Títo Slováci priniesli na Záhorie kúsok Provensálska. Pestujú levanduľu a vyrábajú z nej kvalitné produkty
- Levanduland sa rozhodol záľubu v levanduliach pretaviť na zaujímavý biznis.
- Levanduland sa rozhodol záľubu v levanduliach pretaviť na zaujímavý biznis.
Všetci poznáme levanduľové polia v Provensálsku. No okrem toho, že táto rastlinka je neskutočne fotogenická, má aj množstvo ďalších využití. V roku 2014 sa teda partia nadšencov rozhodla tento potenciál využiť a vysadila v rekreačnej oblasti Rudava pri Malých Levároch 1 500 sadeníc pod názvom Levanduľa zo Záhoria.
„K tejto krásnej záľube nás priviedla láska k prírode a k tejto voňavej rastlinke s veľkým potenciálom a možnosťami využitia. Dlhodobou, náročnou a poctivou prácou sme vytvorili výnimočné miesto, z ktorého putujú kvalitné domáce produkty až na váš stôl,“ tvrdí Levanduland na svojej stránke.
Od roku 2016 sa projekt volá Levanduland a dnes má nasadených vyše 6 000 sadeníc na ploche 1 ha. Pestujú hlavne dva druhy levandule lekárskej, ktorá je vhodná na kulinárske účely. Okrem produktov, ktoré vyrábajú, ponúkajú zákazníkom aj možnosť nazbierať si levanduľu alebo si pole zarezervovať na fotenie.
„Všetka levanduľa, ktorá je použitá v našich produktoch, je vypestovaná výhradne na našom poli, chemicky neošetrovaná, bez použitia akýchkoľvek pesticídov, môžeme preto povedať, že je v bio kvalite. Kvalitu produktov chceme mať pod úplnou kontrolou, preto by sme nemohli dovoliť, aby sa v nich objavila levanduľa iného pôvodu. Zakladáme si na tom, aby všetky potraviny, ktoré vyrábame, boli vyrobené výhradne z čerstvej levandule. Pri všetkých druhoch ovocia okrem pomarančov, ktoré pri výrobe používame, odoberáme od slovenských dodávateľov,“ povedala konateľka Levandulandu Simona Slobodová pre portál kvalitne-slovenske.sk.
Svoje produkty sa snažia neustále vylepšovať a vyvíjať nové. Ich najnovším výtvorom je víno s nádychom levandule, v ktorom spájajú kvalitné bobule z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti a levandule lekárskej. V ich ponuke nájdeš aj tri druhy sirupov a štyri druhy ovocných džemov. Pripravujú aj radu levanduľovej kozmetiky, ktorá je momentálne vo fáze prípravy a testovania.
„Levanduľa je jedinečná bylinka, ktorá má takmer nekonečné možnosti využitia, má kulinárske, kozmetické a tiež dekoračné účely. Nie je v našich končinách až tak náročná na pestovanie a každý rok prináša bohatú úrodu. Má prenikavú vôňu a jedinečnú chuť, preto je pre nás radosťou vymýšľať nové produkty, skúšať nové chute a hľadať oblasti, kde všade by sa dala využiť,“ povedala konateľka Levandulandu Simona Slobodová pre portál kvalitne-slovenske.sk.
Levanduľa je na Slovensku ešte stále relatívne netradičnou bylinou. No v posledných rokoch naberá na popularite a svedčí o tom aj úspech Levadulandu. Do budúcnosti plánujú pokračovať v rozširovaní levanduľového poľa a sortimentu produktov a eventuálne expandovať aj za hranice Slovenska.
Čoskoro spustia eshop, no zatiaľ ich produkty nájdeš aj v rôznych kamenných predajniach a veľkoskladoch.