Tieto potraviny ti naštartujú mozog. Čo by malo byť po novom súčasťou tvojho jedálnička?
- Niektoré typy ovocia pomáhajú naštartovať pamäť
- Zabránia aj kognitívnemu úpadku
- Slováci ich pestujú v záhradách
- Niektoré typy ovocia pomáhajú naštartovať pamäť
- Zabránia aj kognitívnemu úpadku
- Slováci ich pestujú v záhradách
Nie je žiadnou novinkou, že niektoré potraviny sú pre telo prospešné, iné zas nie. Tentokrát sa však budeme rozprávať o tom, ako môžu určité jedlá podporiť správnu funkciu mozgu. Žijeme totiž vo svete, kde je kognitívny úpadok čoraz častejším problémom. Napríklad Alzheimerovou chorobou bude do roku 2030 podľa odhadov vedcov trpieť až 14 miliónov ľudí.
Tentokrát však nová štúdia prišla so zaujímavým objavom. Odhalila totiž niekoľko potravín, ktoré dokážu vylepšiť pamäť a kognitívne funkcie tvojho mozgu.
Podľa videa, ktoré publikovalo BBC, jednou z týchto potravín je hrozno. Teda konkrétne hroznová šťava. V jednej štúdii vedci skúmali ľudí, ktorí mali problémy s pamäťou. Každý deň po dobu 12 týždňov pili pol litra fialovej hroznovej šťavy a výsledky boli naozaj sľubné.
Prečo hrozno pomáha mozgu?
Ako sme už spomínali, výskumníkov výsledky testu s hroznovou šťavou potešili. Spozorovali totiž, že schopnosti účastníkov sa v pamäťových úlohách zlepšili, pričom u účastníkov, ktorí šťavu nepili, ostali rovnaké.
Ďalším zázračným ovocím by podľa štúdií mali byť čučoriedky. Tu vedci skúmali deti, ktoré po čučoriedkach mali v testoch na zapamätanie lepšie výsledky než ostatné deti. Prečo nám vie obyčajné ovocie pomôcť s úlohami na pamäť? Vysvetlenie vedci našli v prítomnosti chemickej zlúčeniny s názvom polyfenoly.
Ako vysvetľuje portál GS Klub, polyfenoly sú prirodzene sa vyskytujúce rastlinné zlúčeniny, ktoré majú mnoho prospešných účinkov na zdravie, vrátane ochrany mozgu pred neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako sú demencia, Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Tieto ochorenia často súvisia so zvýšeným zápalom a oxidačným stresom, ktoré poškodzujú nervové bunky.
Takýchto potravín je viacero
Ak chceš podporiť zdravie svojho mozgu, stačí si do jedálnička zaradiť jedlá, ktoré sú nám Slovákom dávno známe. Okrem spomínaných čučoriedok a hrozna vedci podporujú aj konzumáciu jahôd, zeleného čaju, vlašských orechov či rýb.
Ak si rád pochutíš na rybe, nebolo by „od veci“ si do týždenného menu zaradiť aj lososa. Ako sme ťa už totiž informovali, táto obľúbená ryba má množstvo benefitov pre tvoje zdravie.
Vitamín B12 a selén, ktoré sa nachádzajú v lososovi, zohrávajú kľúčovú úlohu v mnohých biologických procesoch. Vitamín B12 je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek, funkciu nervového systému a syntézu DNA. Selén, na druhej strane, je dôležitý pre správnu funkciu štítnej žľazy, ochranu buniek pred oxidačným stresom a podporu imunitného systému.
Omega-3 mastné kyseliny, ktorých má losos kopec, majú významné protizápalové účinky, čo môže pomôcť pri znižovaní rizika srdcových chorôb a zlepšovať zdravie mozgu. Omega-3 kyseliny tiež podporujú zdravie kĺbov, očí a môžu pomôcť pri zvládaní depresie a úzkosti.
Zdroje: Alzheimer-europe.org, BBC, GS Klub, TV Noviny, Redakcia Startitup