Talianska cestovinová vzbura: Nositeľ Nobelovej ceny schytal pre svoj recept lynč od michelinského kuchára

  • Taliansky fyzik tvrdí, že vie, ako uvariť cestoviny a ušetriť
  • Táto rada ti ušetrí čas a peniaze, no rodeným Talianom sa vôbec nezdá
  • Spustila sa ostrá kritika
cestoviny vedec pokus jedlo
Ilustračný obrázok Unsplash/Mae Mu, Mor Shani
  • Taliansky fyzik tvrdí, že vie, ako uvariť cestoviny a ušetriť
  • Táto rada ti ušetrí čas a peniaze, no rodeným Talianom sa vôbec nezdá
  • Spustila sa ostrá kritika

V roku 2017 bol uskutočnený výskum so vzorkou 100 respondentov z Talianska, ktorí odpovedali na jednoduchú otázku: „Ako často jete cestoviny?“ Až 63 percent z nich uviedlo, že každý či takmer každý deň, a Statista uvádza, že podľa výsledkov ďalších otázok vtedy Taliani konzumovali v priemere 23,5 kilogramov cestovín ročne. 

Taliani si svoju kuchyňu chránia a na svoje cestoviny, rizoto, pizzu či lasagne nedajú dopustiť. Nositeľ Nobelovej ceny a zároveň fyzik z Talianska však tvrdí, že sa dokonalý recept na uvarenie cestovín vymyká všetkým zaužívaným spôsobom, ktoré po stáročia fungujú po celom svete. 

Ako ušetriť na cestovinách

74-ročný Talian Giorgio Parisi, ktorý získal v roku 2021 Nobelovu cenu za fyziku, navrhol vypnúť plyn uprostred varenia cestovín, prikryť ich pokrievkou a využiť následné zvyškové teplo vo vode, čo môže zároveň aj pomôcť znížiť náklady. Šéfkuchár Antonello Colonna, ocenený Michelinskou hviezdou, tvrdí, že táto metóda robí cestoviny „gumovými“ a nemôže byť zaužívaná v honosných reštauráciách, napríklad ani v tej jeho, uvádza The Conversation

Je však Parisiho metóda skutočne finančne efektívna? Chutia cestoviny po skoršom vypnutí plynu tak zle? Študenti Mia a Ross z výskumnej univerzity v anglickom Nottinghame sa podľa Science Alert rozhodli uvariť cestoviny na viacero spôsobov a presvedčili sa o tom na vlastnej koži. 

Keď varíme sušené/bezvaječné cestoviny, sú tu dva procesy, ktoré prebiehajú paralelne, teda v rovnakom čase. Do cestovín najprv prenikne voda, vďaka ktorej do desiatich minút zmäknú. Počas tohto procesu sa tiež zahrievajú, čo spôsobuje, že sa bielkoviny rozšíria a stanú sa jedlými.  

jedlo z cestovín
zdroj: Unsplash/Danijela Prijovic

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Statista, The Conversation, Facebook/Vapiano Slovensko, Science Alert, Pravda

Najnovšie videá

Trendové videá