Takmer 13 000 eur za kilogram. Maslo a kaviár sa môžu schovať. Toto je najdrahšia potravina v slovenských supermarketoch (REBRÍČEK)

  • Najdrahšie potraviny, ktoré človek nájde v supermarketoch
  • Za jednu zaplatíš takmer 13 000 eur za kilogram
supermarket, potraviny
Ilustračná fotografia Unsplash/Victoriano Izquierdo
  • Najdrahšie potraviny, ktoré človek nájde v supermarketoch
  • Za jednu zaplatíš takmer 13 000 eur za kilogram

Čo najdrahšie môžem kúpiť v supermarkete? Možno ťa to prekvapí, no nejde o žiadny kaviár či kvalitné druhy mäsa. Drahé produkty často reprezentujú remeselnú výrobu, špeciálne spracovanie, ale aj náročný import z ďalekých krajín. V článku ti predstavíme rebríček najdrahších potravín, ktoré môžeš kúpiť aj v bežnom supermarkete. Na jeho samotnom vrchole však stojí prekvapivá potravina.

Ako píše český portál idnes.cz, hoci stojí kocka masla v priemere 3,50 eur, ani zďaleka v prepočte na kilogram nepatrí k najdrahším potravinám. V prepočte na váhu je najdrahšou potravinou korenina šafran.

Najdrahšie potraviny v supermarketoch

Pre mnohých môže byť prekvapením, že práve korenie ako šafran a vanilka v obchodných reťazcoch často predbehnú aj cenu luxusných potravín, akou je kaviár. Šafran sa často označuje aj ako červené zlato. Proces pestovania a výroby, ktorý si korenina vyžaduje, je extrémne náročný. Korenie pochádza z kvetu šafranu siateho. Na jeden gram je potrebné ručne pozbierať tisíce nitiek z kvetov.

Cena šafranu, ktorá sa môže vyšplhať aj na stovky eur, odzrkadľuje náročnosť zberu a pestovania. Jeden kilogram stojí približne 13-tisíc eur. V tesnom závese je vanilka. Na treťom mieste figuruje medvedí cesnak.

„Hlavným dôvodom je to, že pestovanie šafranu a vanilky je náročné na ľudskú prácu, pretože sa to v mnohých prípadoch robí ručne. Práce zdražuje aj v rozvíjajúcich sa regiónoch. V oboch prípadoch sú navyše obmedzené pestovateľské oblasti. Napríklad pri vanilke ide 80 percent svetovej produkcie za Madagaskarom,“ popisuje analytik zo spoločnosti XTB Pavel Peterka, na ktorého sa odkazuje aj idnes.cz. 

„Navyše v období Vianoc je dopyt po potravinách, ktoré sú zložkou sviatočných pokrmov, podstatne menej elastický. Keď to zjednoduším, tak spotrebiteľ nakúpi aj napriek vysokej cene potrebné množstvo, pretože sa bez toho v prípravách na hostinu nezaobíde,“ dodal Pavel Peterka. 

Do prvej desiatky sa prekvapivo dostala aj cukrárska surovina. Želírujúca látka agar stojí 314 eur za kilogram.

Rebríček 10 najdrahších potravín v supermarkete: 

  • šafran – 12 900 eur za kilogram,
  • vanilka bourbon – 1 579 eur za kilogram,
  • medvedí cesnak – 393 eur za kilogram,
  • agar – 314 eur za kilogram,
  • bobkový list – 301 eur za kilogram, 
  • husacie foie gras – 216 eur za kilogram, 
  • farba gélová potravinárska – 204 eur za kilogram, 
  • bio korenie citrónová kôra – 188 eur za kilogram, 
  • kardamón mletý – 153 eur za kilogram, 
  • morská riasa Nori – 140 eur za kilogram.

Slováci šetria na kvalitných potravinách

Ako sme ti spomínali v staršom článku, Slováci začali výrazne šetriť na kvalitných potravinách. Dôvodom je aj rastúca inflácia. Takmer tretina Slovákov znižuje výdavky na kvalitnú stravu. Tento rok šetrí na jedle približne 31 percent občanov, v minulom roku to bolo až 42 percent. 

„Tieto dáta sa zdajú byť optimistické, ale existuje opodstatnená obava, že trend, keď ľudia prestávajú šetriť na strave, sa onedlho zastaví. Nie je vylúčené, že po zvýšení dane z pridanej hodnoty na všetko okrem základných potravín budú ľudia opäť významne šetriť na kvalite stravy,“ tvrdí PR riaditeľka spoločnosti Edenred Lívia Bachratá.

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: idnes.cz , Startitup 

Najnovšie videá

Trendové videá