Toto je 10 „kľúčových“ potravín, ktoré zásadne ovplyvnia tvoje zdravie. Doma ich má takmer každý
- Tieto potraviny prirodzene posilňujú imunitný systém
- Sú lacné, účinné a nájdeš ich v každom obchode
- Tieto potraviny prirodzene posilňujú imunitný systém
- Sú lacné, účinné a nájdeš ich v každom obchode
Ak sa snažíš predísť nachladnutiu, chrípke a iným infekčným ochoreniam, tvojou prvou zastávkou by mal byť miestny obchod s potravinami. Ako uvádza Daily News, mnohé potraviny, ktoré sú bežne dostupné v obchodoch, totiž prirodzene posilňujú imunitný systém a prispievajú k udržiavaniu nášho zdravia.
Prinášame ti zoznam niekoľkých potravín, ktoré by si mal zaradiť do svojho jedálnička a vysvetlíme ti, prečo sú tieto špecifické potraviny kľúčové pre zachovanie tvojho zdravia a vitality.
Huby
Huby obsahujú množstvo makroživín, vrátane selénu, vitamínu D či vitamínu B6, ktoré podporujú tvorbu červených krviniek, zvyšujú odolnosť organizmu voči chorobám a udržiavajú zdravie nervového systému.
Okrem toho sú vynikajúcim zdrojom ergotioneínu, antioxidantu, ktorý zabraňuje poškodeniu buniek spôsobeného voľnými radikálmi, čím prispieva k zníženiu rizika viacerých druhov rakoviny.
Sladké zemiaky
Sladké zemiaky sú podobne ako mrkva či tekvica bohaté na antioxidant beta-karotén. Táto látka je prekurzorom vitamínu A, ktorý je dôležitý pre udržanie zdravej pokožky, aby bola schopná odolávať baktériám a vírusom.
„Vitamín A pomáha regulovať imunitný systém a chráni vás pred infekciami tým, že podporuje bunky imunitného systému a bariéry, ktoré udržujú patogény vonku,“ povedala dietologička Kara Lydon. „Jeden sladký zemiak má viac ako 380 % dennej hodnoty vitamínu A.“
Mandle
Mandle sú skvelým zdrojom vitamínu E, ďalšieho antioxidantu, ktorý výrazne podporuje imunitný systém. Vitamín E prispieva k zvyšovaniu počtu T-buniek, ktoré ničia infikované hostiteľské bunky a regulujú imunitné reakcie.
Ako uvádza Healthline, dospelí by mali prijať približne 15 mg vitamínu E denne. Pol šálky mandlí, čo predstavuje zhruba 46 celých mandlí, pokrýva približne 100 % odporúčaného denného príjmu.
Jogurt
Kvalitný jogurt predstavuje významný zdroj probiotických baktérií, ktoré sú kľúčové pre posilnenie imunitného systému a zachovanie zdravia tráviaceho traktu, pretože prispievajú k tvorbe obranných mechanizmov a bojujú proti patogénnym mikroorganizmom.
Navyše, mliečne produkty často obsahujú aj vysoké množstvo vitamínu D. Výskum publikovaný v časopise Archives of Internal Medicine zdôrazňuje, že nedostatok vitamínu D môže prispievať k vyššiemu riziku prechladnutí alebo chrípky.
Listová zelenina
Listová zelenina, ku ktorej zaraďujeme špenát alebo kel, je plná esenciálnych živín, vrátane vlákniny, antioxidantov a kyseliny listovej, ktoré sú podľa výskumu publikovaného v časopise The Journal of Immunology kľúčové pre podporu imunitného systému.
Podobne ako brokolica, aj špenát je najviac prospešný, keď sa varí čo najmenej, aby si uchoval maximálne množstvo živín. Avšak mierne tepelné spracovanie môže podporiť lepšie vstrebávanie vitamínu A a zároveň uvoľniť ďalšie živiny viazané v kyseline šťaveľovej, ktorá pôsobí ako antinutrient.
Čaj
Zelený a čierny čaj sú bohaté na polyfenoly a flavonoidy, antioxidanty, ktoré sú efektívne v boji proti rôznym ochoreniam. Okrem toho obsahujú aj L-theanín, aminokyselinu, ktorá je známa svojou schopnosťou posilňovať imunitný systém, a to platí aj pre ich bezkofeínové varianty.
Ak chceš využiť všetky zdravotné prínosu čaju, odporúča sa vypiť aspoň 3 šálky denne. Tento návyk ti pomôže prispieť k lepšiemu zdraviu a zvýšenej odolnosti voči infekciám a vírusom.
Kapusta
Kapusta obsahuje vysoké množstvo glutamínu, aminokyseliny, ktorá bola v mnohých štúdiách označená ako dôležitá zložka pre posilnenie imunitného systému.
Okrem toho je táto zelenina bohatá na vitamín C, ktorý je známy svojou schopnosťou bojovať proti voľným radikálom. Vitamín C nielenže podporuje obranný systém tela proti infekciám, ale má aj pozitívny vplyv na prevenciu srdcových chorôb, rakoviny a môže pomáhať aj pri zmiernení symptómov nádchy.
Cesnak
Už prvé civilizácie poznali jeho cenné účinky v boji proti chorobám. Cesnak, obsahujúci účinnú zložku alicín, ktorá má výrazné antibakteriálne a protiplesňové účinky, účinne bojuje proti infekčným agensom a baktériám.
Cesnak tiež môže spomaľovať proces arteriosklerózy, čiže kôrnatenie tepien, a bol tradične používaný na liečbu vysokého krvného tlaku. Táto prírodná ingrediencia tak už od dávnych čias pomáha v prevencii viacerých chorôb.
Jačmeň a ovos
Tieto zrná obsahujú beta-glukán, špeciálny typ vlákniny, ktorý má výrazné antimikrobiálne a antioxidačné vlastnosti. Podľa štúdie publikovanej v časopise Physiology & Behavior môže beta-glukán stimulovať imunitný systém a zvyšovať jeho schopnosť odolávať náporu patogénov.
Táto látka nielenže podporuje obranné mechanizmy tela proti infekciám, ale môže tiež zohrávať dôležitú úlohu v prevencii dlhodobých zdravotných komplikácií tým, že znižuje oxidačný stres a posilňuje celkovú odolnosť organizmu.
Ryby
Selén, ktorý sa vyskytuje najmä v mäkkýšoch, ako sú ustrice, homáre, kraby a mušle, je kľúčovým prvkom pre podporu imunitného systému. Umožňuje totiž bielym krvinkám produkovať cytokíny, proteíny, ktoré sú nevyhnutné na boj proti vírusom.
Navyše, ryby ako losos, makrela a sleď sú významným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré prispievajú k zníženiu zápalu a zlepšeniu funkcie dýchacích ciest. Tieto tuky majú pozitívny vplyv na zdravie pľúc a môžu chrániť pred prechladnutím a inými respiračnými infekciami.
Zdroje: Daily News, Healthline