TOP 5 pekární v Košiciach: Nechýba poctivý kváskový chlieb či domáce šišky podľa vlastnej receptúry
- TOP 5 pekární v metropole východného Slovenska
- Nadýchané croissanty, chrumkavé kváskové chleby alebo originálne pečivo

- TOP 5 pekární v metropole východného Slovenska
- Nadýchané croissanty, chrumkavé kváskové chleby alebo originálne pečivo
Košice, metropola východného Slovenska, sa okrem historického centra môže pýšiť aj rozmanitou gastroscénou. Milovníci chrumkavého, čerstvého a remeselného pečiva si tu rozhodne prídu na svoje.
Pripravili sme pre teba článok, v ktorom ti predstavíme TOP 5 pekární v metropole východného Slovenska. Či už hľadáš nadýchaný croissant, chrumkavý kváskový chlieb alebo originálne sladké pečivo, tento výber ti ukáže, kde ich nájdeš.
Remeselná pekáreň Kromka
Remeselná pekáreň Kromka sa nachádza v Košiciach na dvoch uliciach, a to na Kuzmányho 1 a Masaryková 8. Pekáreň sa taktiež nachádza aj v Prešove na ulici 17. novembra.
Kromka v Košiciach, ako informujú aj na sociálnej sieti, je otvorená od pondelka do piatku od 7.00 do 18.00. Prevádzka na Kuzmányho ulici je otvorená aj v sobotu od 8.00 do 12.00, zatiaľ čo na Masarykovej ulici až do 15.00.
Zákazníkom ponúkajú domáci kváskový chlieb, ale aj slané či sladké pečivo, napríklad moravské koláče alebo čokoládovú bábovku. V prevádzke, ale aj prostredníctvom internetovej stránky si vieš kúpiť mäsové výrobky či kávu od prešovskej pražiarne Spojka Roastery. „V Kromke to vonia čerstvým kváskovým chlebom, koláčmi a kávou,“ píšu na oficiálnej webovej stránke.
View this post on Instagram
- Hodnotenie od ľudí 4,7/5
Pekárova žena
Ďalším zaujímavým tipom na remeselnú pekáreň v Košiciach je Pekárova žena. Táto prevádzka má tiež dve pobočky. Jednu nájdeš na Továrenskej 8 a druhú v mestskej časti Pereš. Okrem Košíc si chrumkavé pečivo môžeš vychutnať aj v Prešove, Spišskej Novej Vsi, Kežmarku a Starej Ľubovni.
Prevádzka na ulici Továrenská 8 je otvorená počas týždňa od 7.00 do 18.00, pričom cez víkend majú zatvorené. Na Pereši si môžeš pečivo vychutnať v pondelok až piatok od 6.30 do 18.00 a počas soboty od 7.00 do 16.00, informuje o tom aj na oficiálnej webovej stránke Pekárova žena.
V ponuke majú kváskové pečivo a chlieb, croissanty s plnkou, ale aj kysnuté výrobky. „Tradičné pekárstvo a kvalitné suroviny. Tak by som vystihol naše podnikanie,“ informoval na ich webovej stránke majiteľ Dávid Greňa.
„Každý z našich výrobkov je vyrábaný z kvalitných surovín, ktoré podliehajú vysokej kontrole. Základom je vždy múka, kvások a soľ, nikdy nepoužívame umelé prípravky, konzervanty a dochucovadlá, ale len prírodné suroviny,“ píšu.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
- Hodnotenie od ľudí 4,5/5
Savour Patisserie
Vo februári 2025 sa v Košiciach otvorila nová pekáreň, ktorá sa špecializuje na domáce croissanty. Reč je o prevádzke Savour Patisserie, nachádzajúcej sa na ulici Masarykovej 2. Čerstvé, plnené croissanty a výberovú kávu si vieš vychutnať v utorok až sobotu od 12.00 do 17.00 alebo do vypredania zásob.
V minulosti na tomto mieste bola pekáreň známa Košičanom ako Taira Croissanteri. „Vážení Taira zákazníci, s radosťou a cťou Vám oznamujeme, že od 1.2. 2025 sa znova otvoria dvere vašej obľúbenej croissanterie pod novým menom Savour Patisserie, s novými majiteľmi, ale tou istou kvalitou a chuťou, na ktorú ste zvyknutí. PS: Možno Vás prekvapíme aj nejakými chutnými novinkami,“ informovali zákazníkov v tom čase v príspevku.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
- Hodnotenie od ľudí 5/5
Cinnamon Dream Bakery
Milovníci škoricových hniezd si prídu na svoje v prevádzke Cinnamon Dream Bakery, ktorá sa nachádza na Poštovej 2. Rodinný podnik je otvorený od pondelka do piatku od 12.00 do 18.30 a počas víkendu od 11.00 do 18.00.
Ako sme ťa informovali aj v našom staršom článku, za vznikom Cinnamon Dream Bakery stojí štvorčlenná rodina, ktorá založila pekáreň počas lockdownu.
„Ako prvá dostala tento nápad mama, ktorá získala inšpiráciu pri cestovaní a vytvorila všetky recepty. Okrem receptov sme si sami navrhli napríklad aj logo a dizajn interiéru. Predtým sme sa venovali podnikaniu a štúdiu,“ povedal ešte v roku 2021 jeden zo zakladateľov Jozef.
Zákazníci si tu môžu vychutnať osie škoricové hniezda, ktoré si vedia doladiť podľa chuti. Na výber je napríklad domáca karamelová či čokoládová omáčka v kombinácii s jemným smotanovo-syrovým krémom. Navrch si môžeš pridať chrumkavý pražený kokos alebo orechy.
View this post on Instagram
- Hodnotenie od ľudí 4,3/5
Cotto
Ďalšou novootvorenou prevádzkou v Košiciach je Cotto, ktorá sa špecializuje na domáce plnené šišky. Za vznikom tejto prevádzky stoja manželia Radka a Miloš Frankoví. Nachádza sa na ulici Alžbetinej v blízkosti dómu sv. Alžbety. Prevádzka je otvorená každý deň od 10.00 do 18.00.
Šišky pripravujú podľa vlastnej receptúry, vďaka čomu sú nadýchané. Plnia ich buď klasickým džemom, alebo krémovými náplňami, ako sú pistácia, nugát či vanilka.
„Tradičné domáce šišky pripravené z kvalitných surovín a podľa overenej receptúry. Každá šiška je ručne tvarovaná a vyprážaná dozlatista, aby bola zvnútra dokonale nadýchaná a zvonka jemne chrumkavá,“ informujú zákazníkov na sociálnej sieti.
View this post on Instagram
- Hodnotenie od ľudí 4,9/5
Čítajte viac z kategórie: Food biznis
Zdroje: Instagram , pekarenkromka.sk, Pekarova žena, SIU, Cotto , Savour Patisserie