Slovenské bagety trhajú rekordy v zahraničí. Takto vyzerá úspešný slovenský biznis vo veľkom
- Andrej Šmuro a Róbert Mego, dvaja mladí muži zo Sládkoviča, upiekli bagetu, ktorá kraľuje rýchlemu občerstveniu
- Slovákom, Čechom, Poliakom, Rakúšanom a aj Slovincom zachutila ich bageta
- Zoznám sa s Pierre Baguette

- Andrej Šmuro a Róbert Mego, dvaja mladí muži zo Sládkoviča, upiekli bagetu, ktorá kraľuje rýchlemu občerstveniu
- Slovákom, Čechom, Poliakom, Rakúšanom a aj Slovincom zachutila ich bageta
- Zoznám sa s Pierre Baguette
Týmto dvom Slovákom sa podarilo vybudovať spoločnosť, ktorá zamestnáva stovky ľudí a stala sa jedným z najväčších výrobcov bagiet v strednej Európe. Ich spoločnosť Fekollini je na slovenské pomery naozaj unikátom. Veď koľko je na Slovensku výrobcov potravín, ktorí sa úspešne presadili nielen doma, ale aj na zahraničných trhoch? Možno by sme ich zrátali na prstoch jednej, maximálne dvoch rúk.
Všetko sa to začalo pred dvadsiatimi rokmi, keď Andrej Šmuro a Róbert Mego predali v sládkovičovskom kultúrnom dome svoju prvú bagetu. Netušili, že o dve desaťročia neskôr sa stanú najväčšími výrobcami bagiet a sendvičov na Slovensku.
https://www.instagram.com/p/B9bTaDfgjVg/
Až s odstupom času vidno, akú cestu ušli. Začínali na dvoch starých peciach a s lokálnou vrecovanou múkou. Neskôr, keď dopyt po bagetách prudko narástol, spotrebovali mesačne vyše 100 ton múky. Nebola obyčajná, šlo o špeciálnu zmes vyvinutú na mieru a chuť spotrebiteľov holandskými a rakúskymi špecialistami.
Nepotrebuješ striebornú vidličku na to, aby ste jedli dobré jedlo
Pierre Baguette verí, že kvalitné a chutné jedlo môže byť aj to balené a bez kvalitných surovín sa nedá pripraviť kvalitné jedlo.
„Pierre je zodpovedný. K sebe, k ľuďom, k spoločnosti a k životnému prostrediu. Iba tak má to, čo robíme zmysel. Pierre je originálny a ide si svojou cestou. Pierre sa nebojí byť priekopníkom v nových smeroch. Keď máš víziu a robíš to srdcom, dosiahneš svoj cieľ. Zvedavosť a odvaha nás poháňajú vpred. Pierre je hrdý na svoj slovenský pôvod. A francúzsky šarm,“ píše firma na svojom webe.
Ich produkty nájdeš naozaj po celom Slovensku, ale aj v rakúskej a českej Bille a tiež v Poľsku, v sieti čerpacích staníc Orlen alebo v supermarketoch Biedronka.
Podľa portálu Finstat spoločnosť Fekollini s.r.o. v roku 2018 zvýšila zisk o 48 % na 2,614 miliónov eur a tržby jej narástli o 26 % na 33,35 miliónov eur.
Fekollini napreduje priam reketovým tempom. Je to najmä vďaka exportu, ktorý tvorí desiatky percent ich celkových tržieb. Na vybudovanie tejto úspešnej spoločnosti však nešli žiadne štátne podpory. Aj keď sa spolumajitelia snažili o získanie investičných stimulov či eurofondov, cez slovenské byrokratické procesy sa k žiadnym nedostali.
Zdá sa, že lokálny a úspešne rastúci podnik s dlho tradíciou nie je to, čo sa u nás najviac cení. Nech je to ako chce, títo Slováci priniesli rýchle, no kvalitné, občerstvenie, ktoré ťa dokáže zachrániť v tej najhoršej chvíli.
Kauza korona
V utorok pribudlo 21, v okrese Galanta. Všetky pritom pochádzajú Fekollini. Spoločnosť kvôli tomu z vlastnej iniciatívy otestovala všetkých zamestnancov. Podnik o tom informoval na sociálnej sieti. Celkovo má byť v tejto firme až 24 pozitívne testovaných ľudí.
Spoločnosť Fekollini informuje, že v závode platia prísne bezpečnostné opatrenia bez ohľadu na to, či je alebo nie je pandémia. Zamestnanci manipulujú s jedlom a tak používajú celotelové návleky, rukavice a rúška.
https://www.instagram.com/p/CDyyml_KToi/?utm_source=ig_embed
„Identifikovali sme nízke percento pozitívnych prípadov, ktoré Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RUVZ) Galanta umiestnil spolu s ich úzkymi kontaktami do povinnej izolácie. Ako prvá firma na Slovensku vieme garantovať, že naše výrobky vyrábajú len ľudia s negatívnym výsledkom na test na COVID-19, ktorí neboli v úzkom kontakte s pozitívne testovanými osobami na COVID-19,“ informuje potravinárska firma.
Zároveň ubezpečuje, že je veľmi nízka pravdepodobnosť, že sa človek koronavírusom nakazí z jedla či jeho obalu. „Vzhľadom k zavedenému systému HACCP v našej firme a striktnému dodržiavaniu správnej výrobnej praxe a hygienických zásad osobnej hygieny pracovníkov je pravdepodobnosť prenosu nákazy potravinami minimálna,“ dodáva Fekollini.
Čítajte viac z kategórie: Lifehacking
Zdroje: Finstat, pierrebaguette.eu