„Traja somári“ v Bratislave. Nová reštaurácia láka na pravú taliansku kuchyňu za prijateľné ceny

  • Traja Taliani otvorili vo Vydrici novú reštauráciu s humorným názvom
  • Za projektom stojí uznávaný šéfkuchár Cono di Candia
Reštaurácia vo Vydrici I Tre Somare
Startitup/Jasmína Púčková
  • Traja Taliani otvorili vo Vydrici novú reštauráciu s humorným názvom
  • Za projektom stojí uznávaný šéfkuchár Cono di Candia

Do rodiny reštaurácií Ristorante Italiano Da Cono, ktoré už viac ako 20 rokov prinášajú do Bratislavy autentické chute Talianska, práve pribudol nový člen – reštaurácia Ristorante Italiano Da Cono i Tre Somari, ktorá sídli v bratislavskej Vydrici.

Majitelia nám prezradili, prečo si zvolili tento názov, lokalitu, to, čo ich odlišuje od podobných reštaurácií, a tiež veľa zaujímavostí. 

V laickom preklade názov reštaurácie znamená „traja somári“, čo možno neznie najlepšie, no spolumajiteľ reštaurácie Adriano nám to hneď vysvetlil. V Taliansku je totiž taká humorná rozprávka, ktorá sa im páčila a inšpirovala ich. „Ja som ten najmenší somár, pán Cono je ten najväčší a prostredný je Paolo,“ vysvetlil. 

reštaurácia I Tre Somari vo Vydrici
zdroj: Startitup/Jasmína Púčková

Všetky suroviny sú dovážané z Talianska

Nová prevádzka vo Vydrici je čerešničkou na torte šéfkuchára Cona di Candia, ktorý pochádza z kulinárskeho regiónu Luciana. Stará sa o kvalitu a prípravu jedla. V tejto reštaurácii totiž nájdeš tradičnú taliansku kuchyňu. Podľa Adriana síce talianska kuchyňa tiež prešla nejakými zmenami, ale „netreba veľmi vymýšľať“.

„Keď nám príde napríklad paradajka, nepotrebujeme ju dochucovať miliónmi druhov korenia. Chceme, aby vynikla chuť kvalitných potravín, a to aj robíme.“

Adriano sa gastru venuje takmer 25 rokov a dohliada, aby reštaurácia išla tak, ako má. Súčasťou filozofie Da Cono je využívanie surovín od malých remeselných fariem z Talianska, kde kvalita a tradícia hrajú hlavnú rolu.

Spojenie kvalitného jedla a vína

Reštaurácia I Tre Somari sa líši tým, že tu nejde len o kvalitné talianske jedlo. Chceli to spojiť aj s kvalitným vínom, preto je tretím spolumajiteľom aj Paolo, odborník na vína.

Spýtali sme sa ho, ktoré víno je teda jeho obľúbené, na čo po chvíľke odpovedal rozhodne. „Ja milujem červené víno. Jednoznačný favorit je víno s názvom Biondi-Santi.“

Tre Somari prináša spojenie výnimočného kulinárskeho zážitku, typických talianskych chutí a štipky južanského temperamentu. Ak hľadáš miesto, ktoré vyniká kvalitou a atmosférou, toto je nová adresa, ktorú by si nemal prehliadnuť. Nájdeš ich vo Vydrici, ktorá sa aktuálne rekonštruuje. 

cestoviny v reštaurácii I Tre Somare
zdroj: Startitup/Jasmína Púčková

Lokalitu si vybrali z jednoduchého dôvodu – je to dobrá štvrť s pekným výhľadom. Adriano však prezradil, že si o Vydrici aj niečo naštudoval a zistil, že to bola kedysi taká „chladnička“. A oficiálne zdroje tiež potvrdili, že vo Vydrici boli kedysi ľadové jamy. „Toto miesto má jednoducho historický význam a dobrú energiu,“ doplnil Adriano. 

S Bratislavou si hneď „potykali“

Podľa neho nie sú Slováci a Taliani zase toľko odlišní. Povedal, že na Slovensku žije už asi 15 rokov, má tu ženu aj deti. „Slováci a Taliani sú dosť podobní, sú milí, vášniví, všade sa nájde čierna ovca, no to už je na vás, ako sa s tým vysporiadate.“

Ako spomína, s Bratislavou si hneď „potykali“. Podľa neho patrí k ich náture robiť to, čo ich baví, prečo žijú. Preto povedal, že aj pán Cono chodí každý deň do práce. „To nie je tak, že teraz som otvoril reštauráciu a odletím si do Dubaja. Všetci na tom poctivo pracujeme.“

panacota
zdroj: Startitup/Jasmína Púčková

Keďže Adriano potrebuje stále niečo nové vymýšľať, zobral si aj tento projekt. Priestory reštaurácie sú útulné, no zároveň pôsobia luxusne. Na stole majú vždy čerstvé kvety. A nemusíš sa báť, že by ti o šiestej večer zavreli pred nosom. Majú otvorené až do 22.00 hod. Je to praktického dôvodu – ľudia chodia na víno večer. 

„V Taliansku máme veľa druhov vína, viac než vo Francúzsku. Túto kvalitu a rozmanitosť sme chceli priniesť aj sem.“ Rozbehnúť takýto projekt im dalo finančne zabrať, no presnú sumu prezradiť nechceli.

Ochutnali sme u nich víno, cestoviny aj panna cottu. Cestoviny si tu objednáš od 10 eur vyššie. Zhodnotili sme však, že jedlo bolo naozaj výborné a víno kvalitné.

Dvere návštevníkom otvorili len nedávno, preto ak miluješ pravú taliansku kuchyňu a príjemnú atmosféru, reštauráciu Ristorante Italiano Da Cono i Tre Somari nesmieš vynechať. 

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá