Tradičná polievka, ktorú milujú všetci Slováci, boduje v rebríčku top 100 jedál sveta

  • Polievka, ktorú si mnohí spájajú s vianočnými sviatkami, patrí medzi top svetové jedlá
  • Taste Atlas však ocenil viaceré slovenské jedlá
Na snímke je kapustnica
Ilustračný obrázok TASR/František Iván
  • Polievka, ktorú si mnohí spájajú s vianočnými sviatkami, patrí medzi top svetové jedlá
  • Taste Atlas však ocenil viaceré slovenské jedlá

Kapustnica nie je jedinou pochúťkou, ktorá si vyslúžila miesto v prestížnom rebríčku. 

Už v minulosti sme informovali o tom, že slovenská kuchyňa je zastúpená v rebríčku 100 najlepších dezertov sveta. Možno ťa prekvapí, aké jedlo je zaradené, keďže by si to pravdepodobne považoval za prílohu.

Ide o lokše, ktoré sú ideálnym spoločníkom k pečenej husi alebo kačke. Toto lahodné jedlo sa vyrába z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa „rozvaľká“ do plochých okrúhlych tvarov a pečie sa do chrumkavej a zlatistej podoby. Hoci sú lokše vynikajúce v slanej podobe, na vianočných trhoch ich môžeme ochutnať aj v sladkej verzii, posypané práškovým cukrom a poliate roztopeným maslom.

Lokša obsadila 51. miesto v rebríčku, dokonca predbehla americké brownies a moravské koláče.

Taste Atlas sa tiež zameral na najobľúbenejšie klobásy vo svete, kde Slovensko zaznamenalo svoju prítomnosť. Ide o tradičné spišské párky, ktoré sú bežne súčasťou slovenskej chladničky. Tieto párky s viac ako storočnou históriou sa umiestnili na 35. mieste v rebríčku.

Podľa tradičnej receptúry by mali byť spišské párky vyrobené z čerstvého hovädzieho mäsa, čerstvého bravčového mäsa, bravčovej kože a korenia, ako je sladká a štipľavá paprika, ktoré im dodávajú charakteristickú ružovo-červenú farbu. Hotový výrobok je zavesený v udiarni na sušenie a údenie, čo mu dodáva unikátnu vôňu a chuť.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroje: Taste Atlas, Záhrada, archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá