TOP vedecké objavy, ktoré ťa ochránia pred rakovinou. Sú medzi nimi jednoduché činnosti aj chutné jedlá
- Svetový deň proti rakovine poukazuje na príčiny jej vzniku
- Ochrániť ťa môžu vedecké objavy, medzi ktorými sú jednoduché činnosti
- Svetový deň proti rakovine poukazuje na príčiny jej vzniku
- Ochrániť ťa môžu vedecké objavy, medzi ktorými sú jednoduché činnosti
Pravidelný pohyb
Rakovina dosahuje v celom svete alarmujúce čísla. Ako sme ťa prednedávnom informovali v našom článku, vedci varujú svet pred „rakovinovou epidémiou“. Dobrou správou však je, že odborníci sa denne usilujú o to, aby toto ochorenie dostali pod kontrolu a zachránili možno aj milióny životov.
Jedným z riešení, ako sa môžeš pred týmto neľútostným ochorením do značnej miery ochrániť, je pravidelný pohyb. Ako informuje The Times of Israel, stačí, ak pravidelne beháš alebo sa venuješ inému aeróbnemu cvičeniu.
Aeróbne cvičenie podporuje niektoré ľudské orgány pri zachytávaní cukru v tele. To negatívne vplýva na rakovinové nádory, ktoré na svoj rast potrebujú glukózu. Ako naznačuje nedávna štúdia, bez nej sa v tele nerozširujú.
Vedci sa totiž domnievajú, že cvičenie má veľmi silné výhody dokonca aj pri prevencii primárnych nádorov, avšak štúdiou mierili konkrétne na metastatickú fázu rakoviny z toho dôvodu, že ide o hlavnú príčinu úmrtí v Izraeli.
„Fyzická aktivita vytvára nepriateľské prostredie pre nádory tým, že pre ňu má rakovina problém získať glukózu,“ vysvetľuje autorka štúdie, profesorka Carmit Levyová z oddelenia ľudskej genetiky a biochémie Tel Avivskej univerzity.
„V tejto štúdii sme poukázali na to, že beh a iné aeróbne aktivity chránia telo pred metastatickou aktivitou, a zistili sme, aký mechanizmus tento fenomén spôsobuje,“ podotkla.
Zdravá strava
Dobré správy v súvislosti s ochranou pred rakovinou priniesol nedávno aj portál Science Alert. Tajomstvo sa má podľa výsledkov istej štúdie skrývať v rastlinnej strave, ktorá bola vykonaná na takmer 80-tisíc mužoch a 90-tisíc žien v Spojených štátoch amerických.
Štúdia u 79 962 mužov zistila, že strava bohatá na zeleninu, ovocie, celozrnné obilniny, strukoviny, orechy a semená vplýva na riziko vzniku kolorektálneho karcinómu. U ľudí, ktorí konzumujú rastlinnú stravu pomenej, sa toto riziko zvyšuje konkrétne až o 22 percent.
Aj keď sa štúdie zúčastnilo aj 90-tisíc žien, vedci našli súvislosť medzi rastlinnou stravou a kolorektálnym karcinómom len v prípade mužských respondentov.
„Predpokladáme, že antioxidanty nachádzajúce sa v potravinách, ako je ovocie, zelenina a celozrnné obilniny, by mohli prispieť k zníženiu rizika rakoviny hrubého čreva a konečníka potlačením chronického zápalu, ktorý k rakovine môže viesť,“ vysvetľuje Jihye Kimová, výskumníčka výživy a dietetiky v Južnej Kórei.
„Keďže pri mužoch je tendenčne vyššie riziko kolorektálneho karcinómu ako v prípade žien, domnievame sa, že by to mohlo aj vysvetľovať, prečo sa konzumácia väčšieho množstva zdravých rastlinných potravín spája so zníženým rizikom kolorektálneho karcinómu u mužov, ale nie u žien,“ vysvetlila.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.