Tradičná slovenská pochúťka „hviezdi“ v zozname top 100 jedál sveta. Ide o veľký úspech našej kuchyne
- Naša tradičná pochúťka sa zaradila medzi top 100 jedál sveta
- Taste Atlas ocenil aj iné slovenské jedlá
- Naša tradičná pochúťka sa zaradila medzi top 100 jedál sveta
- Taste Atlas ocenil aj iné slovenské jedlá
Bryndzové halušky a kapustnica nie sú jedinými pochúťkami, ktoré si vyslúžili miesto v prestížnom rebríčku. Už v minulosti sme informovali o tom, že slovenská kuchyňa je zastúpená v rebríčku „TOP 85 Pancakes in the world“.
Slovenské lokše zaujali skvelú 15. priečku medzi 85 najlepšími jedlami sveta, ktoré pripomínajú palacinky, a sú to práve tie, ktoré nám pripravovali naše babičky.
„Tieto tenké, chrumkavé zemiakové placky sú tradičným slovenským pokrmom, ktorý sa zvyčajne podáva počas vianočných sviatkov a pôstu. Vyrábajú sa z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa vyvaľká do plochých kruhových tvarov a nasucho sa pečie do chrumkava a zlatista,“ píše o lokšiach renomovaný Taste Atlas.
Slovenská delikatesa si v hodnotení vyslúžila 4,4 hviezdy a podľa ďalších informácií, tie najchutnejšie lokše ponúka reštaurácia Gurmánsky Grob v Slovenskom Grobe. Za nimi na druhom mieste s vynikajúcimi lokšami je bratislavský Klepáč.
Naše susedné krajiny sa tiež dostali do rebríčka s ich tradičnými jedlami. Poľské Placki ziemniaczane, známe medzi Slovákmi ako zemiakové placky, si získali 18. miesto s hodnotením 4,3 hviezdy. České Bramboráky, ktoré si rovnako vyslúžili hodnotenie 4,3 hviezdy, sa umiestnili na 21. mieste.
„Bramboráky sú slané zemiakové placky, považované za jedno z najznámejších českých jedál. Pozostávajú z nastrúhaných zemiakov zmiešaných s vajíčkami, najemno nastrúhaným cesnakom a tradičným korením, ako je majoránka a korenie. Zmes sa vypráža na panvici do chrumkava,“ opísal portál.