Toto je TOP 10 „superpotravín“, ktoré by mal mať doma každý Slovák. Ich benefity ťa prekvapia

  • Keď sa chceš lepšie stravovať, nechaj si poradiť od odborníkov
  • Toto je 10 „superpotravín“, ktoré by si mal zaradiť do svojho jedálnička
BIO potraviny
Ilustračná foto Canva/alessandrovecchiphoto
  • Keď sa chceš lepšie stravovať, nechaj si poradiť od odborníkov
  • Toto je 10 „superpotravín“, ktoré by si mal zaradiť do svojho jedálnička

V snahe o zdravý životný štýl neustále hľadáme spôsoby, ako posilniť svoje telo a zlepšiť svoje fyzické aj psychické zdravie. Obraciame sa na cvičenie či zdravú stravu. Pomôcť ti môžu aj superpotraviny, ktoré sa vyznačujú vyššou nutričnou hodnotou a majú prínos pre zdravie.

Sú totiž plné živín, vitamínov a antioxidantov, ktoré môžu dopomôcť telu pri všetkých jeho funkciách. Toto je 10 superpotravín, ktoré by si mal určite mať doma.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zdravý Deň | zdravie • strava • životný štýl (@zdravyden)

Zázvor

Zázvor prináša pre telo viacero benefitov vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam. Môže pomôcť pri chudnutí alebo aj zvládnutí artritídy. Odborníci uviedli, že obsahuje gingerol, ktorý má silné liečivé vlastnosti. Používa sa na podporu trávenia, zníženia nevoľnosti a pomáha aj pri boji proti chrípke či nachladnutiu.

Dokonca môže táto superpotravina pomôcť znížiť riziko rakoviny gastrointestinálneho traktu, ako je rakovina hrubého čreva a konečníka, pankreasu a pečene. Môžu za to gingerol a iné antioxidačné protizápalové zlúčeniny.  

Med

Med je potravina bohatá na antioxidanty, má antibakteriálne vlastnosti a môže hrať rolu pri liečbe cukrovky ako súčasť vyváženej stravy. Minimálne spracovaný med obsahuje dôležité bioaktívne rastlinné zlúčeniny a antioxidanty.

Odborníci hovoria, že tmavšie odrody medu majú zvyčajne viac antioxidantov ako svetlé. Antioxidanty pomáhajú neutralizovať reaktívne formy kyslíka v tele, ktoré sa môžu hromadiť v bunkách a spôsobiť poškodenie. Poškodenie buniek môže spôsobiť predčasné starnutie, cukrovku druhého typu či srdcové ochorenia.

Vedci zistili, že med môže zvýšiť hladinu adiponektínu, hormónu, ktorý znižuje zápal a zlepšuje reguláciu cukru v krvi. Med môže pomôcť predchádzať aj srdcovým chorobám, pretože znižuje krvný tlak, zlepšuje hladinu tukov v krvi a reguluje srdcový tep.

Bobuľové ovocie

Vláknina je dôležitou živinou, ktorú väčšina ľudí dostatočne nezahŕňa do svojho jedálnička. Pomáha nielen s trávením, ale môže tiež zvýšiť sýtosť, znížiť hladinu cholesterolu a zlepšiť kontrolu glukózy. Všetky bobule obsahujú vlákninu, ale černice, maliny a bobule sú víťazmi s 8 gramami na jednu šálku. To je 32 % dennej potreby vlákniny u žien a 21 % u mužov.

Experti hovoria, že len 5 jahôd obsahuje takmer 100 % dennej potreby vitamínu C, čo je o niečo viac ako malý pomaranč. Sú tiež výborným zdrojom kyseliny listovej, vitamínu K, draslíka, mangánu a vlákniny.

Vývar z kostí

Vývar z kostí má viacero benefitov. Je bohatý na živiny a okrem iných výhod môže podporovať zdravie kostí a tráviaceho systému. Vývar z kostí je výživný, ale presná nutričná hodnota závisí od kostí, ktoré použiješ.

Zvieracie kosti sú bohaté na vápnik, horčík a ďalšie vitamíny a minerály. Dreň poskytuje vitamíny A a B a minerály ako zinok, železo, vápnik a selén. Všetky tieto časti obsahujú aj proteínový kolagén, ktorý sa varením mení na želatínu a poskytuje niekoľko dôležitých aminokyselín.

Aminokyseliny nachádzajúce sa v kostnom vývare, vrátane glycínu a arginínu, majú protizápalové vlastnosti. Pri varení vývaru z kostí sa kolagén z kostí a spojivového tkaniva rozkladá na ďalší proteín nazývaný želatína. Želatína obsahuje dôležité aminokyseliny, ktoré podporujú zdravie kĺbov.

Kurkuma

Výživová poradkyňa v Johns Hopkins Medicine Mary-Eve Brown uviedla, že aktívnou zložkou kurkumy je prírodná zlúčenina nazývaná kurkumín, ktorá má antioxidačné aj protizápalové vlastnosti.

„Rovnako ako iné farebné rastlinné potraviny je kurkuma bohatá na fytonutrienty, ktoré môžu chrániť telo neutralizáciou voľných radikálov (znečistenie, slnečné žiarenie) a chrániť bunky pred poškodením,“ uviedla Brown.

Kurkuma dokáže pomáhať pri zápale, degeneratívnych očných stavoch, metabolickom syndróme, artritíde, vysokému cholesterolu v krvi, pri úzkosti, bolesti svalov po cvičení. Pomáha tiež zdraviu obličiek. 

Moringa

Rastlina s názvom moringa je bohatá na životne dôležité živiny, ako sú minerály, vitamíny a bielkoviny. Vďaka svojmu bohatému obsahu antioxidantov, ktorý zahŕňa beta-karotén a vitamín C, poskytuje moringa telu silnú obranu proti voľným radikálom a oxidačnému stresu. 

Moringa má okrem svojej nutričnej hodnoty aj potenciálne protirakovinové schopnosti. Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam môže pomôcť v boji proti infekciám.

Vajcia

Vajcia obsahujú cholín, dôležitú živinu pre mozog. Cholín sa zaraďuje do skupiny vitamínov B-komplexu. Odborníci uviedli, že nízky príjem cholínu môže mať za následky ochorenia pečene, srdcové ochorenia a neurologické poruchy. Najlepším zdrojom cholínu v strave sú pritom vaječné žĺtky a hovädzia pečeň. Jedno veľké vajce obsahuje 113 mg cholínu. Vajcia sú tiež zdrojom bielkovín. 

Vo vajciach sú zároveň dva antioxidanty, ktoré majú ochranné účinky na oči. Nazývajú sa luteín a zeaxantín, oba sa nachádzajú v žĺtku. Luteín a zeaxantín majú tendenciu hromadiť sa v sietnici, zmyslovej časti oka, kde chránia oči pred škodlivým slnečným žiarením. 

Zdroje: Instagram/Zdravý deň, Healthline, Healthline, Western Missouri Medical Center, Healthline, Johns Hopkins Medicine, Science Direct, Healthline

Najnovšie videá

Trendové videá