Tradičná slovenská pochúťka „hviezdi“ v zozname top 100 jedál sveta. Ide o veľký úspech našej kuchyne

  • Naša tradičná pochúťka sa zaradila medzi top 100 jedál sveta
  • Taste Atlas ocenil aj iné slovenské jedlá
Žena a muž pripravujú bryndzové halušky a muž naberá bryndzové halušky do tanierov.
Ilustračné foto TASR/Miroslav Košírer , TASR/Pavol Ďurčo
  • Naša tradičná pochúťka sa zaradila medzi top 100 jedál sveta
  • Taste Atlas ocenil aj iné slovenské jedlá

Slovenská kuchyňa ponúka širokú paletu chutí, čo znamená, že si tu môže každý nájsť to svoje. Naša kuchyňa si dokonca získava uznanie aj na medzinárodnej úrovni. Dokazuje to pravidelný záujem od portálu Taste Atlas, ktorý zostavuje zoznamy najlepších jedál.

Tisíce gurmánov, ktorí milujú objavovanie nových chutí a majú za sebou cesty po celom svete, hodnotia jedlá a vytvárajú zoznam. Poradie sa neustále aktualizuje.

TOP 10 najlepších jedál sveta

Na prvých 10 miestach sa objavilo dvakrát Taliansko a dominujú aj krajiny ako Thajsko a Čína. Výherné, teda prvé miesto v tomto zozname obsadila Brazília s ich tradičnou picanhou. Portál definuje toto jedlo ako „čerstvý kus hovädzieho mäsa, ktorý je v Brazílii obzvlášť obľúbený a vysoko cenený. V USA sa nazýva sviečková“

Hneď druhá sa v zozname ocitol indický plochý chlieb nazývaný ako Roti canai. Tretie miesto si vyslúžilo thajské Phat kaphrao. Portál vysvetľuje, že ide o tradičnú thajskú praženicu, ktorá kombinuje mleté ​​mäso alebo morské plody s bazalkou a rôznymi ďalšími prísadami.

Do TOP 10 najlepších jedál sveta sa dostali aj pochúťky ako talianska pizza Napoletana, čínska pochúťka Guotic alebo thajské Khao soi.

Skromné a jednoduché jedlo

V najnovšom rebríčku, konkrétne v rebríčku najlepších jedál sveta, sa umiestnilo aj tradičné slovenské jedlo.

Konkrétne ide o bryndzové halušky. V rebríčku 100 najlepších jedál sveta sa umiestnili na 57. mieste.

bryndzové halušky
zdroj: Startitup/Martin Papai

Portál ich opisuje ako „skromné ​​a jednoduché jedlo pozostávajúce z troch zložiek: halušky, bryndza a slanina“. Do receptu neodmysliteľne patrí aj bryndza, chutný syr z ovčieho mlieka typický pre Liptov.

„Pôvodná slovenská bryndza je slaná, silná, drobivá, svetlosivá, sériovo vyrábané odrody sú zvyčajne jemnejšie, svetlejšie a typické je pre nich určité percento kravského syra. Bryndza sa pridáva priamo do halušiek a dôkladne sa mieša, kým sa neroztopí,“ opisuje Taste Atlas.

Boduje aj tradičná slovenská polievka

V rebríčku sa umiestnila aj tradičná slovenská polievka. Reč je o kapustnici. Toto tradičné jedlo z kyslej kapusty s pridaním kvalitných údenín, klobásy a hríbov si mnohí z nás pripomínajú počas Vianoc. V svetovom rebríčku 100 najlepších jedál sa umiestnila na 80. priečke.

Cesnaková polievka, ktorá reprezentuje naše susedné Česko, sa v tom istom hodnotení umiestnila lepšie, konkrétne na 50. mieste. 

Ktoré slovenské delikatesy sa objavujú v zoznamoch najlepších jedál často? >>>

Bryndzové halušky a kapustnica nie sú jedinými pochúťkami, ktoré si vyslúžili miesto v prestížnom rebríčku. Už v minulosti sme informovali o tom, že slovenská kuchyňa je zastúpená v rebríčku „TOP 85 Pancakes in the world“.

Slovenské lokše zaujali skvelú 15. priečku medzi 85 najlepšími jedlami sveta, ktoré pripomínajú palacinky, a sú to práve tie, ktoré nám pripravovali naše babičky.

„Tieto tenké, chrumkavé zemiakové placky sú tradičným slovenským pokrmom, ktorý sa zvyčajne podáva počas vianočných sviatkov a pôstu. Vyrábajú sa z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa vyvaľká do plochých kruhových tvarov a nasucho sa pečie do chrumkava a zlatista,“ píše o lokšiach renomovaný Taste Atlas.

Slovenská delikatesa si v hodnotení vyslúžila 4,4 hviezdy a podľa ďalších informácií, tie najchutnejšie lokše ponúka reštaurácia Gurmánsky Grob v Slovenskom Grobe. Za nimi na druhom mieste s vynikajúcimi lokšami je bratislavský Klepáč.

Naše susedné krajiny sa tiež dostali do rebríčka s ich tradičnými jedlami. Poľské Placki ziemniaczane, známe medzi Slovákmi ako zemiakové placky, si získali 18. miesto s hodnotením 4,3 hviezdy. České Bramboráky, ktoré si rovnako vyslúžili hodnotenie 4,3 hviezdy, sa umiestnili na 21. mieste.

„Bramboráky sú slané zemiakové placky, považované za jedno z najznámejších českých jedál. Pozostávajú z nastrúhaných zemiakov zmiešaných s vajíčkami, najemno nastrúhaným cesnakom a tradičným korením, ako je majoránka a korenie. Zmes sa vypráža na panvici do chrumkava,“ opísal portál.

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Taste Atlas, Archív SIU, Taste Atlas 

Najnovšie videá

Trendové videá