Talianska cestovinová vzbura: Nositeľ Nobelovej ceny schytal pre svoj recept lynč od michelinského kuchára

  • Taliansky fyzik tvrdí, že vie, ako uvariť cestoviny a ušetriť
  • Táto rada ti ušetrí čas a peniaze, no rodeným Talianom sa vôbec nezdá
  • Spustila sa ostrá kritika
cestoviny vedec pokus jedlo
Ilustračný obrázok Unsplash/Mae Mu, Mor Shani
  • Taliansky fyzik tvrdí, že vie, ako uvariť cestoviny a ušetriť
  • Táto rada ti ušetrí čas a peniaze, no rodeným Talianom sa vôbec nezdá
  • Spustila sa ostrá kritika

Rehydratácia cestovín na dve hodiny

Približne 100 gramov cestovín sa pri štandardnom spôsobe varenia ponorí do jedného litra vriacej vody na približne 12 minút, v závislosti od ich hrúbky. Slováci zjedia podľa Pravdy za rok v priemere 5 kilogramov cestovín na osobu. Zjednodušene povedané, každý z nás si dopraje 100 gramov cestovín približne raz za týždeň.

Približne 60 percent energie sa spotrebuje na udržanie varu vody, skrátenie času varenia by teda malo významný vplyv na celkové náklady spojené s prípravou cestovín. Parisiho metóda so zvyškovým teplom zníži náklady na varenie až o polovicu, pričom bude ešte účinnejšia na sklokeramických varných doskách, ktoré sa ochladzujú pomalšie. 

Šetriť sa však dá ešte viac — cestoviny totiž možno plne rehydratovať dvojhodinovým namočením do studenej vody pred varením. Kuchári, blogeri a vedci uvádzajú, že keď ich následne dáme variť do menšieho množstva vody, ich kvalitu to neovplyvní.

Science Alert uvádza, že zníženie na polovicu vyústilo v dokonalé cestoviny, ale tri deci vody už boli príliš málo. Koncentrácia uvoľneného škrobu sa totiž pri nižšom množstve vody zvyšuje, čím sa cestoviny uvaria nerovnomerne. 

Výsledky výskumu Mii a Rossa tiež ukázali, že sa zrnká bielkovín v cestovinách rozpúšťajú už pri teplote 80 °C, takže nie je potrebné dosiahnuť odporúčaných 100 °C. Ako najefektívnejší spôsob varenia cestovín sa teda ukázal ten, ktorý hovorí o ich namočení do studenej vody pred pridaním do vriacej. 

Medzi ďalšie veci, ktoré stoja za pokus, sú pokrievky, ktoré udržiavajú teplo, a pridanie soli do vriacej vody na zlepšenie chuti. Výsledkom môže byť zníženie účtov za energiu, ktoré nám prinesie nemenej chutné jedlo. Avšak kým toto bude fungovať v domácej kuchyni, svetový vedec najskôr neobstojí ani náhodou pred vlastným národom a súboj cestovinových titanov nevyhrá.

Zdroje: Statista, The Conversation, Facebook/Vapiano Slovensko, Science Alert, Pravda

Najnovšie videá

Trendové videá