Taliansko vymenili za Slovensko. Manželia rozbehli biznis s koláčmi, ktoré pečú od tretej ráno

  • Rodinná taliansko-slovenská cukrárska výrobňa vás dostane chuťou Talianska
  • Za cukrárstvom s názvom Dolcetto stoja manželia Janka a Janes Canins
Kavickari.sk_Rudolf Sládkovský
Kavickari.sk/Rudolf Sládkovský
  • Rodinná taliansko-slovenská cukrárska výrobňa vás dostane chuťou Talianska
  • Za cukrárstvom s názvom Dolcetto stoja manželia Janka a Janes Canins

Majitelia a zároveň manželia sa pred tromi rokmi rozhodli pre razantnú zmenu bydliska a pôsobiska. Vďaka tomuto odvážnemu kroku si v Jankinom rodnom kraji otvorili rodinnú cukrársku výrobňu sladkých dezertov. Slovenka Janka a Talian Janes od začiatku vedeli, akým smerom sa bude ich cukrárska tvorba uberať. Talianskym, samozrejme.

Veď ako inak, keď ich na Slovensko zavial vietor práve z talianskych končín, kde roky žili. Svoj sen sa rozhodli zhmotniť v dobe, kedy naplno udrela prvá vlna korony. Nevedeli, aké sú vízie a ako dlho budú reštrikcie trvať. No ani to ich neodradilo spoločný sen zrealizovať, píšu Kávičkári.

d5
zdroj: Kavickari.sk/Rudolf Sládkovský

Dolcetto – spojenie toho najlepšieho z Talianska a Slovenska

Janes je cukrár, ktorý sa v cukrárskom odvetví pohybuje už od svojich 14 rokov. Prirodzene sa teda rozhodol študovať na známej cukrárskej škole v Južnom Tirolsku a svoj život oddať tomuto sladkému remeslu. Janka, okrem toho, že manželovi vo výrobni pomáha, má pod palcom celý manažment ich firmy.

Čerstvosť a ručná výroba. To azda najvýstižnejšie charakterizuje Dolcetto. Janes otvára dvere výrobne už o 3. hodine ráno. Bazíruje totiž na tom, aby boli koláče čerstvé a razantne odmieta chystať čokoľvek vopred. A či mu pri tom pomáhajú nejaké vymoženosti modernej doby v podobe cukrárskych strojov?

d3
zdroj: Kavickari.sk/Rudolf Sládkovský

„Nie, jediným strojom, ktorý vo výrobni máme, je môj manžel,“ odpovedá s úsmevom Janka. Keďže si potrpia na ručnú výrobu, každý koláčik či pohárik prejde zručnými rukami Janesa. Žeby bolo právo to, že každému koláčiku sú venované pozornosť a láska, ich tajnou ingredienciou?

Máme možnosť sledovať majstra pri práci, vďaka čomu vidíme, koľko úsilia sa za kvalitnými, poctivými koláčmi skrýva. Sledujeme, ako nanáša krém, dolaďuje chute a dokončuje zdobenie. Je v tom skutočne ako ryba vo vode a každý jeden ťah mu ide od ruky.

Precíznosť majiteľa skvele dopĺňa ženská ruka manželky, ktorá doťahuje estetickú stránku výrobkov. Spolu tak tvoria tím, ktorý sa dopĺňa nielen v tom partnerskom, ale i pracovnom smere.

Dolcettto
zdroj: Kavickari.sk/Rudolf Sládkovský

Vďaka predajni bližšie k zákazníkom

Začínali s malou výrobňou v Ilave, no vedeli, že ku šťastiu im chýba niečo viac. Preto sa rozhodli vytvoriť miesto, kde by si ľudia mohli koláčiky obzrieť na vlastné oči a poradiť sa. Osobný kontakt je, predovšetkým po dobe koronovej, čoraz dôležitejší a vyhľadávanejší.

d4
zdroj: Kavickari.sk/Rudolf Sládkovský

Obohatiť výrobňu o predajňu bolo niečím, čo ich posunulo vpred a bližšie k zákazníkom. Dolcetto síce nemá klasické cukrárne, kde si môžete posedieť pri koláčiku či kávičke, ale ich predajňa v Púchove za návštevu určite stojí.

Táto sladká prevádzka funguje ako odberné miesto objednávok, no zároveň si môžete vybrať z bohatej ponuky koláčov. Už pri vstupe do prevádzky váš nos poteší vôňa koláčov, z ktorých si vyberie každý. Vitríny sú plné všakovakých druhov, ktoré nesú spoločný prívlastok – a tým je čerstvosť. V ponuke nenájdete iba klasické talianske dezerty, ale aj koláče typickejšie pre náš región.

Dolcettto
zdroj: Kavickari.sk/Rudolf Sládkovský

Aj tie však v sebe nesú taliansky rukopis majstra cukrára, ktorý pre svoje výrobky vyberá iba tie najkvalitnejšie suroviny. Tie typicky talianske ako mascaropne, ricotta či múka sú dovezené priamo z Talianska. Vajíčka či cukor zase berú od slovenských, lokálnych dodávateľov.

Ku koláčiku neodmysliteľne patrí šálka kávy. Sladké dezerty skvele dopĺňa kvalitná talianska káva značky Goppion Caffé, ktorú si majitelia nevybrali náhodou. Túto značku obľubujú aj v súkromí, a preto sa ju rozhodli ponúknuť aj svojim zákazníkom. „Chceli sme si vybrať ekologickú cestu, preto sme zvolili jedlé poháriky, ktoré sú navyše chutné,“ vysvetľuje Janka.

d6
zdroj: Kavickari.sk/Rudolf Sládkovský

Dolcetto je rodinná firma s víziou napredovať

Manželia dávajú do svojho podniku celé srdce, a ešte aj trochu viac. Dávajú doň celý svoj čas, ktorý im popri rodine ostáva. Na relax či koníčky mimo cukrárčiny veľa priestoru neostáva. Všetko sa točí okolo výrobne a chodu predajne.

Janes pracuje na plné obrátky, nepretržite, naplno. Od začiatku bazírovali predovšetkým na tom, aby boli ich výrobky čerstvé, od čoho neplánujú upustiť. Avšak k tomu, aby mohol ich chod fungovať ešte lepšie, im chýbajú ľudia, ktorí by doplnili ich tím.

„Nie je ľahké nájsť ľudí, ktorí by boli ochotní robiť tak skoro. Preto premýšľam, že odídem z práce, lebo asi budem jediná, ktorá bude ochotná od 3 či 4 rána robiť,“ dodáva s úsmevom Janka. No aj napriek časovej vyťaženosti sa chcú stále posúvať vpred, prinášať nové chute a rozširovať svoje pôsobenie.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroj: kavickari.sk

Najnovšie videá

Trendové videá