parkinsonovej chorobe dokonca pomáha už tým pacientom, ktorí ňou trpia.
Káva znižuje riziko cukrovky, má to však jeden háčik
Štúdia publikovaná v The American Journal of Clinical Nutrion v januári uvádza, že pitie kávy môže znížiť riziko cukrovky 2. typu. Vedci z Harvardu sledovali 290-tisíc ľudí a takmer u 13-tisíc z nich sa následne vyvinula cukrovka 2. typu. Tí, ktorí pili kávu, mali o desať percent nižšie riziko ochorenia. Malo to však háčik.
Nie je káva ako káva a možno aj ty poznáš toho jedného kávičkára, pre ktorého káva s cukrom jednoducho nie je káva. A platí to aj pri tomto výskume. Problém totiž nastal u ľudí, ktorí pili kávu s cukrom. Pre tých sa blahodarné účinky znížili, pričom na množstve cukru v káve nezáležalo, účinky sa znižovali aj v prípade, keď si do kávy dali čo i len jednu lyžičku cukru.
Ak si nevieš predstaviť kávu bez cukru, môžeš vyskúšať jeho alternatívy, napríklad stéviu. Tiež si môžeš do kávy pridať vanilkový extrakt alebo trochu kakaa. Kávu máš ochutenú, a pritom nedôjde k zníženiu benefitov z jej pitia. A ak si rozhodnutý vzdať sa cukru, ale mlieka nie, nezúfaj. Odborníci vysvetlili, že pridanie mlieka do kávy benefity nijako neovplyvňuje.
Pozitívne účinky kofeínu
Kofeín podľa lekárskej fakulty Johns Hopkins Medicine zlepšuje kontrolu pohybov, čím uľavuje pacientom s Parkinsonovou chorobou. Podľa portálu Medical News Today patria medzi výhody kofeínu bdelosť, zvýšená energia a koncentrácia.
Odborníci upozorňujú aj na lepšiu pozornosť, rýchle uvažovanie a pamäť. Takisto pomáha pri športových výkonoch, najmä keď ide o výdrž, a znižuje tak vnímanú námahu. Portál upozorňuje, že účinky na krátkodobé cvičenie s vysokou intenzitou zostávajú nepresvedčivé.
Pitie kávy môže navyše znížiť riziko cirhózy pečene a pomáha pri ochrane proti určitým druhom rakoviny kože. Tím vedcov zistil, že kofeín aplikovaný priamo na kožu myší, pomohol zabrániť škodlivému ultrafialovému svetlu, ktoré môže spôsobiť rakovinu kože.
Kofeín pomáha zabrániť riziku obličkových kameňov a rôznych druhov rakoviny, ako napríklad rakoviny ústnej dutiny alebo prostaty, a tiež znižuje riziko mozgovej príhody.
Nevýhody kofeínu
Naopak, kofeín môže škodiť tehotným a dojčiacim ženám alebo ženám v menopauze. Na kofeíne je tiež jednoduché vybudovať si závislosť, čo nepatrí medzi priaznivé účinky.
Ak si dlhodobým užívateľom kofeínu, tvoje telo nevie tak dobre prijať niektoré živiny. Ako informuje portál Healthline, týka sa to hlavne vitamínu B, železa a kalcia.
Dehydratácia, podráždenosť, pálenie záhy, závraty, nervozita, ale aj vysoký krvný tlak patria k najčastejším nevýhodám konzumácie kofeínu. Pitie kofeínových nápojov vedie k častým bolestiam hlavy a nespavosti. Káva navyše zafarbuje zuby.
Ak chceš vyzerať mladšie, zrejme by si mal konzumácii kofeínu vyhýbať. Ovplyvňuje totiž kolagén, ktorý má priamy vplyv na pokožku či nechty. Nepitie kofeínu = možnosť mať menej vrások.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Tn.cz, The American Journal of Clinical Nutrition, Johns Hopkins Medicine, Medical News Today, Healthline