TOP 40 tradičných slovenských jedál: Prestížny rebríček chváli našu kuchyňu od bryndze po parenice

  • TasteAtlas zoradil slovenské jedlá do poradia
  • Prekvapí ťa, ktoré je podľa nich najlepšie
halušky
Archív Canva
  • TasteAtlas zoradil slovenské jedlá do poradia
  • Prekvapí ťa, ktoré je podľa nich najlepšie

Slovenská kuchyňa je jedinečným odrazom bohatých tradícií, prírodných zdrojov a historických vplyvov, ktoré formovali kultúru tejto krajiny. Od horských salašov, kde sa vyrábajú autentické syry, až po domáce kuchyne, kde sa dedí receptúra bryndzových halušiek z generácie na generáciu, Slovensko ponúka pestrú paletu chutí a vôní.

Tradičné jedlá sú často spojené s regionálnymi špecialitami a surovinami, ako sú zemiaky, kapusta, bryndza či ovčie mlieko, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v slovenskej gastronómii.

Portál TasteAtlas, známy svojimi rebríčkami najlepších jedál z celého sveta, vyzdvihol viaceré slovenské špeciality. Všetky sú pre domácich aj návštevníkov krajiny neodmysliteľným zážitkom. Bryndzové halušky, kapustnica aj guláš sú, samozrejme, medzi favoritmi. 

Rebríček víťazov

Ovčí salašnícky údený syr. Tento mäkký syr z nepasterizovaného ovčieho mlieka sa umiestnil na prvom mieste. Tradične sa vyrába v horských oblastiach Slovenska. Vyrába sa ručne a údi sa nad tvrdým drevom, čo mu dodáva jedinečnú chuť a vôňu. Syr má rôzne tvary – od klasického bochníka až po srdiečka či zvieracie motívy.

Druhé miesto si ukoristili obľúbené zemiakové placky. Rustikálne a chrumkavé placky z nastrúhaných zemiakov, vajec, múky a korenia sú ikonickým slovenským jedlom. Podávajú sa ako hlavné jedlo s mliečnymi výrobkami alebo ako príloha k výdatným duseným pokrmom.

Tretie miesto pripadlo skutočnému symbolu slovenskej kuchyne. Bryndzové halušky sú predsa samozrejmosťou v každej domácnosti aj reštaurácii. Tieto zemiakové halušky sa podávajú s bryndzou – tradičným ovčím syrom, ktorý je slaný a výrazný. Pokrm sa dokončuje kúskami chrumkavej slaniny, čo vytvára dokonalú kombináciu chutí.

Máš rád lokše? Tieto tenké zemiakové placky, ktoré sa nasucho pečú na panvici, si vybojovali v rebríčku štvrté miesto. Lokše môžu byť slané, plnené kyslou kapustou či mletým mäsom, alebo sladké, potreté džemom a posypané makom a cukrom. Často sa konzumujú počas Vianoc.

pirohy
zdroj: Wikimedia Commons/Aw58

Chutí nám aj sladké

Na piatom mieste sa našli slovenské maškrty, ktoré sprevádzajú celé generácie. Tradičné slovenské šišky sa pripravujú z kysnutého cesta, ktoré sa smaží do zlatista. Sú ľahké, mäkké a najčastejšie plnené džemom alebo krémom a posypané práškovým cukrom.

Hneď za šiškami, na šiestom mieste, si hovie tradičný guláš. Tento hustý mäsový guláš pochádza z Maďarska, no v slovenskej verzii získal svoju jedinečnú podobu. Obsahuje hovädzie alebo bravčové mäso, cibuľu, cesnak, mletú papriku a rôzne koreniny. Je to výdatné jedlo, ideálne na zimné dni.

Siedme miesto si obsadila kapustnica. Ide o polievku z kyslej kapusty, údenín a húb, ktorá je obľúbeným zimným pokrmom. Kapustnica sa často podáva počas Vianoc a je známa svojou bohatou chuťou.

Ďalší sladký pokrm – parené buchty sa umiestnil na ôsmom mieste. Tieto mäkké buchty na pare sa plnia slivkovým lekvárom a podávajú s maslom, makom alebo vanilkovým krémom. Sú sladkým zážitkom, ktorý si obľúbili všetky generácie.

V tomto rebríčku, samozrejme, nechýba množstvo syrov. Parenica sa umiestnila na deviatom mieste. Ide o jemný, parený syr vyrobený z ovčieho mlieka, často v kombinácii s kravským mliekom. Má charakteristickú údenú chuť a tvar špirálovitých závitkov.

Celý zoznam najlepších slovenských jedál

  1. Ovčí salašnícky údený syr
  2. Zemiakové placky
  3. Bryndzové halušky
  4. Lokše
  5. Šišky
  6. Guláš
  7. Halušky
  8. Kapustnica
  9. Parené buchty
  10. Slovenská parenica
  11. Slovenský oštiepok
  12. Koláče
  13. Vianočka
  14. Tradičné špekáčiky
  15. Skalický trdelník
  16. Slovenská bryndza
  17. Oravský korbáčik
  18. Zázrivský korbáčik
  19. Ovčí hrudkový syr – salašnícky
  20. Zázrivské vojky
  21. Bryndzové pirohy
  22. Krupicová kaša
  23. Spišské párky
  24. Makovník
  25. Bratislavský rožok
  26. Laskonky
  27. Oškvarky
  28. Žemľovka
  29. Treska
  30. Fašírky
  31. Liptauer
  32. Strapačky
  33. Fliačky s kapustou
  34. Medvedie labky
  35. Veka
  36. Demikát
  37. Tekovský salámový syr
  38. Kokosové ježe
  39. Ryžový nákyp
  40. Liptovská saláma
  41. Klenovecký syrec
  42. Smotanová nátierka

Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska

Zdroj: TasteAtlas

Najnovšie videá

Trendové videá