Tradičná polievka, ktorú milujú všetci Slováci, boduje v rebríčku top 100 jedál sveta

  • Polievka, ktorú si mnohí spájajú s vianočnými sviatkami, patrí medzi top svetové jedlá
  • Taste Atlas však ocenil viaceré slovenské jedlá
Na snímke je kapustnica
Ilustračný obrázok TASR/František Iván
  • Polievka, ktorú si mnohí spájajú s vianočnými sviatkami, patrí medzi top svetové jedlá
  • Taste Atlas však ocenil viaceré slovenské jedlá

Slovenská kuchyňa je rôznorodá a na svoje si vďaka tomu príde každý. Má čo ponúknuť „mäsožrútom“, no aj vegánom a vegetariánom. Kvalitu našej kuchyne si pravidelne všíma aj portál Taste Atlas, ktorý vytvára rebríčky tých najlepších jedál.

V tom najnovšom, konkrétne v rebríčku najlepších jedál sveta, sa umiestnila aj tradičná slovenská polievka.

Konkrétne ide o kapustnicu. Toto jedlo z kyslej kapusty, do ktorého sa pridávajú kvalitné údené produkty, klobása a hríby, si mnohí z nás spájajú s Vianocami. V rebríčku 100 najlepších jedál sveta sa umiestnila na 80. mieste.

O niečo lepšie sa v hodnotení darilo cesnakovej polievke, ktorá však v rebríčku reprezentuje susedné Česko. Umiestnila sa na 50. mieste. Za najlepšie jedlo sveta sa podľa Taste Atlas považuje brazílsky pokrm Picanha. Je to kus hovädzieho mäsa pochádzajúci zo stehna zvieraťa. 

Chutná, no aj zdravá

Ako sme už uviedli vyššie, kapustnicu si mnohí spájajú s vianočnými sviatkami. Toto jedlo je však veľmi populárne aj mimo sviatkov. Dôvodom je jeho chuť, jednoduchá príprava, no aj fakt, že je bohaté na živiny.

Konzumácia kyslej kapusty môže prinášať niekoľko zdravotných benefitov vďaka obsahu živín a probiotík, ktoré sú prítomné v tomto kyslom fermentovanom jedle. Tu sú niektoré z výhod, ktoré ti konzumácia kapusty prinesie.

  1. Probiotické vlastnosti: Kyslá kapusta je vynikajúcim zdrojom probiotík, ktoré sú prospešné pre zdravie tráviaceho systému. Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré podporujú rovnováhu črevnej mikroflóry a môžu pomôcť pri trávení.
  2. Vitamíny a minerály: Kyslá kapusta obsahuje rôzne vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín C, K, B6, kyselinu listovú, mangán, vápnik a železo. Tieto živiny sú dôležité pre celkové zdravie a fungovanie organizmu.
  3. Antioxidanty: Súčasťou kyslej kapusty sú aj antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele. Antioxidanty môžu chrániť bunky pred poškodením a prispievať k prevencii ochorení.
  4. Podpora imunitného systému: Vysoký obsah vitamínu C v kyslej kapuste môže posilniť imunitný systém a pomáhať organizmu bojovať proti infekciám a chorobám.
  5. Podpora tráviaceho systému: Fermentácia kyslej kapusty môže zlepšiť trávenie a vstrebávanie živín. Probiotiká v kyslej kapuste môžu tiež podporiť zdravie črevnej mikroflóry a pomôcť pri problémoch s tráviacim systémom.
  6. Nízky kalorický obsah: Kyslá kapusta je nízkokalorické jedlo, čo môže byť výhodné pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo sa snažia udržať zdravú stravu.

V rebríčkoch najlepších jedál sa slovenské pochúťky objavujú pravidelne >>>

Kapustnica nie je jedinou pochúťkou, ktorá si vyslúžila miesto v prestížnom rebríčku. 

Už v minulosti sme informovali o tom, že slovenská kuchyňa je zastúpená v rebríčku 100 najlepších dezertov sveta. Možno ťa prekvapí, aké jedlo je zaradené, keďže by si to pravdepodobne považoval za prílohu.

Ide o lokše, ktoré sú ideálnym spoločníkom k pečenej husi alebo kačke. Toto lahodné jedlo sa vyrába z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa „rozvaľká“ do plochých okrúhlych tvarov a pečie sa do chrumkavej a zlatistej podoby. Hoci sú lokše vynikajúce v slanej podobe, na vianočných trhoch ich môžeme ochutnať aj v sladkej verzii, posypané práškovým cukrom a poliate roztopeným maslom.

Lokša obsadila 51. miesto v rebríčku, dokonca predbehla americké brownies a moravské koláče.

Taste Atlas sa tiež zameral na najobľúbenejšie klobásy vo svete, kde Slovensko zaznamenalo svoju prítomnosť. Ide o tradičné spišské párky, ktoré sú bežne súčasťou slovenskej chladničky. Tieto párky s viac ako storočnou históriou sa umiestnili na 35. mieste v rebríčku.

Podľa tradičnej receptúry by mali byť spišské párky vyrobené z čerstvého hovädzieho mäsa, čerstvého bravčového mäsa, bravčovej kože a korenia, ako je sladká a štipľavá paprika, ktoré im dodávajú charakteristickú ružovo-červenú farbu. Hotový výrobok je zavesený v udiarni na sušenie a údenie, čo mu dodáva unikátnu vôňu a chuť.

Čítajte viac z kategórie: Food biznis

Zdroje: Taste Atlas, Záhrada, archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá