TOP miesta, kde si v lete 2024 dáš najlepšiu zmrzlinu na Slovensku: Spoznaj najchutnejšie poklady
- Tou najlepšou odpoveďou na horúci deň je jednoznačne zmrzlina
- V týchto podnikoch určite nebudeš chcieť zostať len pri jednom kopčeku
- Tou najlepšou odpoveďou na horúci deň je jednoznačne zmrzlina
- V týchto podnikoch určite nebudeš chcieť zostať len pri jednom kopčeku
Keď príde horúce leto, zmrzlina je tou pravou voľbou na osvieženie. Slovensko skrýva množstvo zmrzlinární, ktoré ponúkajú jedinečné chuťové zážitky. Prinášame ti prehľad tých najlepších, ktoré by si určite nemal prehliadnuť a o niektorých z nich si možno ešte nepočul.
1. Arthur Gelato – Bratislava
Arthur Gelato je aj po rokoch medzi mnohými Slovákmi považovaná za najlepšiu zmrzlinu v Bratislave. Prevádzku nájdeš na adrese Rybárska brána 9.
Založili ju Cuneyt Memeti a Jana Memeti, ktorí sú v biznise už viac ako 25 rokov, no v rámci ich rodiny sa zmrzlina vyrába vyše 100 rokov.
Pokračovať v tomto remesle bolo preto pre nich jasnou voľbou. Za perfektnou zmrzlinou podľa manželov stoja predovšetkým kvalitné ingrediencie. „Ak šetríš a nedávaš, čo treba, je to cítiť. Je to alchýmia.“
Základ remeselnej výroby sa naučili od ich predkov, no svoje know-how musia neustále modernizovať. „Je moderná doba, nastupujú nové trendy. Niekedy sa vôbec nerobila mango zmrzlina či tá s príchuťou passionfruit.“
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
V tejto zmrzlinárni na teba čakajú príchute, aké by si inde čakal len márne: premium biely nugát, Lindt s višňami, pistácia vegan, bez pridaného cukru, či lákavá zmrzlina Čumil. Objednávku si môžeš urobiť dokonca aj cez donáškovú službu Wolt. Za 18,50 eur dostaneš box s mixom zmrzlín, pričom jeden kopček vychádza na cca 3 eurá.
2. Cremì gelato & caffè
Táto trnavská zmrzlináreň má suroviny, ktoré stoja za to. Ozajstné ovocie, farmárske mlieko z neďalekej farmy v Majcichove či pistácie a čokoláda od najlepších z najlepších – slovenskej Lyra Chocolate. Aj preto sa pred Cremì gelato & caffè tvoria rady aj mimo sezónu. Jej zakladateľmi sú manželia Zuzana a Dominik.
„Keď som sa na jeseň v roku 2009 v historickej štvrti Ríma zvanej Trastevere ocitol pred zmrzlinárňou Cremì, netušil som, že v nej strávim niekoľko nasledujúcich rokov. Vtedy sme sa rozhodovali, či prijať ponuku na prevzatie tamojšej zmrzlinárne do prenájmu. A ani vo sne by som nepomyslel na to, že raz bude obchodík s nápisom Cremì stáť v mojom rodnom meste, v Malom Ríme,“ hovorí Dominik.
Rozhodnutie vdýchnuť život mladšej dcére rímskej gelaterie s tradičnou receptúrou sa nerodilo ľahko. Návrat na Slovensko po 12 rokoch strávených vo „Večnom meste“ tiež nebol ľahký. Z gastronomického hľadiska priam katastrofálny.
„Skúste sa spýtať mojej manželky Zuzanky. Trpela moje kritické slová ku všetkému, čo sa tvárilo taliansky, ale Talianskom ani len nevoňalo! Pizza a gelato mi chýbali asi najviac. Až po 6 rokoch doma to prišlo. Nehľadať už zmrzku, do ktorej by som sa rád vracal, ale začať variť vlastnú. Tú našu – rímsku.“
3. Koun
Zmrzlináreň mladej Bratislavčanky Barbary Szalai už pred rokmi pobláznila celé naše hlavné mesto. No nielen to. Dnes už je jej útulná zmrzlináreň označovaná za jednu z top v Európe. Samotná Barbara sa svojmu remeslu učila na zmrzlinárskej škole v Taliansku, kde sa aj inšpirovala malými lokálnymi podnikmi, aby si ich vlastnú, slovenskú odrodu neskôr otvorila v Starom Meste a neskôr dokonca aj v Dubaji.
