TOP 40 tradičných slovenských jedál: Prestížny rebríček chváli našu kuchyňu od bryndze po parenice
- TasteAtlas zoradil slovenské jedlá do poradia
- Prekvapí ťa, ktoré je podľa nich najlepšie
- TasteAtlas zoradil slovenské jedlá do poradia
- Prekvapí ťa, ktoré je podľa nich najlepšie
Slovenská kuchyňa je jedinečným odrazom bohatých tradícií, prírodných zdrojov a historických vplyvov, ktoré formovali kultúru tejto krajiny. Od horských salašov, kde sa vyrábajú autentické syry, až po domáce kuchyne, kde sa dedí receptúra bryndzových halušiek z generácie na generáciu, Slovensko ponúka pestrú paletu chutí a vôní.
Tradičné jedlá sú často spojené s regionálnymi špecialitami a surovinami, ako sú zemiaky, kapusta, bryndza či ovčie mlieko, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v slovenskej gastronómii.
Portál TasteAtlas, známy svojimi rebríčkami najlepších jedál z celého sveta, vyzdvihol viaceré slovenské špeciality. Všetky sú pre domácich aj návštevníkov krajiny neodmysliteľným zážitkom. Bryndzové halušky, kapustnica aj guláš sú, samozrejme, medzi favoritmi.
Rebríček víťazov
Ovčí salašnícky údený syr. Tento mäkký syr z nepasterizovaného ovčieho mlieka sa umiestnil na prvom mieste. Tradične sa vyrába v horských oblastiach Slovenska. Vyrába sa ručne a údi sa nad tvrdým drevom, čo mu dodáva jedinečnú chuť a vôňu. Syr má rôzne tvary – od klasického bochníka až po srdiečka či zvieracie motívy.
Druhé miesto si ukoristili obľúbené zemiakové placky. Rustikálne a chrumkavé placky z nastrúhaných zemiakov, vajec, múky a korenia sú ikonickým slovenským jedlom. Podávajú sa ako hlavné jedlo s mliečnymi výrobkami alebo ako príloha k výdatným duseným pokrmom.
Tretie miesto pripadlo skutočnému symbolu slovenskej kuchyne. Bryndzové halušky sú predsa samozrejmosťou v každej domácnosti aj reštaurácii. Tieto zemiakové halušky sa podávajú s bryndzou – tradičným ovčím syrom, ktorý je slaný a výrazný. Pokrm sa dokončuje kúskami chrumkavej slaniny, čo vytvára dokonalú kombináciu chutí.
Máš rád lokše? Tieto tenké zemiakové placky, ktoré sa nasucho pečú na panvici, si vybojovali v rebríčku štvrté miesto. Lokše môžu byť slané, plnené kyslou kapustou či mletým mäsom, alebo sladké, potreté džemom a posypané makom a cukrom. Často sa konzumujú počas Vianoc.
Chutí nám aj sladké
Na piatom mieste sa našli slovenské maškrty, ktoré sprevádzajú celé generácie. Tradičné slovenské šišky sa pripravujú z kysnutého cesta, ktoré sa smaží do zlatista. Sú ľahké, mäkké a najčastejšie plnené džemom alebo krémom a posypané práškovým cukrom.
Hneď za šiškami, na šiestom mieste, si hovie tradičný guláš. Tento hustý mäsový guláš pochádza z Maďarska, no v slovenskej verzii získal svoju jedinečnú podobu. Obsahuje hovädzie alebo bravčové mäso, cibuľu, cesnak, mletú papriku a rôzne koreniny. Je to výdatné jedlo, ideálne na zimné dni.
Siedme miesto si obsadila kapustnica. Ide o polievku z kyslej kapusty, údenín a húb, ktorá je obľúbeným zimným pokrmom. Kapustnica sa často podáva počas Vianoc a je známa svojou bohatou chuťou.
Ďalší sladký pokrm – parené buchty sa umiestnil na ôsmom mieste. Tieto mäkké buchty na pare sa plnia slivkovým lekvárom a podávajú s maslom, makom alebo vanilkovým krémom. Sú sladkým zážitkom, ktorý si obľúbili všetky generácie.
V tomto rebríčku, samozrejme, nechýba množstvo syrov. Parenica sa umiestnila na deviatom mieste. Ide o jemný, parený syr vyrobený z ovčieho mlieka, často v kombinácii s kravským mliekom. Má charakteristickú údenú chuť a tvar špirálovitých závitkov.
Celý zoznam najlepších slovenských jedál
- Ovčí salašnícky údený syr
- Zemiakové placky
- Bryndzové halušky
- Lokše
- Šišky
- Guláš
- Halušky
- Kapustnica
- Parené buchty
- Slovenská parenica
- Slovenský oštiepok
- Koláče
- Vianočka
- Tradičné špekáčiky
- Skalický trdelník
- Slovenská bryndza
- Oravský korbáčik
- Zázrivský korbáčik
- Ovčí hrudkový syr – salašnícky
- Zázrivské vojky
- Bryndzové pirohy
- Krupicová kaša
- Spišské párky
- Makovník
- Bratislavský rožok
- Laskonky
- Oškvarky
- Žemľovka
- Treska
- Fašírky
- Liptauer
- Strapačky
- Fliačky s kapustou
- Medvedie labky
- Veka
- Demikát
- Tekovský salámový syr
- Kokosové ježe
- Ryžový nákyp
- Liptovská saláma
- Klenovecký syrec
- Smotanová nátierka
Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska
Zdroj: TasteAtlas