Táto sladkosť ti nakopne črevný mikrobióm a nepriberieš z nej. Dávaj však pozor na špecifický druh
- Čokoláda ma viacero pozitívnych účinkov na naše zdravie
- Dlhodobá konzumácia môže byť prospešná aj pre športovcov
- Čokoláda ma viacero pozitívnych účinkov na naše zdravie
- Dlhodobá konzumácia môže byť prospešná aj pre športovcov
Ak chceš pre seba urobiť niečo dobré, dopraj si kúsok kvalitnej tmavej čokolády. O čokoláde je známe, že pozitívne ovplyvňuje náladu a pomáha zmierňovať príznaky depresie. Obsahuje tiež mierne množstvo kofeínu a teobromínu, ktorý zlepšuje mentálny výkon.
Avšak čoraz viac sa diskutuje aj o jej vplyve na náš „druhý mozog“ – črevný mikrobióm.
Zdroj prebiotík
Zlúčeniny obsiahnuté v kakaových bôboch, ktoré sú spojené so znížením stresu a úzkosti, patria pod tzv. polyfenoly. Ako sa uvádza v tejto štúdii, konzumácia čokolády s vysokým obsahom polyfenolov zvyšuje hladiny „dobrého cholesterolu“, a to bez prírastku hmotnosti. Okrem toho je však schopná inhibovať rast niektorých druhov mikróbov.
V rámci kontrolovanej, dvojito zaslepenej, randomizovanej klinickej štúdie výskumníci skúmali efekty konzumácie nápojov s nízkym a vysokým obsahom kakaa, ktoré bolo bohaté na polyfenoly. V prípade nápojov s vysokým obsahom kakaa zaznamenali výrazný nárast určitých druhov črevných mikróbov, ako sú bifidobaktérie a laktobacily.
Kakao tiež obsahuje významné množstvo vlákniny a to približne 33 gramov na 100 gramov, čo z neho robí výborný zdroj prebiotík. Tie sú palivom pre prospešné baktérie v našich črevách, ktoré transformujú vlákninu na mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ako je napríklad kyselina octová.
Táto kyselina následne pôsobí proti škodlivým mikróbom a zároveň posilňuje obranný mechanizmus črevného mikrobiómu proti potenciálnym patogénom.
Pozor však na mliečne čokolády nabité cukrom, ktorý môže v tele vyvolať zápalové procesy a nášmu citlivému mikrobiómu skôr uškodiť ako pomôcť. Ak chceš z čokolády získať maximum benefitov, mal by si uprednostniť takú, ktorá má minimálne 85 % obsah kakaa.
Výborná pre športovcov
V randomizovanej kontrolovanej štúdii, ktorá bola publikovaná v časopise Nutrients Journal, skúmali talianski výskumníci efekt kakaových polyfenolov na črevnú priepustnosť vyvolanú intenzívnym fyzickým cvičením u elitných mužských futbalistov.
Ako uvádza News Medical, črevná bariéra je komplexná, viacvrstvová a selektívna štruktúra, ktorá zabezpečuje absorpciu živín z čreva a súčasne obmedzuje prístup toxínov a patogénov do krvného obehu.
Je známe, že na črevnú bariéru a indukciu črevnej priepustnosti má vplyv niekoľko faktorov vrátane výživy, liekov, chorôb, oxidačného stresu, fyzického poškodenia, ale aj intenzívneho cvičenia a tréningu.
Štúdia zahŕňala 24 elitných futbalistov s priemerným vekom 17 rokov, ktorí sa zúčastňovali na pravidelnom intenzívnom tréningu, a 23 amatérskych športovcov s priemerným vekom 30 rokov, zaoberajúcich sa rôznymi druhmi športu, okrem futbalu.
24 elitných športovcov prijímalo v priebehu 30 dní zhruba 40 gramov horkej čokolády, pričom pokračovali v konzumácii svojej bežnej stravy. Naopak druhá skupina konzumovala iba bežnú stravu, bez horkej čokolády.
Predbežná liečba buniek polyfenolmi, získanými z kakaa, preukázala obnovenie poškodenej bariéry a takisto zníženie oxidačného stresu, ktorý je jedným z hlavných faktorov prispievajúcich k vzniku rakoviny. Dlhodobá konzumácia tmavej čokolády môže byť teda prospešná aj pri poškodení čriev vyvolanom intenzívnym cvičením.
Zdroje: Online Library, Ritual Cacao, Pubmed, News Medical