O úspechu KOUNU už netreba nikoho presviedčať. Stačí sa v lete pozrieť pred ich prevádzku na zástup ľudí čakajúcich na svoj kopček.
KOUN má jedny z najoriginálnejších príchutí zmrzlín v Bratislave. V porovnaní s ostatnými zmrzlinárňami v meste majú ceny veľmi podobné. Za kopček zmrzliny tu necháš 2,50 eura. Čaká ťa tu aj nový, veľmi svieži a netypický dizajn predajne, ktorý pôsobí veľmi príjemne.
4. Luculus
Zmrzlináreň Luculus na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave poznali ešte naši starí rodičia. V tejto prevádzke, ktorá spája cukráreň a zmrzlináreň, pracuje už piata generácia zmrzlinárov.
Luculus pôsobí na Slovensku od roku 1954. Po celý čas sa zameriavajú predovšetkým na čerstvé a kvalitné suroviny, pričom je pre nich veľmi dôležitý názor a hlavne spokojnosť ich zákazníkov. Preto držia krok s dobou, neustále vymýšľajú nové príchute a vylepšujú svoje receptúry. Práve ich poctivý a ľudský prístup k biznisu im zaručil popredné miesto na zmrzlinárskom trhu v hlavnom meste.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
„Okolo rokov 2000 – 2005 som vnímal túto zmrzlinu ako priemernú, ale teraz je úžasná. Dnes som mal slaný karamel, nugát a najmä ten nugat bol úžasný. Personál je milý a rýchly. Cena je adekvátna k okolitým zmrzlinám v Starom Meste, čiže relatívne vysoká, ale je to naozaj zážitok. Keksík k zmrzline je štandard. Majú aj zákusky, kávu či nápoje. Vonku aj vnútri je sedenie a je tu aj toaleta,“ popisuje zákazník Branislav.
5. Andersen
Balkánci, ktorí vedeli robiť skvelú zmrzlinu, boli u nás odjakživa vítaní. A tak prišiel Andersen a jeho zmrzlina stojí za to. Nachádzajú sa takmer na konci Hviezdoslavovho námestia, no turistom aj Bratislavčanom sú už dobre známi. Nám sa páči kvôli dokonalým, sýtym farbám svojich ovocných sorbetov.
„Najlepšie gelato v Bratislave, inde už nepôjdem. Sorbety sú perfektné, mliečne a orieškové zmrzliny sú tiež úžasné. Je naozaj cítiť, že všetko je vyrobené z kvalitných surovín a nešetrí sa na nich. Zatiaľ mi najviac chutili mint chocolate, pistácia, rakytník a marakuja, ale väčšinu príchutí ešte nepoznám. Veľmi fér cena za takúto kvalitu aj veľkosť porcie. A ako bonus veľmi príjemná obsluha, predpokladám, že je to majiteľ – takto by to malo vyzerať, keď je práca vášňou,“ hovorí zákazníčka Ivana.
6. Ďželato
Ďalším bratislavským klenotom je Ďželato, ktorých zmrzliny sú postavené na skutočnej sviežosti. Lesné ovocie, mango maracuja, čoko-koko vegan či citrón-mäta určite stoja za vyskúšanie.
„Pri mojej práci zmrzlinového technológa som precestoval skoro celú Európu, Austráliu, Južnú Kóreu. Hovorím o školeniach, výstavách a seminároch. Je zaujímavé vidieť, ako to funguje v iných krajinách. Aké majú ľudia chute a preferencie. Človek sa veľa priučí a zistí, čo vlastne chce, aj preto som sa rozhodol využiť svoje dlhoročné skúsenosti a priniesť ľuďom niečo iné, dobré a hlavne svoje,“ hovorí spoluzakladateľ Peter.
Expert na zmrzlinu upozorňuje na skutočnosť, že pri výrobe mrazeného krému ide najmä o spôsob prípravy a použité suroviny. „Znaky, ktoré indikujú menej kvalitnú zmrzlinu, môžu byť napríklad chuť, v ktorej cítiť sušinu alebo ľadové kryštáliky vody.“
Vysvetľuje, že dobrá zmrzlina je zmesou kvalitných surovín, kde pri správnom vyvážení, vybalansovaní a následnom pasterizovaní vznikne zmes, z ktorej sa mrazí gelato.
7. Iscream
Iscream je mladá a inovatívna zmrzlináreň, ktorá si rýchlo získala srdcia Bratislavčanov. Stojí za ňou modelka Alexandra Gachulincová. Zákazníci si na tejto prevádzke pochvaľujú aj mimoriadne milí personál.
Zaujímavosťou na tejto zmrzlinárni je fakt, že sa jej podarilo do studeného gelata preniesť chute dezertov, ktoré Slováci milujú. Ochutnať môžeš zmrzlinu s príchuťou veterník, moravský koláč, ale je tu aj štrúdľa či perník. Práve tie ti odporúčame aj ochutnať. Kopček je primerane veľký a zaplatíš zaň cca. 2 eurá.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Samotná zmrzlináreň sa nachádza na dvore klubu umelcov Umelka. Práve preto sa rozhodli prepojiť príbeh ich značky s jedným z najznámejších diel všetkých čias, a to Výkrikom od Edvarda Muncha. O to viac, keď prišli so svojou jazykovou prešmyčkou v názve podniku. O identitu brandu sa im postarala šikovná Mikina Dimunová.
8. Velice
Zmrzlináreň Velice v Novej Dubnici je miestom, kde sa tradičná výroba stretáva s modernými chuťami. Ide o miesta, za ktorým sú ľudia ochotní cestovať aj niekoľko kilometrov.
Na prvý pohľad sa môže zdať, že výber je obmedzený, ale akonáhle ochutnáš, bez ohľadu na to, čo si vyberieš, zažiješ gurmánsky zážitok. Mätová zmrzlina s kúskami čokolády ti sprostredkuje výnimočný zážitok. Kúsky ovocia, orechov, a dokonca aj pukancov v ich zmrzline naznačujú, že sa tu snažia robiť veci trochu inak – lepšie, originálnejšie a kvalitnejšie. Dokonca ti vedia pripraviť aj zmrzlinovú tortu.
„Postaviť si vlastnú receptúru, rozumieť surovinám, vedieť, ktoré ako fungujú samy a spolu, to je štúdium na celý život. Všetko sa vyvíja, mení a inovuje, takže sa stále učíme, často aj na vlastných chybách. Základy sme získali v talianskej Gelato University v Bologni. Dnes je podobných škôl veľa,“ prezradili nám majitelia Dominika Migaľová a Richard Hahn.
„Každý výrobca surovín má svoju, no naučí vás použiť hlavne tie jeho. Nás neučili používať suroviny, ale pochopiť, ako fungujú, a na základe toho vedieť, aké a kde použiť. Bola to úžasná skúsenosť už len stráviť dlhší čas v Bologni, kde to gastrom a zmrzlinou gelatom žije.“
9. SCOOP Gelato
Recenzie o tejto zmrzlinárni hovoria celkom jasne. Ide o najlepšiu zmrzlináreň v meste Žilina. Kombinácie zmrzliny s kúskami keksov a ovocím ponúkajú rôzne textúry, takže nejde len o obyčajné lízanie zmrzliny.
Zákazníci sa zhodujú, že túto zmrzlinu by mohli jesť každý deň, pretože je poctivá, kvalitná, bez umelých príchutí, ponúka tradičné chute v modernom prevedení a tiež odvážnejšie kombinácie. Prevádzku nájdeš na adrese Sládkovičova 187/2.
„Naším cieľom vždy bolo a je stať sa neodmysliteľnou súčasťou Žiliny. Tak ako pre domácich, tak aj pre návštevníkov… Ponúknuť vám viac ako gelato z plechovky či kávu, čo majú na každom kroku,“ hovoria majitelia.