TOP 6 miest, kde si tieto Vianoce kúpiš najlepšie panettone na Slovensku. V ponuke je kúsok aj za 62 eur
- Panettone je tradičný taliansky vianočný dezert
- Mnohí Slováci si Vianoce bez neho nevedia ani predstaviť
- Panettone je tradičný taliansky vianočný dezert
- Mnohí Slováci si Vianoce bez neho nevedia ani predstaviť
Panettone je vysoký nadýchaný bochník s charakteristickým kopulovitým tvarom. Ide o tradičný taliansky vianočný dezert, ktorý si podmanil srdcia ľudí po celom svete.
Tento sladký chlieb, pochádzajúci z Milána, sa stal neodmysliteľnou súčasťou vianočného stolovania nielen v Taliansku, ale aj v mnohých krajinách Južnej Ameriky či Európy.
O vzniku panettone koluje viacero legiend. Jedna z najpopulárnejších hovorí o mladom pomocníkovi Tonim, ktorý zachránil vianočnú hostinu na dvore milánskeho vojvodu Ludovica il Mora. Keď dvorný kuchár pripálil slávnostný dezert, Toni ponúkol svoj vlastný koláč upečený zo zvyškov surovín. Dezert mal taký úspech, že ho pomenovali „Il pane del Toni“ (Toniho chlieb), z čoho vznikol názov panettone.
Panettone: Koláč zrodený z lásky a odhodlania
Iná, romantickejšia verzia legendy rozpráva príbeh mladého cukrára menom Toni, ktorý sa bezhlavo zamiloval do dcéry vznešeného milánskeho šľachtica. V snahe získať si priazeň jej rodiny sa rozhodol vytvoriť výnimočný dezert.
S láskou a odhodlaním zmiešal jednoduché suroviny: múku, maslo, vajcia a kandizované ovocie. Výsledkom jeho snahy bol vysoký, nadýchaný a jemný koláč, ktorý očaril nielen rodinu jeho vyvolenej, ale postupne si získal obľubu v celom meste.
Tradičný recept obsahuje kandizované pomaranče, citrónovú kôru a hrozienka, no dnes existujú aj moderné variácie s čokoládou či rôznymi krémovými náplňami. Charakteristická nadýchaná štruktúra sa dosahuje trojitým kysnutím cesta, ktoré trvá približne 20 hodín.
Prelomovým momentom v histórii panettone bolo obdobie začiatku 20. storočia, keď dvaja milánski pekári, Angelo Motta a Gioacchino Alemagna, začali s jeho priemyselnou výrobou.
Práve Motta zdokonalil výrobný proces a dal panettone jeho typický vysoký kopulovitý tvar. Vďaka ich vzájomnej konkurencii sa stal tento dezert po druhej svetovej vojne cenovo dostupným a získal si obľubu v celom Taliansku.
Sladká talianska tradícia na slovenských stoloch
Panettone sa zvyčajne podáva nakrájaný na vertikálne plátky a servíruje sa s teplými nápojmi, sladkým vínom alebo likérmi. V niektorých talianskych regiónoch ho dokonca sprevádzajú špeciálne krémy ako crema di mascarpone či zabaione (taliansky dezert, ktorý sa vyrába zo žĺtok, cukru a sladkého vína).
V posledných rokoch si tento sviatočný dezert našiel cestu aj na slovenské stoly. Čoraz viac Slovákov objavuje čaro tohto tradičného talianskeho pečiva, ktoré sa stáva populárnou alternatívou k tradičným vianočným koláčom.
Či už ide o klasickú verziu s kandizovaným ovocím alebo moderné varianty s čokoládou, panettone si svojou jedinečnou chuťou a históriou získava nových priaznivcov aj u nás.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Preto sme pre teba zostavili zoznam 6 prevádzok, kde kúpiš to najlepšie panettone:
- Pekáreň KRUH, Vajnorská 21, Bratislava – 32 € až 40 €
- Potraviny YEME – 24,99 € až 29,99 €
- Talianske špeciality Marco Italiano, Nákupné centrum CENTRAL – 23,90 € až 25,90 €
- Paneolio, Gorkého 6, Bratislava – 26,20 € až 62 €
- Potraviny od našich, Hradná 1, Bratislava – cca 40 €
- Bloom Bakery (viacero prevádzok) – 25 €
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Ak túžiš mať na svojom sviatočnom stole pravý taliansky panettone, príliš dlho neváhaj. V predvianočnom období sa totiž z pultov míňajú neuveriteľne rýchlo. Či už siahneš po klasickej verzii s kandizovaným ovocím, alebo sa necháš zlákať modernými variantmi s čokoládou či orieškovou náplňou, určite neoľutuješ.
Tento kúsok talianskej tradície si totiž našiel cestu aj do slovenských domácností a niet sa čomu čudovať. Jeho jemná, nadýchaná štruktúra a výnimočná chuť sú skutočne neodolateľné.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy