Too Good To Go – aplikácia, ktorá bojuje proti plytvaniu jedlom

  • Rozmýšľal si niekedy nad tým, čo sa deje s jedlom v reštauráciách či iných stravovacích zariadeniach po záverečnej? Vo väčšine prípadov končí v koši. Tejto aplikácii sa to ale nepáči.
Pilot-scheme-shows-promise-in-repurposing-commercial-food-wastes
  • Rozmýšľal si niekedy nad tým, čo sa deje s jedlom v reštauráciách či iných stravovacích zariadeniach po záverečnej? Vo väčšine prípadov končí v koši. Tejto aplikácii sa to ale nepáči.

Keď si predstavíš, koľko reštaurácií je len v Bratislave a koľko jedla môžu denne vyhodiť, zatočí sa ti hlava. Ročne to je niekoľko ton kvalitného jedla vhodného na spotrebu.

Problematika plytvania jedla trápila dvoch londýnčanov Chrisa Wilsona a Jamieho Crummieho, ktorí  predstavili aplikáciu Too Good To Go. Appka umožňuje objednať si pre seba alebo pre ľudí v núdzi porciu jedla, ktorá by bola za iných okolností vyhodená.

10399001_793881850717760_5209571680576996325_n

Hlavnou motiváciou zakladateľov tohto food startupu neboli zisky, ale pomoc svetu z ekologického hľadiska. Podľa štatistík vyhodia britské reštaurácie okolo 600 000 ton jedla. Práve toto vyhodené jedlo by mohlo plnohodnotne poslúžiť nielen ľuďom v núdzi. Ďalším faktorom je ušetrenie veľkej časti peňazí.

Plytvanie jedlom je jeden z najhlúpejších problémov sveta. V Británií je asi milión ľudí, ktorí sú závislí na jedle z potravinových bánk. Je to jednoduchá rovnica: milióny ton vyhodeného jedla x milióny ľudí v núdzi = dva problémy, na riešenie ktorých doteraz nikto neprišiel. Smiešne čo?

12961518_802002339905711_1246898970983039184_n

Problém je celosvetový a aplikácia Too Good To Go má záujem túto situáciu zlepšiť, ideálne úplne vyriešiť. Funguje to na jednoduchom princípe. Reštaurácia, bistro, či iná gastroprevádzka sprístupní ľuďom také jedlo, ktoré by za iných okolností vyhodili. Užívateľ pomocou aplikácie nájde podnik, kúpi si vybranú porciu jedla, ktorá je v ponuke a kúpi ju za polovicu pôvodnej ceny, čo sa pohybuje okolo troch libier.

Objednávky sa prijímajú v časoch medzi obedom a večerou, alebo po zatváracej dobe, teda v čase, kedy už vedia, že jedlo zákazníkovi nepredajú. Nasleduje zabalenie porcie do ekologického boxu vyrobeného z cukrovej trstiny. Ak ale užívateľ nemá chuť na nič pre seba a chce zaspávať s dobrým pocitom, môže pomôcť niekomu v núdzi.

13580471_846942245411720_1583531930379695343_o

To, aký môže mať vplyv tento projekt na celosvetový problém – hlad, asi ani nemusíme rozoberať. K dosiahnutiu takýchto výsledkov však čaká chalanov ešte veľmi veľa práce. Appka je zatiaľ dostupná len v niekoľkých krajinách, a to konkrétne Veľká Británia, Dánsko, Nórsko, Nemecko, Francúzsko a Švajčiarsko.

Ďalším “kameňom úrazu” sú veľké podniky, u ktorých sa nestretávajú s veľkou podporou. Avšak aj veľké podniky a gastro skupiny majú záujem byť čoraz viac ecofriendly. Potenciál projektu je obrovský a bude určite zaujímavé sledovať ako sa budú vyvíjať ďalej.

13590478_847271502045461_409836351999034109_n

Ak žiješ v niektorej zo spomínaných krajín, podpor túto myšlienku aj ty. Appka je dostupná zadarmo na iOS, Android, ale aj online. Teším sa na to, ako túto aplikáciu budeme môcť používať aj u nás na Slovensku. Chalanom držíme palce. Save the planet!

zdroj: toogoodtogo.co.uk, zdroj fotografií: facebook.com/toogoodtogo

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Najnovšie videá

Trendové videá