Táto ručne vyrábaná slovenská čokoláda sa kvalitou vyrovná tým najlepším na svete!
- Keď sa povie slovenská čokoláda, väčšine z nás napadne niečo masovo produkované a nie nejak extra kvalitné. No nemusí to tak byť.
- Keď sa povie slovenská čokoláda, väčšine z nás napadne niečo masovo produkované a nie nejak extra kvalitné. No nemusí to tak byť.
Čokoláda LYRA vznikla v roku 2008 ako dielo Karola Stýbla a Milana Lukáča. Ručne vyrábaná a vysoko kvalitná čokoláda je aj po šiestich rokoch na Slovensku unikátom.
“Naša filozofia je ponúknuť najvyššiu kvalitu za tak prijateľnú cenu ako sa dá. Kvalitná čokoláda nikdy nemôže stáť toľko ako supermarketová. Už len tým, že naše kakaové bôby sú viac ako dvakrát tak drahé. Samozrejme, nepoužívame náhrady tukov a nemáme plnoautomatizovanú výrobu atď. Avšak mnohí naši klienti, zvlášť v zahraničí, nám vyčítajú, že sme príliš lacní na to, akú kvalitu ponúkame,” hovorí v rozhovore pre StartItUp zakladateľ Karol Stýblo.
Lyra vytŕča z radu nielen filozofiou, ale aj ingredienciami, ktoré používa. Na rozdiel od mainstreamových čokolád si zakladá aj na tom, aby jej produkty boli čo najzdravšie. Samozrejme, stále sú to cukrovinky, no aj medzi sladidlami existujú zdravšie možnosti ako biely cukor.
Medzi ich produktami teda nájdeš medovú čokoládu, čokoládu sladenú stéviou či cukrom z kokosových kvetov. Popri neobyčajných sladidlách používajú napríklad vo svojich čokoládach Mandala ingrediencie ako kvety fialiek a ruží alebo listy mäty.
Okrem neobyčajných a kvalitných ingrediencií firme záleží aj na prezentácii svojich produktov. Všetky obaly vyzerajú perfektne, no ani samotné čokolády sa nemajú za čo hanbiť. Popri klasických tabuľkách ponúkajú aj ručne maľované alebo posypávané čokolády.
“Zámerne sa snažíme robiť produkty, kde sa niečím od konkurencie líšime. A v kvalite, kde nerobíme kompromisy. Nechceme sa biť s Kraftom alebo Nestle. Nechceme robiť industriálne a vo veľkom, chceme aby nám naši zákazníci, ktorých považujeme za členov našej rodiny, mohli vždy dôverovať. Ručíme za to, že v každom jednom kúsku čokolády, ktorý vyšiel od nás, je to najlepšie, čo vieme dať,” hovorí Stýblo, ktorý je jedným zo štyroch ľudí na svete s titulom Fino Aroma Master Chef Chocolatier.
O kvalite svedčia aj zlaté hviezdy Great Taste 2015 a 2014, ktoré udeľuje 400 členná porota tým najlepším z 10 000 vzoriek. Toto ocenenie sa považuje za jedno z najvyšších, aké sa v gastronomickom svete dajú dostať. Lyra ho dostala za svoje produkty ABSOLUT a Mandala.
Lyra dokazuje, že svet čokolády na Slovensku nekončí za dverami supermarketov. A aj napriek tomu, že je o niečo drahšia, za tú kvalitu to naozaj stojí.
zdroj fotografií: startitup.sk/lyrachocolate.com
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy