TOP potraviny Slovákov predstavujú vážne zdravotné riziko, mal by si sa im vyhnúť
- Ultra spracované potraviny konzumuje dnes minimálne polovica populácie
- To, ako vážne dokážu ovplyvniť zdravie, mnohí vôbec neberú do úvahy
- Ultra spracované potraviny konzumuje dnes minimálne polovica populácie
- To, ako vážne dokážu ovplyvniť zdravie, mnohí vôbec neberú do úvahy
Slovenská odborníčka z laboratória Synlab Slovakia, Dáša Kelényová, varuje pred alternatívnymi diétami. Vegetariánom či vegánom môžu v tele chýbať viaceré minerály a vitamíny, píše TASR. Ich hladinu by si preto mali pravidelne sledovať.
Ide najmä o plnohodnotné proteíny, esenciálne aminokyseliny, ako metionín, lyzín, izoleucín, vitamín D, B12, zinok, horčík, fosfor, železo, selén či draslík.
„Rastlinné bielkoviny sú menej hodnotné ako živočíšne – majú nižšiu biologickú hodnotu,“ ozrejmila Kelényová. Je preto potrebné ich hladinu kontrolovať, pretože ich nízke množstvo môže spôsobiť stratu svalovej hmoty, znížiť schopnosť regenerácie tkaniva či oslabiť imunitný systém.
„Denná potreba bielkovín je približne jeden gram bielkovín na kilogram váhy,“ dodala. Nedostatok železa zas môže viesť k chudokrvnosti (anémii). Tá sa prejavuje únavou a celkovou slabosťou, bledou pokožkou, častou chorľavosťou, slabými nechtami či studenými dlaňami.
„Dopĺňať ho môžu vegáni i vegetariáni stravou alebo suplementmi. Vysoký obsah železa má napríklad šošovica, cícer, fazuľa, tofu, tekvicové či konopné semienka, listová zelenina alebo kešu,“ odporučila Kelényová.
Rovnako treba kontrolovať aj hladinu horčíka a vápnika, ktoré sú u vegetariánov a vegánov ťažšie vstrebateľné. V prípade horčíka jeho vstrebateľnosť ovplyvňujú niektoré rastlinné potraviny obsahujúce fytáty a oxaláty. Vápnik sa zas nestihne vstrebať do organizmu pre veľké množstvo vlákniny v tele, ktorá spôsobuje rýchle trávenie.
„Vegáni sú tak často náchylnejší na zlomeniny, ochorenia kostí či problémy so zubami,“ skonštatovala odborníčka.
netreba zabúdať ani na kontrolu hladiny vitamínu D, čo odporúča lekárka robiť každé tri mesiace. „Jeho nedostatok v tele totiž môže oslabiť kosti, svaly, spôsobiť problémy so spánkom či krvným tlakom,“ vysvetlila. Získať ho možno zo slnečných lúčov a vegáni a vegetariáni ho nájdu v sójových alternatívach mlieka, rastlinných jogurtoch či syroch.