Teplé rožky aj chlieb budú čoraz drahšie. Siahli sme si na dno svojich finančných síl, hovoria pekári

  • Pekári, cukrári a cestovinári museli siahnuť na dno svojich síl
  • Rok 2021 bol pre nich nesmierne náročný
pjimage – 2021-12-30T094312.866
Unsplash/Victor Rodriguez Unsplash/Chinh le duc
  • Pekári, cukrári a cestovinári museli siahnuť na dno svojich síl
  • Rok 2021 bol pre nich nesmierne náročný

Rok 2021 bol pre pekárov, cukrárov a cestovinárov na Slovenku vôbec najturbulentnejším v ére samostatného Slovenska.

Ako ďalej vyplýva z hodnotenia uplynulého roka Slovenským zväzom pekárov, cukrárov a cestovinárov, nielen pandémia, ale aj obrovské skokové nárasty cien prakticky všetkých vstupov a extrémne nároky na koordinovanie pracovnej sily, boli výzvou, ktoré sektor zvládol len s vypätím všetkých síl. V novom roku pritom zväz očakáva ďalšie zdražovanie.

„Bez akejkoľvek pomoci štátu, s extrémne zvyšujúcimi sa nákladmi vstupov v priebehu niekoľkých mesiacov a počas dvoch vĺn pandémie, od mikro podnikov až po veľké firmy, všetci museli siahnuť na dno svojich finančných i organizačných možností,“ uviedol výkonný riaditeľ zväzu Milan Lapšanský.

„Žiaľ, manažment pandémie zo strany štátu k celej situácii neprispel. Náš sektor dokázal prežiť len za cenu nutného zvýšenia odbytových cien. V roku 2022 bude, žiaľ, napätá situácia pokračovať,“ doplnil.

Pekári kritizujú opatrenia vlády, ktoré kvôli pandémii obmedzili cestovanie medzi okresmi. Keďže chlieb a pečivo sa pečú denne, niektorí neboli schopní zabezpečiť výrobu pre nemožnosť presunu zamestnancov medzi okresmi.

Následne na jar a začiatkom leta podľa zväzu vládna koalícia zlegalizovala nekalé obchodné praktiky obchodníkov. „Doteraz pritom nevysvetlila, v koho prospech táto novela mala byť. Jediným sektorom, ktorý z nej profitoval, boli obchodníci,“ konštatujú pekári.

zdroj: Unsplash/DDP

Domáce pekárske, cukrárske a cestovinárske odvetvie chce zásobovať slovenských spotrebiteľov aj do budúcnosti. Bez podpory štátu však podľa Lapšanského v európskej konkurencii nedokážu prežiť.

„Každý jeden poľnohospodár či potravinár na Slovensku je od začiatku znevýhodnený voči konkurencii z okolitých štátov. Veríme preto, že aj ministerstvo pôdohospodárstva začne konať a voči potravinárom zmení aj komunikáciu, ktorá je voči výrobcom potravín takmer nulová,“ podčiarkol.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Trendové videá