Tradičná polievka, ktorú milujú všetci Slováci, boduje v rebríčku top 100 jedál sveta

  • Polievka, ktorú si mnohí spájajú s vianočnými sviatkami, patrí medzi top svetové jedlá
  • Taste Atlas však ocenil viaceré slovenské jedlá
Na snímke je kapustnica
Ilustračný obrázok TASR/František Iván
  • Polievka, ktorú si mnohí spájajú s vianočnými sviatkami, patrí medzi top svetové jedlá
  • Taste Atlas však ocenil viaceré slovenské jedlá

Slovenská kuchyňa je rôznorodá a na svoje si vďaka tomu príde každý. Má čo ponúknuť „mäsožrútom“, no aj vegánom a vegetariánom. Kvalitu našej kuchyne si pravidelne všíma aj portál Taste Atlas, ktorý vytvára rebríčky tých najlepších jedál.

V tom najnovšom, konkrétne v rebríčku najlepších jedál sveta, sa umiestnila aj tradičná slovenská polievka.

Konkrétne ide o kapustnicu. Toto jedlo z kyslej kapusty, do ktorého sa pridávajú kvalitné údené produkty, klobása a hríby, si mnohí z nás spájajú s Vianocami. V rebríčku 100 najlepších jedál sveta sa umiestnila na 80. mieste.

O niečo lepšie sa v hodnotení darilo cesnakovej polievke, ktorá však v rebríčku reprezentuje susedné Česko. Umiestnila sa na 50. mieste. Za najlepšie jedlo sveta sa podľa Taste Atlas považuje brazílsky pokrm Picanha. Je to kus hovädzieho mäsa pochádzajúci zo stehna zvieraťa. 

Chutná, no aj zdravá

Ako sme už uviedli vyššie, kapustnicu si mnohí spájajú s vianočnými sviatkami. Toto jedlo je však veľmi populárne aj mimo sviatkov. Dôvodom je jeho chuť, jednoduchá príprava, no aj fakt, že je bohaté na živiny.

Konzumácia kyslej kapusty môže prinášať niekoľko zdravotných benefitov vďaka obsahu živín a probiotík, ktoré sú prítomné v tomto kyslom fermentovanom jedle. Tu sú niektoré z výhod, ktoré ti konzumácia kapusty prinesie.

  1. Probiotické vlastnosti: Kyslá kapusta je vynikajúcim zdrojom probiotík, ktoré sú prospešné pre zdravie tráviaceho systému. Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré podporujú rovnováhu črevnej mikroflóry a môžu pomôcť pri trávení.
  2. Vitamíny a minerály: Kyslá kapusta obsahuje rôzne vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín C, K, B6, kyselinu listovú, mangán, vápnik a železo. Tieto živiny sú dôležité pre celkové zdravie a fungovanie organizmu.
  3. Antioxidanty: Súčasťou kyslej kapusty sú aj antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele. Antioxidanty môžu chrániť bunky pred poškodením a prispievať k prevencii ochorení.
  4. Podpora imunitného systému: Vysoký obsah vitamínu C v kyslej kapuste môže posilniť imunitný systém a pomáhať organizmu bojovať proti infekciám a chorobám.
  5. Podpora tráviaceho systému: Fermentácia kyslej kapusty môže zlepšiť trávenie a vstrebávanie živín. Probiotiká v kyslej kapuste môžu tiež podporiť zdravie črevnej mikroflóry a pomôcť pri problémoch s tráviacim systémom.
  6. Nízky kalorický obsah: Kyslá kapusta je nízkokalorické jedlo, čo môže byť výhodné pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo sa snažia udržať zdravú stravu.

V rebríčkoch najlepších jedál sa slovenské pochúťky objavujú pravidelne >>>

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Taste Atlas, Záhrada, archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá